[#1] Blizzard PPC w Trojmiescie
Witam

Poszukuje szczesliwego posiadacza Blizzarda PPC mieszkajacego w Trojmiescie. Mam klopot ze swiezo nabytym Blizzardem (moj MTec dziala a Blizzard nie chce) i chcialbym sprawdzic, co moze byc nie tak. Prosze nie komentowac w stylu sprawdz napiecie, coolera i takie tam. Sporo przecwiczylem i wiem, ze po odlaczeniu przy starcie ("2" na klawiaturze) komp dziala ale nie moge wykluczyc romu, zasilania czy rewizji plyty glownej mojej 1200. Chetnie skorzystam z pomocy posiadacza takiego sprzetu i sprawdze swoja karte.

Pozdrawiam

ps moze ktos ma jeszcze jakies inne sugestie w sprawie odpalenia tego sprzetu?
[#2] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #1

A co się konkretnie dzieje?
[#3] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@mailman, post #2

Ciemny ekran, po jakiejs chwili gasnie jeden z ledow i to wszystko. W tym czasie napiecie na coolerze skacze na poziomie 4,86-4,92V ale obrazu nie ma i nie startuje dysk. Pamieci sa 2 i obie dzialaly. Probowalem odpalic z jedna w roznych slotach, efekt ten sam. Zasilanie oczywiscie jest podlaczone do flopa i tam ma 5V. Nawet na krotko podlaczylem bezposrednio z zasilacza do karty, bez zmian. Gdy startuje z wcisnieta "2" na klawiaturze komp dziala ale oczywiscie bez PPC. Amiga dziela tez poprawnie, gdy wroce do mojego MTeca 030@42. Blizzard by wyciagniety zdzialajacego sprzetu i bezpiecznie przewozony. Mam kick 3.0 i wew. scandoublera ale nie sadze, by to wadzilo. Chcialbym przetestowac karte osobiscie na dzialajacej maszynie.

pitb
[#4] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #3

A pamiec wpakowales do PPC?
W BootPPC mozesz wejsc (ESC przy resecie)
[#5] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #1

Włącz Amigę, przytrzymaj oba przyciski mychy wystartuj ją bez startup-sequence. W CLI wpisz np. avail aby sprawdzić czy karta chodzi.

Jeżeli to się nie uda to jest to problem sprzętowy.

[#6] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Prince, post #5

Zapomnijcie o ESC czy omijaniu startup-sequence. Gdby to mi sie udalo, to juz byloby dobrze. Pamiec siedzi w dopalce. Tak jak pisalem, wolalbym odpalic to na dzialajacym sprzecie i miec pewnosc gdzie szukac problemu. Troche juz poczytalem o problemach z BPPC ale wiekszosc odnosi sie do zawieszajacych sprzetow a nie startujacych. Niestety nie ma instrukcji obslugi do tego sprzetu, wiec moze cos pominalem ale.. i tak juz sporo o tym przeczytalem.

Dzieki za szybki odzew:)

pitb
[#7] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #6

Sprawdz czy podczas transportu nie poluzował sie kwarc na karcie.
A jesli masz inny to go wymien. Mialem podobnie jak kupilem karte. Wymiania kwarcu pomogla

Ostatnia modyfikacja: 05.06.06 00:03
[#8] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Norbert, post #7

Kwarc przylutowany. Wymiana moze troche potrwac. A poki co moze jakis chetny Ryzykant z dzialajaca karta? Ewentualne konsekwencje klopotow biore na siebie.

pitb
[#9] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #8

Jak dlugo czekales przy bootowaniu PPC?
Czy pamieci są sprawne?
Odepnij dysk twardy oraz CDROM.
[#10] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Norbert, post #9

Po odlaczeniu dysku i odczekaniu paru minut, sprzet odpalil ale niestety mialem tylko WB1.3 na dyskietce a ten pokazywal dziwna ilosc pamieci. Po resecie zima. Nastepne starty udaja sie raz na pare.
[#11] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #10

Czy te pamięci chodziły wcześniej z tą kartą?
Nie każdy SIMM-72pin będzie działał z BPPC. Podociskaj wszystkie układy na karcie. Samej karty natomiast nie wkładaj do oporu w Amidze.

Co do metody sprawdzania powyżej:
niestety mialem tylko WB1.3 na dyskietce a ten pokazywal dziwna ilosc pamieci

Sformatuj jakąś dyskietkę wgraj na nią jakiś program abyś mógł sprawdzić obecność karty i już.

[#12] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Prince, post #11

Tak, pamieci pochodza z tego wlasnie egzemplarza Blizzarda. Byly wyciagane przed transportem i wkladane pozniej niekoniecznie na swoje miejsce. Mowie tak dlatego, ze maja rozne czasy (70 i 60) i moze miec to znaczenie aczkolwiek sloty sa autokonfigurowalne. Poza tym nawet dzialanie pojedynczej pamieci daje taki sam efekt.
Co do dyskietki, to dziwna sprawa rowniez, bo WB1.3 startuje (HD OFF). NAtomiast gdy po wlaczeniu komputera odczekam pare minut, pojawi sie animacja dyskietki i wloze jakiegos nowego WB, to nie slychac charakterystycznego mlasniecia dyskietki (zaczytania jej) a animacja sie zatrzymuje i zwiecha. Co ciekawe, w momencie gdy udaje sie odaplic animke startowa 68040 jest goracy a w innych przypadkach cieply. Musze wykombinowac cos z chlodzeniem. Ale przy zimnym starcie po godzinnym odsapnieciu tez sprzet sie tak zachowuje.
Oczywiscie scalaki nie sa w podstawkach, wiec ciezko jest cos docisnac ale zerkne i na ten temat. Niewkladanie karty do konca rowniez nie skutkuje.

pitb
[#13] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #12

Ty masz to samo co miałem ja. Kompa trzeba startować na dwa razy. Jak włączysz i nic się nie dzieje, to go wyłącz i włącz ponownie. Czasami trzeba do skutku. Powinien zaskoczyć. Jeżeli nadal nie ruszy, to sprawdź czy napięcie od zasilacza nie jest podłączone przez taką małą, gównianą przelotkę (zakładam, że masz jakąś wieżę). U mnie tak było. Musiałem to przelutować. W efekcie nie jest to problem BPPC, ani jego braku napięcia, lecz niedobór mocy w samym kompie. Najlepiej to jest zasilanie od zasilacza podciągnąć bezpośrednio do płyty, bez żadnych przelotek.
[#14] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@mailman, post #13

Hmmm, zdaje sie, ze to juz tez przecwiczylem. Podlaczylem kable zasilajace +5V (wystarczy tylko +5V?) bezposrednio do karty, efekt ten sam. Wowczas przelotka jest chyba pomijana.

Wyglada na to, ze nie stane sie szczesliwym posiadaczem MOSa classic czy AOSa 4.0 :(

Pozostaje wada karty lub cos innego, co nadal chcialbym sprawdzic w komputerze innego uzytkownika :)

Pozdrawiam i dziekuje za porady

pitb
[#15] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #1

Gdzie mieszkasz w tym trójmieście? Mógłbym wpaść i pomyśleć nad tym wspólnie. Co prawda sam działam na A4000 z CSPPC, ale mam pewne doświadczenie z różnymi kartami do różnych Amig.

Ew. pisz na priv.
[#16] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #14

Nie. Ja nie mam nic do karty podłączone. Zasilanie od zasilacza bezpośrednio do płyty głównej. Najprawdopodobniej wszystko z kartą jest OK, lecz problem tkwi w Twoim kompie, a raczej w problemach z zasilaniem.
[#17] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #14

BlizzardPPC z którym miałem do czynienia też zachowywał się tak dziwnie, jak ten od Mailmana. Dlatego dla pewności proponuję sprawdzić czy czasem nie tu tkwi przyczyna. Tym bardziej, że objawy są identyczne do opisywanych przez Ciebie. W moim przypadku rekordowo musiałem z pięć razy wyłączać i po parunastu sekundach znowu włączać Amigę, żeby "zaskoczyła". Jednak zazwyczaj wystarcza ten egzorcyzm odprawić maksymalnie dwukrotnie (czasem odpala się też za pierwszym razem).

Druga sprawa, to napięcie. Prawdopodobnie 4,86-4,92V o którym piszesz powinno wystarczyć do odpalenia Amigi. Jednak są duże szanse, że nie wystarczy to do normalnej i stabilnej pracy. Nie pamiętam już dokładnie, ile ja miałem, ale było ciut ponad 4,9V i komp bardzo często się wieszał. Pomogło dopiero stuningowanie zasilacza, tak aby dawał tak duże napięcie, że po uwzdlędnieniu spadków napięć na ścieżkach itp. na Blizzardzie było jeszcze ok. 5.1V (mierzone np. na złączu wentylatora).

Ostatnia modyfikacja: 05.06.06 11:53
[#18] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Kamul, post #17

Bede sie upieral przy sprawdzeniu tego na zywym organizmie (zyjacym:). Napiecie z zasilacza to 5V ale na coolerze jest 4,89V. Nawet gdy podlaczylem kable z zasilacza, czyli 5V na karcie, to problem byl taki sam. I mnie odpala sie nie raz na dwa do pieciu razy ale raz na dzieisiec razy i to tylko bez HDD! Z HDD nigdy nie odpalilo.
[#19] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #18

Zdradź nam jeszcze w jaki sposób zasilanie dochodzi do płyty głównej. Idzie od zasilacza do... przez...? To jest bankowy powód Twoich kłopotów.
[#20] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #18

Rozumiem że HD z zasilacza zasilasz a zasilacz to jakiś pecetowy 200W przynajmniej? Podaj na gniazdko zasilania stacji dyskietek prąd (wiem że tak można robić, chociaż lepiej się upewnij).

[#21] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Malin, post #20

U mnie to nic nie dało. Poprawiłem zasilanie płyty głównej i problemy się skończyły.
[#22] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@mailman, post #21

A co to znaczy poprawic zasilanie plyty glownej? Bo juz pare razy o tym slyszalem ale nigdzie konkretow. Blizzarda zasilam glownie przez zasilanie stacji dyskietek. Natomiast plyta glowna odpala sie z przelotki z pecetowego zasialcza 200W.

pitb
[#23] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #22

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=71
http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=881

[#24] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@Fazior, post #23

Dobry jestem ale nie do konca. Sposob drugi sam wyczailem i juz mialem podczas jednej z prob wykonany ale nic nie dal:( Fatalnie. Naprawde zostal spsob tylko do wyprobowania w dzialajacym sprzecie albo poszukam najblizszego cmentarza.
Niniejszym dziekuje wszystkim za wsparcie.
Amen

pitb
[#25] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #24

Hej, a chciałbyś sprawdzić tę kartę na innej Ami? Możnaby spróbować z moją Rev 2B ? Tylko najpierw musiałbym wyciągnąć kompa z desktopa, ale to nie problem!

[#26] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #1

Poki co, dzieki wkladowi Daclawa (wielkie dzieki mu sie naleza za zaangazowanie), ustalone zostalo, ze karta jest padnieta. Niniejszym poszukuje serwisu. Pewnie wyladuje w Animarcie w Gdyni.

Dzikeki jeszcze raz wszystkim za pomoc. Postaram sie ustalic szczegoly niesprawnosci, moze sie komus przydadza.

pitb
[#27] Re: Blizzard PPC w Trojmiescie

@pitb, post #26

Moja jedna A3000T w Animarcie juz..hmm..z 3 miesiace jest, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem