kategoria: A1200
[#1] Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?
Witam wszystkich.
Zwracam się do Was z prośbą o ocenę tej karty sprzedawanej na Allegro, ponieważ cena jest niewygórowana: http://allegro.pl/amiga-elbox-1230-lc-4mb-fastram-karta-turbo-i4839177786.html
[#2] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #1

Jej cena jest niewygórowana?

W RetroAmi masz nową karte 68030 z 128MB RAM w cenie niższej o 5 zł.
[#3] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #1

Cena bardzo wysoka jak za kartę która ma tylko 4 mb. W podobnej kwocie możesz szukać jakiejś nowej aca na gwarancji z dużą ilością pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 15:47:10 przez mikser
[#4] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mikser, post #3

W takim razie dzięki. Generalnie zależy mi na szybkiej pracy z WB DOpusem i programami graficznymi.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 15:53:18 przez mari83pl
[#5] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #1

Koledzy już się wypowiedzieli, ja dodam jeszcze, że karta ma 4 MB RAM (b. mało), można rozszerzyć do 8 MB (wciąż mało), ale wtedy blokujesz port PCMCIA.
ACA jest bardzo dobrą propozycją, co prawda nie ma FPU, ale duża ilość RAM, brak konfliktu z PCMCIA i fakt kupna karty nowej, objętej pełna gwarancją są nokautujące.
[#6] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #1

A co sprzedajesz, że piszesz niewygórowana? Ta karta jest warta maksa 350 zł i nic więcej. Kup sobie nową ACA.
[#7] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@Ender, post #6

Właśnie nie sprzedaję, tylko mam w planach zakup dopalacza do mojej A1200. Dlatego pytam, ponieważ znalazłem na Allegro.
[#8] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #7

Myślałem, że nasz sondujesz. Nie ładuj się w nią nie warto. Nowa karta to gwarancja i szybsza pamięć, więc karta będzie ciut szybsza.
[#9] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@Ender, post #8

W takim razie będzie ACA :). Mam jeszcze jedno pytanie. Czy koprocesor odgrywa ważną rolę w szybkości w grach typu Cytadela, Nemac IV itp? Pytam, ponieważ proponowana przez Was ACA nie ma FPU.
[#10] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #9

FPU nie za bardzo przydaje się w grach, podobno są jakieś pojedyncze porty gier z PC wymagające FPU, ale wtedy najczęściej 68030 i tak jest zbyt wolny i przydałby się szybszy CPU. Ilość RAMu jest sprawą o wiele bardziej krytyczną - 4 MB to bida z nędzą, 128 MB w A1200 to luksus.
[#11] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@wali7, post #10

Jeszcze jedno. Zasilacz standardowy wystarczy, czy przerabiać od peceta. Obecnie mam A1200 z dyskiem twardym 2,5'', czasami dołączam Goteka i drugą FDD.
[#12] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #11

Jak masz zasilacz z 4.5A na linii 5V to jest szansa, że wystarczy. Jak słabszy, to bardzo duże prawdopodobieństwo, że nie da rady.

ACA1233 ma możliwość montażu FPU, tylko traci się gwarancję, i trzeba sobie samemu wlutowć podstawkę (najlepiej u kogoś kto się zna). Ale w takich grach jak wymieniłeś FPU nie jest wykorzystywany. W ogóle w 99% grach nie jest, jedyną grą która wymaga FPU jest Quake, ale na najszybszej 68030 i 68882 chodzi w 1.5FPS, więc nie warto sobie głowy zaprzątać
[#13] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@mari83pl, post #9

Na A1200 wyposażonej w taką kartę z Elboxu przeszedłem Dooma, grałem też w Breathless i chyba w Wofensteina w Shapeshifterze (nie dam sobie ręki uciąć, czy nie było to już na Blizzardzie 1260) . Dziś jednak pewnie nie dałbym rady na MC68030. Moja karta miała MMU, koprocesor i 8MB RAM. O ACA się nie wypowiadam - bo nie znam. Kartą Elboxu byłem w 1997 roku zachwycony.
Dla gier koprocesor nie ma większego znaczenia - jednak może on znacząco przyspieszać programy graficzne.
[#14] Re: Amiga ELBOX 1230 LC - czy warto?

@flops, post #12

Mój zasilacz ma 4.3 A, więc będę przerabiał od PC. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz mam pełny obraz sytuacyjnyszeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem