kategoria: Sprzęt
[#1] Pytanie o zabiegi reanimacyjne.
Wiem że przy reanimacji amigi muszę wymienić kondensatory w samej amidze, jednak czy coś jeszcze powinienem zrobić przed rozpoczęciem używania babci? Wiem że należy się zainteresować zasilaczem ale nie znam szczegółów
[#2] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Szynsz, post #1

Rozwiń temat, bo jest mocno lakoniczny.

Na dzień dobry oceń płytę przed uruchomieniem czy nie ma widocznych zwarć.
[#3] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Hubez, post #2

No to rozwijam. Mam amigę z dzieciństwa i chce ja uruchomić. Ostatnio odpalana była jakieś 5 lat temu myślę ale bez żadnego serwisu. Moim celem jest jej w miarę dobre odnowienie i przystosowanie do częstszego używania (głównie gry dyskietkowe). Miałem to zrobić już jakieś 3 miechy temu i zebrałem w tym celu nieco informacji. Z tego co się dowiedziałem to po 20 latach należy wymienić kondensatory w samej amidze, plus ewentualnie zmodernizować ją by nie używać dyskietek. Jednak obiło mi się o oczy że jakieś zabiegi trzeba wykonać z samym zasilaczem. Dlatego pytam co muszę zrobić z technicznych rzeczy, bym mógł bezpiecznie grać na mojej babci.

Zresztą pytanie czysto informacyjne bo i tak wszystko zlecę komuś kto się na tym zna

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2014 09:48:51 przez Szynsz
[#4] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Szynsz, post #3

Zasilacz przede wszystkim warto rozebrać i dokładnie odkurzyć (również zmieść kurz pędzlem z płytki i elementów). Po tym zabiegu wymieniłem kondensatory elektrolityczne na nowe. Potem pomierzyłem napięcia w czasie gdy zasilacz jest podłączony do włączonej Amigi. To wszystko.
[#5] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Szynsz, post #3

Lepiej wymienić kondensatory prewencyjnie. Będziesz miał święty spokój bo sprzęt już wiekowy a po tylu latach zastoju pewnie trzymają się na "włosku" albo już powysychały. Przeglądnij płyte czy nie powylewały. Najpierw wyczyść całą płyte izopropanolem (najlepiej wacikami do uszu). W moich dwóch A1200 kolega z forum wymienił kilka tygodni temu na tantalowe i jest rewelacja !
[#6] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Art, post #5

Jeżeli kondensatory były mierzone i wszystkie według miernika są w idealnym stanie to je wymieniać czy zostawić.
[#7] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@ponior, post #6

Skoro je już wymontowałeś do pomiaru, to oczywiście że wymieniać.
[#8] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@ponior, post #6

Wymieniłem w swoich z racji wieku. Nie jestem pewien co do żywotności kondensatorów. To zależy od tego w jakich warunkach twoja Amiga jest trzymana / używana. Ja planuje zachować moje Amigi aż do końca swojego żywota szeroki uśmiech więc wymieniłem "na zapas"

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2014 10:23:10 przez Art
[#9] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Krashan, post #7

Tylko nie mam takich na stanie, dlatego pytanie czy mam zamawiać nowe czy jeżeli wszystkie są ok to zostawić w spokoju.
Np kondesator 1000uf na 16v na mierniku pokazuje idealnie swoją pojemność.
[#10] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@ponior, post #9

Jeśli pokazuje swoją pojemność to znaczy, że jest kondensatorem bardzo dobrej jakości skoro dożył do dziś. Nie sugeruję wymiany bo to bez sensu. Możesz wymienić, ale czy wstawisz tej samej jakości ? Dziś nie rzadko elementy nowe są wątpliwej jakości, i wyjęte w pudełka czy też woreczka nie mają już parametrów tych które mają wydrukowane na obudowie.
[#11] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Esio, post #10

Własnie o to chodzi mam pare nowych które nie trzymają wartości tak jak stare wymontowane.
Reasumując póki nie ma żadnych problemów zostawiam w spokoju.
[#12] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@ponior, post #9

czy jeżeli wszystkie są ok to zostawić w spokoju

Oczywiście najważniejszy parametr dla kondensatora, czyli ESR też zmierzyłeś i jest ok?
[#13] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@stachu100, post #12

Z tego co czytam z różnych źródeł to ta wartość jest mało precyzyjna i miarodajna
http://www.tromil.pl/esr-mity-i-fakty/268-miernik-esr
Na razie zasilacz chodzi jak burza jak będą jakieś problemy to w pierwszej kolejności wymienie kondensatory.
[#14] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@ponior, post #13

Z tego co czytam z różnych źródeł to ta wartość jest mało precyzyjna i miarodajna

Na pewno wiele razy lepsza niż sam pomiar pojemności. Poza tym nie sugerowałbym się zdaniami kilku osób które polemizują z tysiącami.
jak będą jakieś problemy to w pierwszej kolejności wymienie kondensatory.

Czyli będziesz robił dwa razy to samo. Nie ma problemu jeżeli robisz to dla siebie. Co innego jak robisz dla kogoś, a ten ktoś mieszka kilka tysięcy kilometrów dalej...
[#15] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@Szynsz, post #1

sa dwie szkoly 1nie wymieniasz i czekasz az Amiga przestanie poprawnie dzialac 2wymienic prewencyjnie i spac spokojnie. wymontowanie i mierzenie 20kondensatora i ponowne elutowanie to bezsens chyba ze ktos lubi syzyfowe prace.
[#16] Re: Pytanie o zabiegi reanimacyjne.

@x86, post #15

ok, ok mimo to że są dobre zamówiłem nowe, będziemy wszyscy spać spokojnie
Dzieki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem