[#1] Pytanie o kompatybilność Pegasosa
Witam,
Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi odnośnie kompatybilności Pegasosa i Amigi1200 na przykład.
Padła mi A1200 z Apollo (będę próbować ją ocucić), zawsze miała swoje humorki i pomyślałem z tej okazji o zakupie jakiegoś starego Pegasosa, głównie chodzi mi o to czy będę mógł nagrać sobie na tym sprzęcie dyskietkę z obrazu .adf i odpalić to na A500 na przykład? Mam też CD z AmiOS3,5 i pytanie czy da się ten system zainstalować na Pegasosie?

Pozdrawiam,
czeci
[#2] Re: Pytanie o kompatybilność Pegasosa

@czeci, post #1

Pegasos to PowerPC. AmigaOS < 4.0 wymaga m68k (oraz chipsetu amigowego), więc nic z tego. Za to AmigaOS 4.x i MorphOS powinny działać bez problemu.
[#3] Re: Pytanie o kompatybilność Pegasosa

@MasterM, post #2

Dzięki za odp. Czyli do pegasosa musiał bym dokupić jeszcze system. A jak ma się sprawa ze zgrywaniem obrazów adf i kompatybilności tychże nagrań? Czytałem że tam się podłącza stację 1,44.
[#4] Re: Pytanie o kompatybilność Pegasosa

@MasterM, post #2

Dla ścisłości - AmigaOS 4 ruszy jedynie na Pegasosie II, na jedynce tylko Morphos.
Do pegasosa da się podłączyć napęd dyskietek ale niestety tylko pecetowy więc nie da się przerzucić na nim ADF na dyskietkę. Wszystko zależy od tego do czego chcesz to wykorzystać - Pega jedynkę zwykle kupisz z licencją na Morphosa (bo kto kupował pega, żeby stawiać na nim inny system), a na nim działa większość oprogramowania ze starej Amigi niekorzystającego z chipsetu, czyli generalnie większość użytków. Gry, dema i programy korzystające bezpośrednio z chipsetu nie zadziałają.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2014 21:26:43 przez Jenot
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem