kategoria: A500
[#1] jaka taśma floppy A500
Witam

Jak w temacie. Jaką taśme muszę mieć żeby podłączyć oryginalną stacje dyskietek w A500?
Czy takie coś się nadaje do amigi http://allegro.pl/tasma-fdd-34pin-do-stacji-dyskietek-3-5-wyprzedaz-i4858560674.html czy w Amidze mamy inny standart??
[#2] Re: jaka taśma floppy A500

@zeter, post #1

Musisz mieć prostą taśmę (bez twistu, który występuje w taśmach FDD dla PC).
[#3] Re: jaka taśma floppy A500

@RomanWorkshop, post #2

ale 34 pin??
[#4] Re: jaka taśma floppy A500

@zeter, post #3

34 PIN. Możesz użyć tej od PC, tylko trzeba ostrożnie rozebrać wtyczkę i przekręcić tą obróconą część taśmy o 180 stopni. I będzie działać z Amigą.
[#5] Re: jaka taśma floppy A500

@glichtanski, post #4

very Thanks
A jeśli kabel jest taki jak tu http://allegro.pl/tasma-fdd-34-pin-58-cm-dlugi-i4853881531.html
To ten twist jest za 1 gniazdem, oznacza to że wejscie przed twistem bez zadnych przeróbek będzie działać z amigą? czy mi się żle wydaje :)?

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2014 19:31:03 przez zeter
[#6] Re: jaka taśma floppy A500

@zeter, post #5

Będzie, jeśli chcesz zrobić to na szybko to taśma 40 pin ide też się nada, byle co ma raster 2,54 i proste połączenie.
[#7] Re: jaka taśma floppy A500

@glichtanski, post #4

Zamiast rozbierać końcówkę taśmy można zakupić podwójną (dla PC na stacje A i B) i odciąć część nożykiem do tapet od strony przeplotu (twist). Jest to może i marnotrawstwo ale dostępność taśmy do PC jest nieograniczona. Jeszcze. Za kilka lat może być to także unikat.
[#8] Re: jaka taśma floppy A500

@Romlen, post #7

Takie taśmy to w chwili obecnej także rzadkość - przynajmniej ja żadko na nie trafiam a sporo złomków przechodzi przez moje ręce... W większości taśm do pc spotykam tasiemki pojedyncze z "twistem". Można albo rozbrajać wtyczkę albo ciąć kabelki w "przeplocie" i je łączyć odpowiednio...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem