kategoria: Sprzęt
[#1] Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie
Hej
Być może od stycznia- lutego wreszcie zacznę reanimacje amigi i mam szybkie pytanie. Przy założeniu ze kupie 2mb FASTRAM (ten pod klapkę), to co lepiej będzie działać, gry na goteku czy gry na WHDLoad? Słyszałem że ten drugi wymaga sporo więcej pamięci.
[#2] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@Szynsz, post #1

Jaka Amiga? A1200, tak jak w profilu?

Jak chcesz sie bawic w WHDLoad to rozszerzenie pamieci, a biorac pod uwage dostepnosc - karta turbo - najprostsza ACA1220 i karta CF + CF/PCMCIA do przenoszenia danych. 2MB RAM niewiele Ci pomoga przy WHDLoad a dla dyskietek/emulatora nie robi specjalnie roznicy.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2014 02:28:05 przez mccnex
[#3] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@Szynsz, post #1

Jeśli tylko 2MB Fastu to Gotek będzie działał normalnie, a WHDLoad będzie mocno ograniczony brakiem pamięci.

Ja wole WHDLoad ale standardowo mówi się że ma sens od 4MB Fastu (musi być miejsce na wgranie do pamięci Kickstartu i wszystkich dyskietek gry, a po tym zabiegu musi zostać tyle wolnej pamięci ile wymaga sama gra).
[#4] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@Szynsz, post #1

Trzeba było kupić Sakurę, a nie się czaić to byś miał problem rozwiązany dawno .

Teraz to już wszystkie sprzedane, ale cały schemat i projekt płytki jest dostępny więc zawsze możesz poprosić jakiegoś znajomego elektronika o zbudowanie Ci karty.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2014 10:13:27 przez strim_
[#5] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@Szynsz, post #1

trzecia opcja: zawsze możesz pokombinować z Whdload w wersji dla CD32 (te kompilacje typu 333 in one), pójdzie na gołej A1200. Trzeba jedynie przygotować nową kartę CF i z niej bootować. Opis jest na forum.
[#6] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@Szynsz, post #1

Byli tacy co grali na konfiguracjach 2MB CHIP + 1MB FAST i było im dobrze. Przy grach wielodyskietkowych grach będzie ci się wygaszał ekran przy doczytywaniu. 2MB CHIP + 2MB FAST powinno wystarczyć dla whdload na gry 2 dyskietkowe.
[#7] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@sanjyuubi, post #6

Tak mam goła A1200, natomiast z tego co widzę to chyba jednak gotek. 4mb fast ram znaleźć graniczy z cudem z tego co zauważyłem, a że gry w które chciałbym grac maja minimum 4 dyskietki to sprawa że tak powiem zamknięta. Dzieki za pomoc w takim razie :)

Strim rozumiem że jesteś projektantem sakury? :P A tak na serio to chciałem kupić ale nie miałem kasy. A swoja droga wykonałbyś na zamówienie (oczywiście odpłatne) taka kartę? Z reszta z tego co pamietam to 4mb PCMCIA to nie to samo co 4MB smart ram, ale rozumiem że whdload pociągnie?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2014 20:57:25 przez Szynsz

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2014 20:57:33 przez Szynsz
[#8] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@Szynsz, post #7

Strim rozumiem że jesteś projektantem sakury?

Współprojektantem.

A swoja droga wykonałbyś na zamówienie (oczywiście odpłatne) taka kartę?

To jest pytanie do jarob .

W A600 RAM PCMCIA jest tak samo szybki jak Fast RAM nakładany na procesor. W A1200 jest nieco wolniejszy niż Fast pod klapką. Tak czy inaczej, wystarczający do WHDload.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2014 21:21:54 przez strim_
[#9] Re: Cpo lepiej Gotek czy whdLoad przy dodatkowym RAMie

@strim_, post #8

To spróbuje się z nim skontaktować, a tak wstępnie spytam ile może mnie kosztować ta przyjemność?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem