kategorie: A500, Sprzęt
[#1] A500 - miga dioda power, zielony ekran
Witam

Niedawno kupiłem sobie piękną A500 i dane było mi się nacieszyć przez kilka dni Jak się ruszyło jej obudowę podczas działania to pojawiał się błąd guru i zwis. No to otwarłem obudowę, nawet nie ściągałem ekranu. Odpaliłem ją bez obudowy i było wszystko OK, no to skręciłem ją dokładnie (jak sie okazało nie wszystkie śrubki były dokręcone) i teraz zonk... zielony ekran i dioda power miga Obojętnie czy jest włożone rozszerzenie czy odpalę ją bez niego, to samo. Co robić ? :( Ktoś to może naprawić czy tylko wymiana płyty głównej ?
[#2] Re: A500 - miga dioda power, zielony ekran

@Fenio, post #1

Jeżeli nie wykładałeś i nie czyściłeś styków we wszystkich układach w podstawkach, to zacznij od tego, bo bardzo często coś nie kontaktuje, przeważnie Agnus. Jak nie pomoże, to nie ma biedy, za 35pln kupisz dobrą płytę do A500.
[wyróżniony] [#3] Re: A500 - miga dioda power, zielony ekran

@Fenio, post #1

Gdzieś na stronie była rozpiska i zielony kolor odpowiadał chyba za uszkodzony ram.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 22:46:10 przez mikser
[#4] Re: A500 - miga dioda power, zielony ekran

@mikser, post #3

Tak, z tego co i mi udało się znaleźć to zielony ekran = uszkodzony ram.
Płytę do A500 za 35zł ? Gdzie ? :(
[#5] Re: A500 - miga dioda power, zielony ekran

@Fenio, post #4

U mnie :D Robie porzadek w piwnicy i mam na pewni jedna albo nawet ze dwie. Jedna to rev. 6A w pelni sprawna kick 1.3. Tylko karton + wysylka poczta dojdzie 16pln. Jakbys zdiagnozowal co za element nie dziala to moge za koszt koperty i wysylki podeslac w prezencie pod choinke :)
[#6] Re: A500 - miga dioda power, zielony ekran

@flops, post #5

Ufff... udało się bez wymiany płyty. Znalazłem odpowiedni śrubokręt, zdemontowałem ekran i takie coś rzuciło mi się o oczy

Teorię jak to się stało mam taką ;)
Ekran nacisną na kostkę że ją wybiło do góry. Na wewnętrznej stronie ekranu jest przyklejona czerwona gąbka i na niej nawet widać że jest odciśnięty kawałek kostki pamięci. Kostkę wcisnąłem, poskładałem całość i taadaaa działa OK Ale się strachu najadłem... miał bym święta do dup... jak by mi Amiga padła

Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 23:27:14 przez Fenio
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem