kategoria: A600
[#1] Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3
Dzień dobry, chciałbym prosić kogoś z forumowiczów o pomoc. Mianowicie zakupiłem przełącznik romów do Amigi 600, i po włożeniu do komputera pokazuje tylko rom z A600 nie da się przełączyć na rom v1.3 z Amigi 500. Czy ktoś może ma taki przełącznik identyczny i mógłby mi fotki jego podesłać może coś jest nie tak przylutowane bo kabelek był odlutowany z włącznikiem może źle przylutowałem, pod spodem jest tez wolny kabelek. I na jednym scalaku są 2 nóżki razem zlutowane może tak nie powinno być. Nie chce na oko kombinować szkoda było by mi uszkodzić amigę.

poniżej załączam zdjęcia tej płytki:

http://zapodaj.net/22145ca8a05f7.jpg.html

http://zapodaj.net/0f709345ca586.jpg.html

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 13:13:58 przez seth
[#2] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@seth, post #1

Widzę taką płytkę pierwszy raz.
Jak podłączone jest to do amigi? I gdzie są te zlutowane razem nóżki? Nie dostałeś przypadkiem instrukcji montażu od sprzedającego?
[#3] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@redstonecraftpl, post #2

Jak podłączone jest to do amigi
Z tego co widze po prostu wklada siętą płytkę w miejscu oryginalnego kika, oryginalny kick wkłada w podstawkę a resztę ma załatwić przełącznik. Ktoś się pastwił nad tym rozszerzeniem - cześć ścieżek zaczyna się odklejać i chyba jest zwarcie na kosci GD74L :( Nie wiem czy nie lepiej (prościej) będzie odżałować ten nieszczęsny przełącznik i kupić nowy - napisz np. do kolegi strykera (ja od niego kupowałem) lub daj ogłoszenie na giełdzie - nie powinieneś zapłacić więcej niż 65 zł (po tyle można kupić na alledrogo)
[#4] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@sunater, post #3

Też mi się wydaje że chyba nic z niego nie będzie.
[#5] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@seth, post #1

Posprawdzaj wszystkie połączenia, podstawkę pod ten rom oraz przepusty przez płytkę, coś musi być na rzeczy. Ewentualnie wyjmij Rom 2.05 i próbuj czy odpali 1.3
[#6] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@superbonio, post #5

Coś mi się wydaje, że do tego przełącznika czegoś brakuje lub ma on inaczej działać niż zakładacie.
Jeżeli oryginalny rom jest włożony w tą podstawkę, to mamy podłączenie 1 do 1 romu i nic nie da jakiekolwiek przełączanie. Musiała by być jakaś pośrednia podstawka pod to, która przełączała by sygnał CS dochodzący z płyty A600 z romu 2.05 na rom 1,3

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 21:46:16 przez jarob
[#7] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@seth, post #1

A tu zobacz
[#8] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@jarob, post #6

A może by spróbować BEZ romu z a600 ?? Sprawdzałeś jak sie wtedy ami zachowuje ?
[#9] Re: Amiga 600 przełącznik Kickstartów KICK ROM V1.3

@jarob, post #6

Widziałem już podobny interfejs z podstawką 1:1 i był po prostu źle zaprojektowany, nie mam pojęcia jakim cudem na rynku pojawił się taki bubel i w czym on działał (objawy jak w pierwszym poście, więc to chyba kolejna wersja bubla). Po odseparowaniu linii CS albo OE (nie pamiętam, które były przełączane) i zrobieniu tego jak "piszą w książce" interfejs zaczął działać jak należy. Kolega TUPCOM być może dysponuje zdjęciem podobnego interfejsu, bo właśnie to był jego interfejs (przy okazji mógłby napisać mi na maila, coś co powinien zrobić od dawna).

SETH, jak znasz się na elektronice, to możemy coś podumać zdalnie przez forum, w innym przypadku pozostaje wysłanie do Jaroba, mnie albo innemu chętnemu.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 22:59:38 przez sanjyuubi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem