[#1] e-mail z IBrowse - fru fru
Witam, jak ustawić w preferencjach IBrowse 2.3 wysyłanie wiadomości e-mail z jego poziomu? W tych ARexx'ach to nie wiem co i jak...

Pozdrawiam!!

[#2] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@BagoZonde, post #1

ustawiasz serwer SMTP w NETWORK->mail oraz USER INFO podajesz maila oraz "Prawdziwe imie"
[#3] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@BagoZonde, post #1

ale jak Paulina wyśle komuś mejla z IB to z twojej skrzynki i nawet nie będzie o tym wiedziała :D
[#4] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@Norbert, post #2

Sorry, ale nie kumam za bardzo. W polu SMTP podałem poczta.interia.pl bo o interię się rozchodzi, a potem mam opcje "mailto:" i tam jest tylko jakiś ARexx albo Command do ustawienia...
Nie mam pojęcia?! :)

@R-Tea
moją siostrę tylko interesuje torrent, wyszukiwarka grafiki Google, cddb i teksty piosenek więc no problemo :D. Zresztą jak jej wyskoczy jakieś nowe okno co to nie powinno wyskakiwać to zamyka od razu lub canceluje nie czytając treści :D.

[#5] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@BagoZonde, post #4

@ BagoZonde
Sorry, ale nie kumam za bardzo. W polu SMTP podałem poczta.interia.pl bo o interię się rozchodzi, a potem mam opcje "mailto:" i tam jest tylko jakiś ARexx albo Command do ustawienia...

Mailto: ustawiasz na Internal i wsio

moją siostrę tylko interesuje torrent, wyszukiwarka grafiki Google, cddb i teksty piosenek więc no problemo. Zresztą jak jej wyskoczy jakieś nowe okno co to nie powinno wyskakiwać to zamyka od razu lub canceluje nie czytając treści

No to widzę, że chyba wszystkie siostry tak mają :D
[#6] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@R-Tea, post #5

No jak wpiszę samo poczta.interia.pl w SMTP i internal sobie tam będzie to mi wywala błąd w oknie E-mail Composer:

Error while sending e-mail. Please check your mailto: settings.

Tak więc przyczyna tkwi gdzieś :).

@R-Tea
Przynajmniej dzięki temu szkodliwość naszych sióstr przypadająca na jedną Amigę jest mniejsza :).

[#7] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@BagoZonde, post #6

a masz w User Info wpisane Real Name i Default e-mail Address ?
[#8] Re: e-mail z IBrowse - fru fru

@R-Tea, post #7

Tak, mam wpisane. Ten real-name to nie wiem w sumie co tam wpisać, chyba dowolnie? W każdym bądź razie z Norbertem doszliśmy na GG do konkluzji (thx za pomoc), że to kwestia uwierzytelnienia. Na interii bez authorised ani rusz ani róż.

[#9] IBrowse i kodowanie

@BagoZonde, post #1

Witam ponownie,
podczepię to pytanie do tego wątku bo nie ma sensu robić kolejnego.

Mianowicie czy da się ustawić w IBrowse polskie haczyki dla niektórych stron? Oczywiście mam polskie znaki na stronach, bo używam ISOHelveticaPL ale nie wszystko łapią, np:

http://www.gios.gov.pl/

zamiast widzieć "Inspekcja Ochrony Środowiska" - widzę: "Inspekcja Ochrony Zrodowiska".

Tak więc na niektórych stronach polskie znaki tak jak np: Ś wyświetla mi jako Z albo O.

Da się na to coś poradzić?
Także w belce okna IBrowse mam ten problem, że sobie napiszę w ISOPL np: "pismo niezależne" a IBrowse nie uwzględnia kodowania ISOPL na belce, na samej stronie owszem.

I tu duże HMMM...

[#10] Re: IBrowse i kodowanie

@BagoZonde, post #9

IB 2.3 nie uwzględnia rodzaju kodowania na belce. Chyba dopiero demonstrowany 2.4 to potrafi.
[#11] Re: IBrowse i kodowanie

@BagoZonde, post #9

Hej Barti

Zajrzałem na ta stronkę i mam to samo co ty, czyli "Zrodowiska" :)
Ale ta strona jest z leksza skopana. Widać niekonsekwencję autora. W nagłówku ma ustawione ISO-8859-2, to ok, ale nie rozumiem tych dziwnych kodów użytych w źródle.
"Ś" wyświetla nam jakao "Z" bo zamiast wklepać normalnie z klawiatury literkę, to autor wstawił taki kod: "&+#+346". Bez plusów. Co to jest, nie wiem.
W kolumnie Linki po prawej stronie można przeczytać: "Stan Środowiska w Polsce - Raport wskaznikowy 2004" - jak widać tam "Ś" jest już ok, bo wklepane z klawiatury.
Tak samo jest z literka "ł". W kolumnie Menu, po lewej widać "Dokumenty, materiaBy, sprawozdania". "ł" zamieniło się w "B", kod &+#+322. Bez plusów.W kolumnie linki po prawej widać "Współpraca Międzynarodowa". "ł" wklepane z palca, i jst ok. Nie wiem po co im te kody.
A gdy ci sie duże "Ś" zmienia w dużo "O" nie musisz nawet zaglądać do kodu strony, bo to znaczy, że autor użył cudownego kodowania Windows CP-1250, pewnie używając do tworzenia strony jakiegoś "SzybkoWebKreatora" ;) typu M$Word

Ostatnia modyfikacja: 06.06.06 16:19

Ostatnia modyfikacja: 06.06.06 16:20
[#12] Re: IBrowse i kodowanie

@mailman, post #10

@ mailman
IB 2.3 nie uwzględnia rodzaju kodowania na belce. Chyba dopiero demonstrowany 2.4 to potrafi.

wyjściem, jest przestawienie odpowiedniej czcionki na ISO.
[#13] Re: IBrowse i kodowanie

@R-Tea, post #12

Aha, chodzi Ci R-Tea o czcionkę systemową? Wtedy belka będzie też ISO :).

Co do niekonsekwencji autorów takich stron to ok, pewnie jakaś jest ;) ale pecetyczne przeglądarki sobie z tym radzą. A Amiganci jak zawsze w tyle.

A mi się marzy IBrowse na moją poczciwą 030/50 na OS 3.1 ze stylami, full javascript. Nie wczytałem się w to, co oferować ma IB 2.4 ale ponoć mają odejść od 68k w następnych wersjach 3.x?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem