[#1] Czym zastąpić nasze szare tło?
Pytanie dokładnie tak jak w temacie. Proszę jednak nie odpowiadać, że można zmienić kolor na inny. :)
Maksymalne wymagania ewentualnego programu: OS 3.1, Picasso 96 i procek 040. (wszystkie ekrany mam w 32bitach)

[#2] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #1

Sys: Prefs/WBpattern ?

Chyba że czegoś nie zrozumiałem...

Ostatnia modyfikacja: 29.05.06 17:06
[#3] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@AceMan, post #2

Dokładnie - masz do wyboru bodajże - Workbench, Okna i Ekran - zajmij się Ekranem

[#4] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Malin, post #3

A jesli chodzi o to ze nie chcesz widziec szarych gadzetow to SYS:Prefs/Palette. Obadaj Menu. Sa tam calkiem fajnie wygladajace presety OK

[#5] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Malin, post #3

Szare tło takie jak np. na tym obrazku (partycja MP3s):

http://img204.imageshack.us/my.php?image=pvd0056bi.jpg

Nigdy preferencji "dla ekranu" nie zmieniałem, bo nigdy nie widziałem tej tapety. (kiedyś jakąś zapisałem, ale nigdzie jej nie było widać)

Sprawdzę to dziś porządnie jak wrócę do domu.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.06 15:09
[#6] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@AceMan, post #2

chodzi raczej o szaru kolor który wypełnie okna które nie są mui. jak można podstawić pod nie jakiś pattern da się to w ogóle ustawić w VisualPrefs

[#7] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #5

El Amigosowi chodzi o szare tło w oknach, które pojawia się po zmianie rodzaju przeglądania na np. View By Name.
[#8] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@QkiZ, post #6

Na pewno można zmienić to systemowym programem Palette. Ale tam można zmienić tylko na inny kolor. Ja zamiast innego kolorka chciałbym jakiś pattern, czy stopniowe przechodzenie kolorów od białego do czarnego (to się chyba gradient zwie)

[#9] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@mailman, post #7

chodzi mu o kolor 0 w palecie chyba..

[#10] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #8

Nie spotkalem sie z nakladka ktora by to robila na WB3.x. Sam sie chetnie dowiem czy jest to mozliwe, choc ja sobie ustawilem kolor szaro-zielony i nie jest zle ;)
[#11] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #8

Czy jest jakas nakładka na system, która pozwalałaby podłożyć skórkę pod konkretny kolor? VP chyba tego nie oferuje? A to rozwiązałoby ten problem. Sam też kiedyś coś takiego zrobić ale mi się nie udało.

[#12] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Prince, post #11

Proponuję pobawić się MagicCopperem. Można uzyskać całkiem fajne gradienciki, wystarczy odpowiednia konfiguracja systemowego Pallette i MagicCoppera i można rulezować :) Niestety zrobienie screenshota takiemu cudu jak dotąd mi się nieudało

[#13] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Korni, post #12

Copper jest częscią AmigaCustomChips, niestety Permedia do takowych nie należy. Ale gdybym używał sobie na AGAtce... dziewczyna, ruda

[#14] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Prince, post #13

Wydawało mi się, że gdzieś widziałem odpowiednik magiccoppera dla kart gfx, jednak gdzie to już nie wiem

[#15] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Korni, post #12

Proponuję pobawić się MagicCopperem

Fakt ze juz chodzi o AGA, ale chetnie wyprobuje na drugiej Ami. Jak to zrobic? ;)
Bo kolorowe tapety z Cooperem dzialaja. A kolor "0" tez?
[#16] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Andrzej Drozd, post #15

Chyba też, wystarczy taki ustawić w tooltypach od MagicCoppera. Tak jak wcześniej mówiłem może się też przydać zabawa z Palette. Ramki okienek oraz belkę ustawiłem pod jeden kolor, później w MagicCopperze metodą prób i błędów trafiłem na ten kolor w palecie, ustawiłem ładny gradiencik i tyle :D Jeszcze w WBPattern stworzyłem fajny pattern z gradientowym kolorem i wygląda mniam. :)

Ostatnia modyfikacja: 30.05.06 17:45
[#17] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #8

W OS 3.9 jest w Prefs/Reaction, tam sie robi takie rzeczy

[#18] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Andrzej Drozd, post #15

Jest sobie jeszcze taki fajny programik Rainbow, ale nie pamiętam dokładnie czy w oknach też rejnbojuje ;) czy tylko na blacie WB i czy tylko na ArchaicGraphicArchitecture czy na GFX też... Ale niezłe efekty przechodzenia jednego koloru w drugi można wytrzaskać...

[#19] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Malin, post #17

najlepiej to wstawic czarne tło zamiast szarego
dcghfvdsgshcdfc fdsfcsfdswdfsdsqgdsfdsfdsbdcsfdg.pl pomysł
[#20] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #5

To jest okno Magellana i w jego prefsach należy szukać, w Scalosie każde okno może mieć inny pattern. :)
[#21] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Sylwester, post #20

Ten Magellan, to był tylko przykład!

Jak uruchamiasz jakikolwiek program preferencyjny (to też przykład :)), to i tak masz to właśnie szare tło. Magic Cooper jak i jego odpowiednik WBVerlauf nie działa na karcie GFX. Wersji specjalnej na kartę nie posiadam.

[#22] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #21

Wcześniej napisałeś: Na pewno można zmienić to systemowym programem Palette. Ale tam można zmienić tylko na inny kolor. Ja zamiast innego kolorka chciałbym jakiś pattern, czy stopniowe przechodzenie kolorów od białego do czarnego (to się chyba gradient zwie

Tak się składa że np. pod WB w oknach możesz dać dowolny pattern ale tylko w trybie wyświetlania ikonek, w trybie listowania już nie, Scalos daje taką możliwość tu i tu to tak na marginesie. Natomiast w oknach programów tło to jest pierwszy kolor z palety i tego nie przeskoczysz, jedyne wyjście to zmiana programu np. systemowego Palette na odpowiednik pod MUI gdzie możesz hasać do woli.
[#23] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@El Amigos, post #8

zmieniłem i zmienia się wszystko co szare czyli tez przyciski. ja myślałem tylko o zmianie szaergo koloru w tle okien a nie wszędzie.

[#24] Re: Czym zastąpić nasze szare tło?

@Sylwester, post #22

Doskonale o tym wiem.

Rozwiązanie, które by mnie zadowoliło, to coś w stylu Magic Coopera czy WBVerlaufa. Gdyby to działało na Picasso, to nie pisałbym tego tematu.

Scalosa niestety nigdy nie widziałem i nawet za bardzo nie potrafię o nim powiedzieć czegokolwiek. :( Sorry.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem