kategoria: A500
[#1] Ostatnie zakupy na allegro:-)
Witam
A więc korzystając z rabatów na mobilne allegro zakupiłem ten oto zestaw:
link

cena była dla mnie atrakcyjna więc się skusiłem (odliczając od kwoty kup teraz 20zł "rabat alledrogo")

I po dokładnym sprawdzeniu:
1: Kabel scart działa
2: dodatkowa pamięć po usunięciu baterii oraz oczyszczeniu (sok z cytryny i alkohol izopropylowy) działa pięknie w innej mojej A500
3: mysz działa i jest w w ładnym stanie wizualnym ale ma brutalnie zajechane przyciski ale myślę, że se z tym poradzę i to wymienię
4: pokrywa odrestaurowana taśmą termo zgrzewalną i jest ok.
5: dyskietki na razie olewam
6: zasilacz sprawny
7: Ami nie działa zresztą jest o tym w opisie aukcji i tu bardzo proszę się przyjrzeć kościom pamięci, więc w płytę są dolutowane podstawki i są wsadzone kości pamięci (pewnie chodziło o 1mb) ale nawet po ich wyjęciu ami nie wstaje i daję zielony ekran
8: Procesora (68010) na razie nie tykam

Więc z racji, iż tu moja wiedza oraz zdolności elektroniczne nie pozwalają się dalej tą Ami odpowiednie zająć PROŚBA do was kto by miał ochotę się pobawić w ożywienie tej płyty głównej? Myślę, że warto spróbować zwłaszcza z powodu procesora i podstawekOK.

Dodam, że obudowa (specjalnie szukałem takiej pożółkłej aby nie było jej za bardzo szkoda) posłuży mi do projektu modelarskiego "Wings of Fury" z Hellcatem startującym z "pokładu" obudowy A500 na czele myślę, że do wiosny się wyrobię to się pochwalę

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 23:39:04 przez heniek29cr
[#2] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #1

Procek jest na podstawce więc możesz go przełożyć do innej A500.
[#3] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #1

.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 23:41:58 przez lysyzastary
[#4] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #1

Zielony ekran - czyli uszkodzenie pamieci.
Czyli ktos wlutowal podstawki i wlozyl kosci pamieci w nie bo nie mial rozszrzenia pamieci.
Nastepnie nie pamietajac juz o tym, a moze poprostu chcial sprobowac czy zadziala wsadzil rozszerzenie pamieci - dodatkowa pamec na plycie ma ten sam adres pamieci co ta w rozszerzeniu. Wiec uszkodzila sie pamiec.

Wyciagnij ta z podstawek i przestaw zworki na 512 Chip i 512 fast.
Jezeli dalej bedzie zielony ekran wylutowac trzeba po kolei wlutowane pamieci na plycie
i zastepowac sprawnymi.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2014 00:41:46 przez robertos231
[#5] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #4

Wyciagnij ta z podstawek i przestaw zworki na 512 Chip i 512 fast.

Zrobiłem tak tzn:
1: wyciągnąłem wszystkie kości z podstawek i dodatatkowe 512kb ram efekt: zielony ekran...
2: wyciągnąłem wszystkie kości z podstawek i podłączyłem 512kb ram efekt: zielony ekran...
3: włożyłem z powrotem wszystkie kości do podstawek bez 512kb ram efekt: zielony ekran...

więc raczej padły kości na płycie głównej ale mam pytanie gdzie na płycie głównej Ami jest zworka odnośnie przełączania pamięci?

Pozdr.
[#6] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #5

Tzw zworki to sa punkty lutownicze na plycie ktore przelutowujesz aby laczyly inne piny.
Siade do komputera to wkleje PDF-a z opisem.

Bedziesz musial kupic odsysacz do cyny (bez tego marne szanse na wylutowanie)
i po koleji wylutowywac kostki. Najlepiej w ich miejsce dac podstawke i z tych 4 kostek ktore wyciagnales brac po kolei kazda i probowac czy amiga odpala. Jak nadal zielony ekran
to wylutowujesz nastepna, wlutowujesz podstawke i probujesz z inna itd
Jak wylutujesz wszystkie i sprawdzisz kazda kosc (troche mieszania) i nadal zielony to bedziesz musial kupic kosci pamieci sprawne. Najlepiej rozszerzenie pamieci ktore ma kosci w podstawkach np A502+, lub stara plyte glowna od PC 286.
[#7] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #4

Zielony to może być również uszkodzenie Agnusa, w którym mieści się kontroler ChipRAM, oczywiście może być uszkodzona któraś z kości RAM (ale one same z siebie się raczej nie psują, chyba że cała płyta była zaśniedziała i ktoś przed wyczyszczeniem spróbował ją włączyć). Samo włożenie rozszerzenia pamięci przy włożonym dodatkowym RAMie na płytę nie spowoduje fizycznego uszkodzenia pamięci, ani na płycie, ani na rozszerzeniu. Co najwyżej Ami będzie w stanie permanentnego zwisu (najpewniej z zielonym ekranem). Jeśli to była płyta ver 8, to po odpowiednim ozworowaniu i wlutowaniu demuxa płyta widzi to co ma "na sobie" plus RAM w rozszerzeniu (działają oba: 0,5 MB dla A500 i 1 MB dla A500+).
Skoro Amiga stała długo nieużywana, a RAM był w podstawkach, to najbardziej prawdopodobne jest że zaśniedziały styki w podstawkach. Wyciagnąć i wyczyścić. Uważać na ładunki elektrostatyczne.
Jeśli chodzi o zabawy zworkami, to ważna jest wersja płyty A500 - inaczej się to robi w popularnej rev 6, inaczej w rev 8.
Dodane - widzę, że masz rev 6 ze standardowym Agnusem 8372A (czyli 1 MB chip ram max). Z tego co pamiętam, to na tej wersji też się da jednocześnie zaadresować 1 MB chip RAM na płycie i 0,5 MB slow RAM w rozszerzeniu. Trzeba poszperać w necie.
Zanim zaczniesz lutować radzę: wyciągnąć dodatkowe kostki RAM, wyciągnąć rozszerzenie, zmienić ustawienia zworek na standardowe (to są zwory jp2 i jp7a). Jeśli nie zadziała, to dopiero wtedy bawić się w lutowanie, ale wcześniej bym wyciągnął Agnusa, przeczyścił chip i podstawkę, ew. skorygował styki.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2014 10:54:01 przez wali7
[#8] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@wali7, post #7

Agnusa już wyczyściłem alk. izo. i dalej trup...
ale może to pomoże zdiagnozować: Ami mruga powerem 10 razy krótko a 11 długo i tak w kółko...
[#9] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@wali7, post #7

Zworki na płycie Amigi 500: link

Fakt Angus w podstawce, więc możesz najpierw jego podmienić i sprawdzić.
Tylko nie rób eksperymentu dodatkowe kości + rozszerzenie pamięci.
Zdecyduj się na pamięć na płycie głównej, albo w rozszerzeniu.

Jak po podmianie Angusa będzie dalej zielony ekran to jak przedmówca radzi i na koniec zająć się pamięciami.

Tak przy okazji pytanko do posiadaczy Amigi 500+ działa w niej rozszerzenie pamięci z Amigi 500 i będzie wtedy 1,5 MB?
[#10] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #9

link Facetowi też zielonkę wywalało.
[#11] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #9

Podobno działa, ja miałem do czynienia z tego typu kombinacją na płycie rev8, czyli PCB z A500+, ale w A500, czyli m. in. bez RTC. Po rozbudowaniu płyty o dodatkowe 0,5 MB chip ram (do 1 MB), przezworowaniu i wlutowaniu demuxa, rozszerzenie z A500 działa i daje 1,5 MB. Trudno mi powiedzieć, jak to pójdzie na pełnej plusce, bo ona ma jeszcze RTC, i jak zareaguje na fakt posiadania dwóch RTC (no chyba żeby wylutować go np. z rozszerzenia)
[#12] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #9

U mnie zworki na płycie są tak: link
więc wydają się być w oryginalnym położeniu więc po co ktoś stawiał te podstawki i kości??
[#13] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #12

A zobacz jeszcze zworkę JP3

[#14] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #13

Więc: link
też zdaje się nie ruszana......
[#15] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #14

To zworki są oryginalnie, nie ruszane. Wiec wyciągasz pamięci z podstawek i jak było już opisane wcześniej podmiana Angusa. Jak nie masz na podmianę Angusa, to leć z pamięciami (masz te wyciągnięte z podstawek) więc możesz po kolei wylutowywać (możliwe że trafisz jako pierwszą tą uszkodzoną). W miejsce wylutowanych pamięci dajesz podstawki i po kolei sprawdzasz kości pamięci. Jak zielony ekran to następną itd.

A jak odpali i będziesz chciał jednak 1MB z płyty to zobacz temat: link

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2014 13:06:19 przez robertos231
[#16] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@robertos231, post #15

Jak się nikt nie zgłosi do naprawy to może coś pokombinuje abo zostawię na jakiś zlot czarowników to zobaczą fachowcy
dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam
[#17] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@heniek29cr, post #16

Zająłbym się Twoją płytą, ale do nowego roku jestem zawalony zleceniami.
Jeśli się Tobie nie spieszy, to możesz ją podesłać do mnie.
[#18] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@jarob, post #17

Ok. dziękuję za zainteresowanie i płytę wyśle do Ciebie szczegóły na priv.
Pozdrawiam
[#19] Re: Ostatnie zakupy na allegro:-)

@jarob, post #17

Jednak dziś w przypływie odwagi (browar ma znaczenie) rozebrałem jedną z moich A500 i dokonałem przeszczepu procesora i operacja się udała więc teraz to już mi na tej płycie kompletnie nie zależy i ląduje na allegro zapraszam
Przy tym procku (68010) nawet wings jakoś lepiej działa....fajna sprawaOK takie małe turbo do A500.
Dzięki i pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem