[#1] SFS i filemanager
Witam, utworzyłem sobie na jednym dysku SFS i wszystko byłoby pięknie i cacy gdyby nie to, że jeżeli nazwa pliku bądź katalogu ma np. 50 znaków to Filemaster 2.0 Beta 2 nie widzi tego, a Directory Opus 4.13c się po prostu zawiesza?!
Maskę ustawioną mam na: 0x7FFFFFFE, maxtransfer na 0xFFFFFFFF, blok 512.

Mogę usuwać te pliki, wchodzić do katalogów, etc. z poziomu CLI, ale przecież to nie o to chodzi. Tak więc pytanie kieruję - jest jakiś alternatywny filemanager. Do Filemastera się przyzwyczaiłem i ten program najbardziej mi pasował... jezdem w kropce ---> .

p.s. i sobie chciałem programem SFSGui popatrzeć co i jak, ale program owy nie może znaleźć żadnej partycji SFS... Zainstalowałem SFS 1.58 BETA.

[#2] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #1

Czy na sali jest ktoś, kto ma zainstalowane SFS i używa sobie na tym dysku jakiegoś filemanagera?

[#3] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #2

Uzywam SFS w wersji 1.252, Filemastera 3.0 beta 2, DOpusa 4.17 pre 21, Filera 3.23 oraz Disk Mastera 2.5.31 i nie zauwazylem zadnych bledow. Uzyj nowszego softu, a nie tego z przed 10 lat ;)
[#4] Re: SFS i filemanager

@Andrzej Drozd, post #3

No ten filemaster co wymieniłem to jest taki sam jak Twój :). SFS'a nowszego używam :). U mnie filemaster ucina nazwy plików/katalogów do 30 znaków. Zresztą odkąd pamiętam, taka właściwość w Filemasterze tym - jak plik ma => 100 MB to kliknięcie dwukrotne na ten plik nic nie da pod FM, bo go nie widzi.

Ostatnia modyfikacja: 29.05.06 16:38
[#5] Re: SFS i filemanager

@Andrzej Drozd, post #3

Disk Master 2.6 i Filer 4.07 działają wyśmienicie, dzięki za wymienienie programów, tak byłem przyzwyczajony do Filemaster, że zapomniałem o istnieniu innych ;), jeszcze takie coś jak Super Duper było ;).

[#6] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #4

SFS'a nowszego używam

No ale nie ta odrebna 2-jke? O ile wiem jest niekompatybilna. A jezeli masz 1.xxx (z tym ze nowszy), to wyprobuj 1.252.

Co do filemenagera, to najwiecej czasu spedzam na Dopusie 4.17pre21.
[#7] Re: SFS i filemanager

@Andrzej Drozd, post #6

Ściągnąłem z Aminetu najnowszy jaki tam znalazłem:

SFS 1.236

w dokumentacji pisze, że jest to wersja 1.58 BETA i to mnie zmyliło, bo to stara dokumentacja dołączona do archiwum.

[#8] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #5

tia super duper to kopier byl a nie file manager

[#9] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #7

Jak chcesz to wysle ci 1.252, daj znac majlem.
[#10] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #7

http://strohmayer.org/sfs/ czarodziej

[#11] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #1

A ja mam PFS 3 i też mi ucina nazwy a nie powinien Dlaczego?
[#12] Re: SFS i filemanager

@Shredder, post #11

Stare programy zakładają że nazwy plików i katalogów mają do 30 znaków a pod SFS i PFS nazwy mogą mieć do 108 i stąd problem.
[#13] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #5

Sprawdz rownież EcoDisk z Aminetu.
[#14] Re: SFS i filemanager

@Shredder, post #11

w dokumentacji pisze co trzeba zrobic, aby miec dlugie nazwy na partycji w pfs. Śpioch

[#15] Re: SFS i filemanager

@Andrzej Drozd, post #9

Dzięki, ale nie zamierzam formatować tego wszystkiego raz jeszcze, by mieć nowszy SFS...

A propos Filemaster'a to tak go polubiłem, że chciałbym pod nim mieć długie nazwy...

[#16] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #15

Przy podmianie wersji SFSa w RDB nie trzeba formatować partycji.
[#17] Re: SFS i filemanager

@Sylwester, post #16

A to dobra nowina :). Dzićki :)!!!

A o co chodzi z tym SFS i SFS2? Nic z tego nie rozumiem?! ;). Jaka różnica?

Ostatnia modyfikacja: 30.05.06 10:22
[#18] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #17

Zdaje się że SFS i SFS2 nie są ze sobą kompatybilne, poszukaj w archiwum PPA. Co do podmiany SFSa to wrzuć na dyskietkę plik SmartFileSystem ten z L: w starej i nowej wersji i starego HDToolBoxa, jakby po podmianie coś było nie tak to szybko przywrócisz z powrotem.
[#19] Re: SFS i filemanager

@Sylwester, post #18

A jednak schody mogą być... :)

W sumie dobrze mi z tym SFS'em, który mam, więc może lepiej nie ruszać kijem ;).

Swoją drogą na razie go testuję na pobocznych partycjach i nie wiem czy to nie za duże ryzyko wrzucić go na bootującą systemówkę i tam, gdzie mam swoje projekty...

Ostatnia modyfikacja: 30.05.06 10:37
[#20] Re: SFS i filemanager

@BagoZonde, post #19

Czegoś tu nie rozumiem, przecież zmiana SFS działa globalnie tzn. na wszystkie partycje SFS.
[#21] Re: SFS i filemanager

@Sylwester, post #20

No tak, chodziło mi o partycje na innych dyskach :). Mam podpięte trzy dyski z czego dwa pod SFS i mój główny dysk z systemem na FFS.

[#22] Re: SFS i filemanager

@Sylwester, post #20

A w sumie można na jednej z partycji mieć SFS a na innej FFS. To kwestia formatowania i ustawienia tego w HDToolBox.

[#23] Re: SFS i filemanager

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

No tak ale trzeba zanć jeszcze angielski
[#24] Re: SFS i filemanager

@Shredder, post #23

Shredder napisał(a):

> No tak ale trzeba zanć jeszcze angielski

nie uczylem sie angielskiego, a dalem rade wyczytac co trzeba zrobic ;)

[#25] Re: SFS i filemanager

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Bo z Ciebie mundra bestia!! :b.

Ej! Uczyć się angielskiego nieuki, na zdrowie Wam wyjdzie!! Będziecie mogli więcej sobie programów pod Amigą poinstalować bez obaw i w ogóle pooglądać coś na satelicie, np: program Extreme: fifty-fifty, ollie, backside, nose, flip, broken leg. ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem