[#1] Stacja dysków Amiga 1010 problem
Witam jak w temacie stacja dysków działała porpawnie (PIN 13 był powiedzmy w połowie)
po półrocznej przerwie podpiąłem ją i dzieje się cyrk tzn. dfo nie startuje (obie stacje tykają)
jak wkładam dyskietkę do df1 to rzecz jasna włącza się i spowrotem wraca. Problem jest z dfo tak jakby nie widział, że wkładam dyskietkę. Jak odpinam kabelek z df1 śmiga pięknie df0. Może ktoś wie czy to może być wina tego pinu (może wcisnął sie bardziej) za co on jest odpowiedzialny ?
a może po prostu padła stacja. dzięki za pomoc

pytanie nr 2
można gdzieś dostać bot selector ? myślałem o goteku podpiętego na zewn. z opcją startowania.
Nadmienie, że nie chce rezygnować całkowicie z dyskietek.

Pozdrawiam
[#2] Re: Stacja dysków Amiga 1010 problem

@davero, post #1

A nie jest przypadkiem tak, że w 1010 masz stacje dyskietek ustawianą zworkami na df0 ?
Co do bootselectora można go zrobić samemu - 20 min roboty. Potrzebne 2 podstawki precyzyjne 40-topinowe, 4 kabelki i przełącznik dwubiegunowy dwupozycyjny - cytuje za postem kolegi Jarob'a. :P "W tych amigach wystarczy dołożyć 2 podstawki 40 pinowe. W dolną wlutowujemy 2 przewody w pin 13 i 14, a w górnej wyginamy na zewnątrz piny 13 i 14 i do nich dolutowujemy kolejne 2 przewody. Pomiędzy podstawki w miejscu pinów 13 i 14 dajemy izolację, by piny te się nie stykały ze sobą.
Te 4 przewody doprowadzamy do podwójnego przełącznika 2 pozycyjnego. odpowiednio podlutowujemy, tak aby w jednym położeniu były połączone sygnały na wprost (_sel0 od górnej podstawki z _sel0 od dolnej podstawki i _sel1 od górnej podstawki z _sel1 od dolnej podstawki), a w drugim położeniu na krzyż (_sel0 z _sel1 i _sel1 z _sel0)."
[#3] Re: Stacja dysków Amiga 1010 problem

@sunater, post #2

Co do lutowania musiałbym prosić kogoś z Kraka, żeby pomógł. :) Nie, ta stacja działała wczesniej. Pól roku nie używałem i nie wiem czy teraz przy wciskaniu pin sie nie wcisnął bardziej. Dziwnie to wygląda bo oznaki życia daje, startuje. Tylko jak jest podłączona to df0 nie działa. Wczesniej działała.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 12:35:00 przez davero

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 12:35:13 przez davero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem