[#1] Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy
Zebralo mi sie pare pytan wiec wrzucam hurtem zeby nie smiecic.

1. Potrzebuje jakis dobry programik do edycji ikonek. Tylko nie Iconian. Cos czym mozna wycinac fragmenty innych ikon oraz importowac obrazki, skalowac itp. Krotko mowiac duzo opcji (wiecej niz systemowy IconEdit z wb3.9). I zeby oczywiscie mial obsluge GI

2. Program typu PNG2INFO lub PNG2ICO na m68k. Tyle ze nie chodzi mi o zmiane nazwy tylko o przekonwertowanie ikonki png w miare madry sposob (np z usunieciem przezroczystosci). Jest takie cos ale zdaje sie na mosa.

3. Konwerter 32 bitowych obrazkow PNG do 24bit jpg lub 8bit gif/ilbm.

4. Chcialem wyprobowac programik MiniShowPicture z PPA ale po odpaleniu wyskakuje mi tylko na chwilke okienko systemowe i znika. Po odpaleniu z shella dostaje: 'cannot create application' (mowa o wersji 68k). Co z tym?? Uzywam P96.

5. Przy Info RAWB jak chce czasem zamienic ikonke katalogu metoda Drag&Drop[w okno info] to nie chce mi jej zamienic i musze robic to recznie za pomoca DOpusa. Ktos tak mial? (WB 3.9)

DODANO

O... Jeszcze jedno mi sie przypomnialo.

6. Jak sprawic zeby poseidon zauwazyl mi mojego mp3playera?? Nie wiem zupelnie jak skonfigurowac tego huligana Przegladalem dokumentacje ale jakos nie moge sie polapac.

Ostatnia modyfikacja: 29.05.06 11:43
[#2] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Lorak, post #1

ad 1,2,3
Większość Twoich problemów rozwiąże dowolny program graficzny.

ad 5. Przy Info RAWB jak chce czasem zamienic ikonke katalogu metoda Drag&Drop[w okno info] to nie chce mi jej zamienic i musze robic to recznie za pomoca DOpusa. Ktos tak mial? (WB 3.9)

Sprawdź rodzaj ikony. RAWB ma swoje niedopracowania i do inteligentnych nie należy. Ja się niemiłosiernie męczyłem z ikoną ram-dysku. Okazało się że moja "wybranka" była ikoną typu "tool" i już nie można było jej podmienić. Po zamianie na "Disk" wszystko ok.

[#3] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Prince, post #2

Przykladowo jaki program? PerfectPaint nie wczytuje PNG, PersonalPaint wczytuje ale tylko 8bit PNG a DeLuxePaint... Znasz jakis program graficzny ktory nie ma tych uchybien?

Sprawdzalem. Typy sa te same. Zreszta nawet jak nie sa to program "importuje" ikonki innych typow bez problemu.

[#4] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Lorak, post #3

Ja używam ImageFX + TVPaint.
W sprawie PNG ikon spróbuj porozmawiać z Mario.

[#5] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Lorak, post #1

Ad 2. Tu moge zaproponowac program Image2Icon. Ale uprzedze ze moze nie spelnic twoich oczekiwian ale wyprobowac warto.

Ad 3. Sprawdz program PicConverter

Ad 4. U mnie dziala pod Voodoo3 z P96. Sprawdz SnoopDosem albo DosTracerem, moze czegos Ci brakuje.

Oba wymienione programy powinny byc na Aminecie.
[#6] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Lorak, post #1

ad.6
Masz FAT95 z L: ?
[#7] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Norbert, post #6

Mam. Nie wiem w ogole jak sprawic zeby pokazal jakies urzadzenie czy cos...

[#8] Re: Kilka spraw dot. ikonek i innych rzeczy

@Lorak, post #1

3. Konwerter 32 bitowych obrazkow PNG do 24bit jpg lub 8bit gif/ilbm.

Np. SViewV (jest pelna wersja, z tym ze nie wiem czy na Aminecie jest najnowsza). Czasami uzywam tez starego ale dobrego ADPro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem