[#1] Hdd
Czy zdarza wam sie niekiedy ze dysk nie za kazdym razem zaskoczy? Chodzi mi o to ze jesli jest podpiety dysk uruchamiam Ami i dysk nie zostaje w czas wykryty... Moze miec to w przyszlosci jakies dziwne nastepstwa? ]

Ostatnia modyfikacja: 27.05.06 00:02
[#2] Re: Hdd

@elzear, post #1

Znaczy się masz A1200 z kickstartem 3.0 :) . To znany problem (kłopot) z Amigami od C= . Poprostu Amiga startuje szybciej niż zdąży się rozkręcić HD. Te z Escomu maja ten czas wydłużony do 31 sekund, i tyle moga czekać na zgłoszenie się dysku, dlatego z nimi nie ma kłopotu.
O ile pamiętam, jest na to jakaś metoda ale nie pamiętam dokładnie co. W każdym razie nie przejmuj się, jak nie złosi Ci się HD po właczeniu Amigi, to zrób restart i spoko. Niczym to nie grozi ani Amidze, ani dyskowi, ani danym na nim zawartym. Spokojnie działaj.

[#3] Re: Hdd

@elzear, post #1

Były/są 2 metody na rozwiązanie tego problemu:

1) jesli masz karte np. BPPC ze scsi to właczasz owe scsi nawet jesli nie masz zadnych urzadzen - przesukiwanie szyny daje Ci tyle czasu na rozkrecenie hdd ile potrzeba.
2) sprzetowo - na aminecie jest pewien ulad który po pierwszym właczeniu amigi czeka chwilke i sam wykonuje reset.

Dyskowi nic nie szkodzi, troszke jednak sytuacja jest denerwujące. takie życie.
P.S. tylko niektóre dyski tak mają, ja miałem kiedyś sergate medalista i działał prawidłowo , inny Fujitsu czasami potrzebował zachety/resetu

[#4] Re: Hdd

@elzear, post #1

Były/są 2 metody na rozwiązanie tego problemu:

1) jesli masz karte np. BPPC ze scsi to właczasz owe scsi nawet jesli nie masz zadnych urzadzen - przesukiwanie szyny daje Ci tyle czasu na rozkrecenie hdd ile potrzeba.
2) sprzetowo - na aminecie jest pewien ulad który po pierwszym właczeniu amigi czeka chwilke i sam wykonuje reset.

Dyskowi nic nie szkodzi, troszke jednak sytuacja jest denerwujące. takie życie.
P.S. tylko niektóre dyski tak mają, ja miałem kiedyś sergate medalista i działał prawidłowo , inny Fujitsu czasami potrzebował zachety/resetu.

[#5] Re: Hdd

@elzear, post #1

Trzeba dokupic rom 3.1 (80 zl). Pare piw mniej, a jaki komfort (nie tylko jesli chodzi o HD :) )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem