[#1] Skazi w pcimci

Czy jest szansa by coś takiego podpiąć użytkowo do Ami
[#2] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #1

16 czy 32 bit?
[#3] Re: Skazi w pcimci

@pong777, post #2

Pojęcia nie mam, znalazłem na ebay... ciekaw jestem po prostu czy jakiś kontroler scsi na pcmcia ktoś podpinał
[#4] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #3

Nie ma sterownika dla AmigaOS.
[#5] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #1

Polecam to
[#6] Re: Skazi w pcimci

@strim_, post #4

Kurde , ale lipa... komp 25 lat na rynku, złącze niemal jako pierwszy miał, kart dostatek, koderzy tysiące dem piszą , a nikt sterownika nie stworzył...
[#7] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #6

No, port robi ogólnie jako interfejs dla sieciówki, to nikt nie pomyślał.
[#8] Re: Skazi w pcimci

@Andrzej Drozd, post #7

No ja właśnie tak ocieram się czasem o temat PCMCIA i wygląda to na największe złącze - porażkę w Amidze. Nie dla tego , ze nic nie ma na to, a dokładnie odwrotnie - jest multum rozszerzeń tych starych (ja mam nawet stację dysków) , modemów, kart , ba dysków twardych tej wielkości i nic nie można podpiąć użytkowo. I ciekawi mnie czemu np. OS 3.9 nie supportuje od razu jakiejś choć listy z tego typu peryferiów... Aż szkoda , że tak się zmarnowało ten potencjał...
[#9] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #6

to nie jest jakieś mega popularne rozwiązanie nawet jak na PC, przepustowość zapewne też nie powala... po za tym męczenie się ZIP-em podczas gdy można zapiąć kartę CF... ale rozumiem
pomijając wszystko stawiam, że to jest urządzenie 32bit więc w ogóle nie ma o czym mówić...
[#10] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #8

Ja nie uważam że PCMCIA w A1200 jest porażką. No bo jakbym podłączył internet do Ami? A dodam że internetu w Amidze używam od 2001. Aktualnie obie Amigi mam w internecie na sieciówce PCMCIA.
[#11] Re: Skazi w pcimci

@Kilos, post #9

jest multum rozszerzeń tych starych (ja mam nawet stację dysków) , modemów, kart , ba dysków twardych tej wielkości i nic nie można podpiąć użytkowo. I ciekawi mnie czemu np. OS 3.9 nie supportuje od razu jakiejś choć listy z tego typu peryferiów... Aż szkoda , że tak się zmarnowało ten potencjał...

Siadaj i pisz sterownik. Jeśli uważasz, że to takie proste.

pomijając wszystko stawiam, że to jest urządzenie 32bit więc w ogóle nie ma o czym mówić...

To jest 16-bitowa karta. Kwestia tylko i wyłącznie sterownika.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 19:34:57 przez strim_
[#12] Re: Skazi w pcimci

@Andrzej Drozd, post #10

No ja netu używałem na ami od 1996 roku... jak człowieczek przez modem

Ale oczywiście masz rację. PCMCIA to jedyne łącze zastępujące RJ45. Byłem tylko ciekaw czy kontroler scsi przejdzie. Pamiętam kiedyś w latach '90 w Szczecińskim sklepie Admiral Comp gdzie całkiem długo jeden dzielny człowiek sprzedawał amigowe rzeczy stała w gablotce przystawka do 600/1200 i to chyba w 2 wersjach dopasowanych profilu obudowy: CD i HD vie pcmcia.

Alfa Data też robiło taka kostkę atapi CDROM wtykana w pcimcię.
[#13] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #12

o to to

[#14] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #13

.... a było juz wyżej w wątku.
[#15] Re: Skazi w pcimci

@strim_, post #11

faktycznie ta karta jest 16bit, miałem kiedyś przez chwilę podobne ustrojstwo, ale tamto na bank było 32bit, bo ogarniało SCSI-3 (Ultra)
[#16] Re: Skazi w pcimci

@xtro, post #12

No ja netu używałem na ami od 1996 roku... jak człowieczek przez modem

Ja o tym nawet nie myślałem ze względu na koszty.
Jakoś w tym czasie wyjąłem HDD 3.5" z desktopa, kupiłem CD-ROM, wyciągnąłem taśme na zewnątrz z lewej strony i położyłem obok CD-ROM, a na nim HDD. No i polowałem na amigowe covery CD.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem