[#1] tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?
czesc.

chce kupic amige, ma sluzyc glownie do celow sentymentalnych czyli gry, ew. czasem jakis programik odpalic.
pewnie bede chcial ja podlaczyc tez nullmodemem do pc, chcialbym tez zeby byla najbardziej uniwersalna (sprzetowo).
na 100% bedzie to ktoras z 1200,500,500+,600 - tylko nie wiem ktora.
kompletnie sie nie znam na amigach, wiem ze sa jakies tam romy, kickstarty itp.
podstawowe pytanie to czy kupic logicznie najlepszy model (1200) i czy bedzie na nim dzialalo wszystko co na starszych amigach (dopuszczam przerobki czy wgrywanie kick z dyskietki).
gdybym kupil 600 lub 1200 to pewnie chcialbym tam dopiac cdrom i hdd, rozszerzeniem ramu tez nie pogardze jezeli znajde.
pomozcie w wyborze sprzetu.

prosze o odpowiedz i dzieki za wyrozumialosc.
[#2] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@kubatyszko, post #1

Z modeli które wymieniłeś tylko i wyłącznie A1200. Z Classic'ow jest to najbardziej rozwinięty model, i na niego pisze się nadal najwięcej programów. Część starych gier może jednak nie działać, ale zawsze jest mozliwość jakoś to obejść. No i można ją "w miarę tanio" rozbudować.
A500 to już staroć choć nadal bardzo miła w użytkowaniu
A500+ to to samo co A500 tylko ma nowszy kickstart (ROM)
A600 ma właściwości jak A500+ i dodatkowo port PCMCIA ale bnie ma klawiatury numerycznej, która jednak dość często się przydaje. Szybkość taka sama jak A500(+).
A1200 nowszy procesor, 2x szybszy, 4x więcej RAMu od A500, 2x więcej RAMu niż w A600, działający kontroler HDD (w A600 nie wszystkie modele działają) i wiele innych.

To tak pokrótce, w maksymalnym streszczeniu. Tak więc wynik jest jeden: A1200.

[#3] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@AlaN, post #2

Dodajmy do tego ze dla a1200 jest pakiet WHDLoad ktory umozliwia uruchomienie co bardziej "zlosliwych" gier:).Najlepiej wtedy dokupic jakies marne turbo z CPU MC68020 MC68030,
bo z 040 nie potrzebujesz do swoich celow :).
jakis hdd cdrom i tyle :) nooo i krztyna pamieci;D

[#4] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@AmiChris, post #3

tylko czy to desktopowej 1200 moge wlozyc karte turbo ??

a moze to jest tak ze towerowa 1200 niczym sie nie rozni poza obudowa ?
[#5] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@kubatyszko, post #4

> tylko czy to desktopowej 1200 moge wlozyc karte turbo ??

Zależy jaką. Niektóre mniejsze wchodzą, ale z niektorymi może być kłopot. Lecz te ktore najbardziej ciebie interesują powinny wejść bez problemu.

> a moze to jest tak ze towerowa 1200 niczym sie nie rozni poza obudowa ?

Bingo!

[#6] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@AmiChris, post #3

> Dodajmy do tego ze dla a1200 jest pakiet WHDLoad
> ktory umozliwia uruchomienie co bardziej "zlosliwych" gier

Dokładnie. A kupować czegoś poniżej A1200 nie ma sensu - ceny się dużo nie różnią, a możliwości są znacznie większe.

[#7] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@kubatyszko, post #1

mala prywata mam a1200 w obudowie E-Box :)
Do opchniecia znaczy sie..

Ostatnia modyfikacja: 27.05.06 12:26
[#8] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@AmiChris, post #7

a cos wiecej na ten temat napiszesz ?
jak mnie przekonasz ze to jest to czego potrzebuje to sie dogadamy
[#9] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@kubatyszko, post #8

stosunek mozlwiosci/cena jest oplacalny :P
Niech sie temat rozwinie ;) znajdziesz mnie na gg:)

[#10] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@kubatyszko, post #8

E-Box to chyba najlepsza obudowa tower do A1200, solidna, pojemna i dobrze wykonana. Przydatna gdy chcesz wyposażyć komputer w lepsze rozszerzenia (grzeją się i są problemy z zasilaniem). Ale do gier przyda ci się nawyżej procesor 68030 (kilka co bardziej wypasionych gier 3d może chodzić powoli, ale są to zazwyczaj porty gier z PC - Doom, itp., żadna amigowa klasyka). Generalnie polecam kartę turbo BlizzardIV, jest to najszybsza i chyba najlepsza z kart z 68030 (50 MHz). Jest też chyba z nich najdroższa. Ale nie powinieneś mieć żadnych problemów z zasilaniem (co zdarza się przy używaniu kart z 68040 i 060). Do tego 16 MB RAM (możesz i więcej, kości RAM są tanie) i dysk 2.5 cala. Da się wepchnąć 3.5 cala (sam tak miałem), ale A1200 ma wewnątrz przeznaczone miejsce i specjalne sanki na dysk 2.5 cala. Pozatym dyski te zużywają mniej prądu. Wystarczy dysk do 4 GB, do tej wielkości pod standardowym systemem A1200 (3.0, lub 3.1) nie będziesz miał problemów z jego skonfigurowaniem (większe też da się, ale już trzeba dodatkowy soft, i wiedzieć jak).
Kolejną sprawą jest CD, generalnie da się założyć każdy czytnik od PC, tylko w dekstopie nie ma na niego miejsca. Kilku amigowców wcisnęło czytniki od laptopa do dekstopa, wtedy wszystko masz w zgrabnym desktopie. Ale jest z tym trochę roboty, w razie pytań, znajdziesz tu kilku posiadaczy tak przerobionego desktopa. Można też użyć duży czytnik, i albo trzymać go luzem, na kablu obok Amigi (miałem tak przez kilka lat), albo kupić obudowę tower i zamontować go w niej (i to jest drugi powód, obok montowania wielu prądożernych rozszerzeń, pakowania A1200 do towera). Możesz też kupić za 20 zł kartę sieciową PCMCIA od PC (nie każdy model pójdzie z amigą) i po skonfigurowaniu go przerzucać dane z dysku i CD zamontowanego w stojącym obok pececie. I oczywiście ściągać stare gry (legalne) ze stron internetowych bezpośrednio na Amigę. Jak będziesz miał odpowiednio duży dysk (zależnie od potrzeb), to CD może ci się przydać tylko przy instalacji systemu, a potem możesz go odpiąć. Rozwiązań wiele.
Nie potrzebujesz (na pewno) do starych amigowych gier: kart graficznych, muzycznych, płyt rozszerzeń Zorro i Mediator, kart USB... to są kosztowne zabawki przydatne przy pracy pod systemem, niewiele gier potrafi je wykorzystać.
Tak czy inaczej w skrócie - tylko A1200. I warto postarać się o tzw. "lekki zasilacz do A500". Jest to najmocniejszy zasilacz standardowo produkowany do desktopowych Amig, do lekko rozbudowanej A1200 jak znalazł.
[#11] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@wali7, post #10

Właśnie zasilacz to kolejne "za" towerem, wtedy zwykły PCtowy można
podłączyć, dzieki czemu nie ma problemów z brakiem prądu, co przy
karcie rozszerzeń, hdd i cd ma już znaczenie...

[#12] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@kubatyszko, post #1

A1200
HD
CD-ROM (najlepiej CDRW, bo cos sobie zawsze nagrasz)
Karta Turbo (minimum cos z prockiem 030/50 i 8MB ramu, a najlepiej Apollo/Blizzard z 040/25 (lub 040/040). Lepiej jednak kupic najtanszego BlizzardaPPC. Jest to karta z dwoma prockami - 040 i PPC. Czyli nic nie przeszkodzi w sprawach nostalgicznych, poniewaz PPC jest tylko koprocesorem, wiec system bedzie dzialal po staremu. Bedziesz mogl nawet odpalac gry z dyskietek. A PPC przyda sie do posluchania mp3, przeliczenia mp3 i takich tam gier nowszych :)
AGA w zupelnosci wystarczy
Monitor 15-38 Hz (co pozwoli miec system w trybach Multiscan (nie migajacych) i odpalac gry w PALu. Mozesz uzywac tez tylko monitora PAL. Innym rozwiazaniem jest Scandoubler (nie polecam bo posuje klimat. PAL to PAL i koniec.
[#13] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Kaczus, post #11

Słaby zasilacz to stara bolączka Ammigowców, ale przy BlizzardzieIV, dysku 2.5 cala i CD nie powinno być żadnych problemów.
[#14] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Andrzej Drozd, post #12

> PAL to PAL i koniec.

No ba! teraz to nawet niektóre nowe monitory LCD mają tryb PAL ;)

[#15] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@wali7, post #13

nie powinno ale z tym tez jest roznie.
Ja majac 2,5" hdd i cdrom-a juz myslalem/kupowalem wlasnie tego e-boxa:)

[#16] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Solo Kazuki, post #14

A moj wbudowany Amber Flicker-Fixer nie psuje mi klimatu hehe..a na pewn onie psuje oczu;)

[#17] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Solo Kazuki, post #14

Nom,PAL wiecznie zywy jak komuna

[#18] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Andrzej Drozd, post #12

Do grania PPC nie jest specjalnie potrzebny. Oczywiście, fajnie go mieć, ale wtedy to już obowiązkowo tower, porządne zasilanie (najlepiej przez jakąś płytę rozszerzeń), a wtedy to i warto dorzucić jakąś kartę graficzną (co by się płyta rozszerzeń nie marnowała). I tak zamiast komputera za 300 zł, małego, zgrabnego desktopika do grania w klimatyczne gry, otrzymasz konstrukcję za ponad 1000 zł, z którą problemy będą ciągle - a to coś nie styka, gdzieś brakuje prądu, albo "jak spowodować, aby program X, gryzący się z łątką Y, ulepszającą Z, uruchomić ". Nie mówiąc o jej nadal względnie kiepskich osiągach (bo jej kręgosłupem jest wciąż zaprojektowana i wyprodukowana w początkach lat 90 Amiga 1200).
W takiej sytuacji lepiej te ponad 1000 zł na zakup Pegasosa, czyli współczesnej, nowej i szybkiej Amigi. Ale, z Twojego pierwszego postu wiem, że nie potrzebujesz tego sprzętu. Dla Ciebie najlepsza, moim zdaniem, byłaby "wypasiona konstrukcja połowy lat 90": A1200, BlizzardIV, 16-32 MB RAM, dysk 2.5 cala,ew. CD-ROM. Większość z nas nie miała dysku 2.5 cala (bo wtedy były b. drogie) i instalowaliśmy dyski 3.5 cala - stąd rozmaite problemy. Dzisiaj można względnie tanio skonfigurować Ami w konfiguracji przewidzianej przez konstruktorów. Swego czasu, jeden z konstruktorów Commodore, zapytany o karty turbo z 68040 do A1200 odpowiedział żartem "68040? Przecież od tego A1200 się stopi" ;). Jak wiadomo, nie stopiła się, ale silnie wyposażone A1200 są trapione przez rozmaite problemy sprzętowe, wynikające ze znacznego przekroczenia specyfikacji. Do takich zabaw (mam na myśli rozbudowę klasyka), to najlepiej kupić A4000 - od strony bebechów to jest prawie to samo co A1200, tylko jest przewidziana do silnej rozbudowy. Tylko jest to zabawa ekonomicznie nieuzasadniona - goła A4000 (z proc. 030 lub 040) to obecnie na Allegro jakieś 700 zł (kilka lat temu kupiłem A4000 taniej, teraz to jest sprzęt kolekcjonerski, taniej więc pewnie już nie kupisz). A ceny rozszerzeń do A4000 to horror.
Oczywiście, zaraz na pewno odezwą się miłośnicy i posiadacze silnie rozbudowanych A1200, że się da, oni to mają i jest OK :). Wiem, bo sam przez wiele lat miałem silnie rozbudowaną A1200 (a przewinęło się u mnie chyba większość typów powszechnie spotykanych rozszerzeń do tego komputera). I wiem też ile mnie kosztowało czasu i pieniędzy skonfigurowanie tego, a potem walka z występującymi od czasu do czasu problemami. Oczywiście, że się da, ale moim zdaniem to nie jest łatwe, zwłaszcza dla początkującego. A pozatym, przy graniu w większość gier rola PPC ograniczy się do podgrzewania powietrza wewnątrz obudowy i obniżania stabilności sprzętu (gdyż pobiera sporo prądu). Z innej beczki, procesor 68040 (i 060) jest mniej kompatybilny ze starym softem, i część gier (nie tak wiele, ale jest trochę) odmówi poprawnego uruchomienia się.
Co do przesyłania danych nullmodemem - zapomnij, da się, ale jest b. powolne i zawodne. Karta sieciowa PCMCIA (20 zł), kabel (może być skrosowany i bezpośrednie podłączenie do PC) i przerzucasz dane Amiga<>PC szybko i niezawodnie.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.06 15:47
[#19] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@wali7, post #18

Wali7 jestes wielki,tyle tekstu wyprodukowac :D

[#20] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@wali7, post #13

Wszystko zalezy od dysku i calej reszty - kumplowi zabraklo juz przy
rozszerzeniu 4 mega GVP + HDD 3.5"... CD wtedy nie zdazył dokupić... U
mnie BIV + HDD jeszcze działało, ale z tego co słyszałem wtedy miałem
mniej prądożernego HDD, a to były czasy gdy pojemności dysków liczyło
się w megach :)

[#21] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@AmiChris, post #19

sam się dziwię... dobrze że żona nie widzi: "dużo wyprodukowanego tekstu na PPA = dużo straconego czasu" ;)
[#22] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Solo Kazuki, post #14

niektóre nowe monitory LCD mają tryb PAL

Ale to juz nie ten klimat :P
[#23] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@MrT, post #16

a na pewn onie psuje oczu

Psuje, chyba ze konwertuje obraz do trybow VESA (85 Hz)...a tak...psikus ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.05.06 17:29
[#24] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@wali7, post #18

I tak zamiast komputera za 300 zł, małego, zgrabnego desktopika do grania w klimatyczne gry, otrzymasz konstrukcję za ponad 1000 zł

No to po co wspominasz o karcie graficznej? Ja wspomnialem ze PPC moze byc opcjonalnie. Z gory polecilem procek 030 lub 040 + AGA.
A Pegaz ani zadna Amiga z G3/G4, nie zastapi koledze spraw nostalgicznych. I juz :)

Wiec lepiej dac te 300 zl, niz 1000 za plyte Pegaza i wladowac w nia 2x tyle pozostalego osprzetu. pozatym koledze nie jest potrzebny komp do pracy, tylko jako "nostalgia". Sam mam taka druga Amige z AGA i Apollo040, wiec dokladnie wiem o co chodzi :)
[#25] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Andrzej Drozd, post #24

Ja napisałem tylko, że rozbudowując amigę zyskujemy głównie podczas pracy pod systemem. A za te same pieniądze do pracy pod systemem lepiej kupić Pegaza. I wcale nie polecałem nabycia Pegaza, wręcz przeciwnie. Mogę jeszcze raz napisać :) : "Jeśli chcesz grać w stare klimatyczne gry pod A1200, nie kupuj Pegaza.... i PPC też". 68030 wystarczy w zupełności.
Jeśli nie widać różnicy (podczas grania), to po co przepłacać? :)
[#26] Re: tylko nie krzyczcie - jaka amige kupic ?

@Andrzej Drozd, post #23

Mam ustawiona zworke na wymuszenie NTSC to mam 60hz heheheh...a do WB GFX:)))

Ostatnia modyfikacja: 28.05.06 10:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem