[#1] Paczka tapet 640x256x8 *.iff
Podzielę się z Wami tapetami które przerobiłem sobie na potrzeby mojej klasycznej ami. Pakiet zawiera prawie 400 tapet w rozdzielczości 640x256 w 256 kolorach i formacie iff. Na życzenie mogę wrzucić pakiet w innej rozdzielczości i głębszej palecie kolorów.

link
[#2] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #1

spoko loko siedzi, pije i chrupki Ściągłem, ale nie mam jak tego podejrzeć, bo mnie windows nie otwiera iff.
Ale 30kb/s? o_O Zlituj się waćpan! Aplołdnołem to do siebie, jakby ktoś był chętny i akurat chwilowo nie miał przerwy obiadowej.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2015 16:20:55 przez snajper
[#3] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@snajper, post #2

Na windzie IrfanView otwiera iff, ale trzeba plugin do niego zassać :)
[#4] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #3

XnViewMP otwiera bezpośrednio.

Za tapety dziękuję, całkiem dobre i sporo ich :)

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2015 17:50:32 przez Davka
[#5] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Davka, post #4

Może mój XnView nie jest najnowszy, IFFy owszem "łyka" ale źle wyświetla niektóre HAMy. Nie miałem takich kłopotów z ACDSee. Choć ten w starszych wersjach "wąskie piksele" wyświetla jako wąskie obrazki. W obu programach IFFy są jednym z wielu standardowych formatów i w razie czego potrafią je konwertować na inne. :)
Przypominam że PC "lubi" by rodzaj pliku był określony w końcówce jego nazwy.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2015 19:18:54 przez ZbyniuR
[#6] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #1

Tapetki faktycznie ładne, chociaż jestem ciekawy czy ktoś wrzuci sobie na blat 49.iff
[#7] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@snajper, post #2

Pecetowy Directory Opus też daje sobie z plikami iff radę (także z amigowymi ikonami).
[#8] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@vojo, post #6

Przerobiłem z lotu wszystko co miałem na PC :)
[#9] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #1

Szkoda, że to rozdziałka 640x256. Na interlaced się nie nadadzą.
A i trzeba było dać dithering na niektórych tapetach, bo schody widać.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2015 02:02:25 przez QkiZ
[#10] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@QkiZ, post #9

Zrobić w 640x512 rozumiem?
[#11] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #10

O :) Byłoby fajnie. Nie zapomnij o ditheringu floyd-steinberg. Czym konwertujesz tapety?
Może i ja opublikuje swoje...
[#12] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #1

To ja się podczepię pod wątek i sprzedam Wam mój patent na tapety.
Ale po kolei. Rozwiązanie powstało z myślą o WinUAE, ale na klasyku również się sprawdziło. Tapet jest ok. 450 i dotyczą kosmosu. Po każdym resecie ładowana jest losowa tapeta z zestawu.

Poniżej zamieszczam podgląd tapet w wersji mini. Po jego kliknięciu wyświetli się pełna wersja, ale ostrzegam, że plik jest ogromny.

Co to jest i jak działa? Jest to skrypt, który przy każdym starcie systemu wybiera losowo i podmienia tapetę z zestawu. Dla ułatwienia sobie pracy wykorzystałem to, że AmigaOS nie potrzebuje rozszerzeń plików, więc pliki mają nazwy od 1 do 459. Do wyboru są 4 rozdzielczości (takich używam pod WinUAE, a pierwszego również pod A1200):

• 640x256 - 192 kolorowe obrazki w formacie GIF. Zostają jeszcze 64 wolne kolory dla systemu (ikony itd.).

• 640x512 - 192 kolorowe obrazki w formacie GIF.

• 800x600 - 24bitowe JPG. Dla systemów z kartami graficznymi.

• 1024x768 - 24bitowe JPG. Dla systemów z kartami graficznymi.

-------------------------------------------------------------------------------------
Opis wersji dla burżujów z dużą ilością RAM

Wylosowany obrazek jest kopiowany do ENVARC: (w trakcie kopiowania jego nazwa jest zmieniana z numeru na jakże ambitne Tapeta) a stamtąd system ładuje go do ENV: i właśnie ten plik z ENV: (Ram Disk:ENV/Tapeta) należy wybrać w ustawieniach WBPattern (czy jego odpowiedniku). Taki sposób podmiany ma tę wadę, że tracimy trochę FAST i dlatego używam formatów GIF/JPG, ale z drugiej strony tapetka z RAMu ładuje się szybciej niż z dysku (na Ami, bo pod WinUAE nie ma to praktycznie znaczenia), no i nie trzeba tu edytować Starup-Sequence, jak ma to miejsce w przypadku wersji oszczędnej (opisana niżej).

Instalacja:

Ściągamy plik Kosmos_Tapety.lha zawierający "instalery" oraz archiwum z tapetami o odpowiednim dla systemu rozmiarze:

640x256.lha

640x512.lha

800x600.lha

1024x768.lha

Archiwum z tapetami wypakowujemy gdzieś na dysk - niekoniecznie musi być to partycja systemowa - można wrzucić go gdzieś indziej.
Następnie rozpakowujemy gdzieś archiwum Kosmos_Tapety.lha i uruchamiamy plik Instal_RAM, który poprosi nas o wskazanie katalogu ze wcześniej rozpakowanymi tapetami. Skrypt instalacyjny utworzy nam skrypt ZmieniaczTapet w katalogu WBStartup (ze stosowną ikonką), który będzie uruchamiany przy każdym starcie systemu. Po "instalacji" resetujemy system, uruchamiamy preferencje WBPatern i wybieramy tapetę znajdującą się w RAM:env/Tapeta. Od teraz po każdym resecie będziemy mieli nową tapetę na blacie systemu.
------------------------------------------------------
A teraz opis wersji oszczędnej

Wylosowany obrazek jest kopiowany na partycję systemową do Prefs/Presets/Kosmos/ jako plik o nazwie Tapeta. Ten plik należy wybrać w WBPattern.

Instalacja
Ściągamy archiwum Kosmos_Tapety.lha oraz tapety w odpowiednim rozmiarze (linki powyżej).
Rozpakowujemy to gdzieś na dysk (na dowolną partycję) i uruchamiamy skrypt instalacyjny Instal_HD.
Wskazujemy skryptowi katalog z tapetami, a po jego zakończeniu uruchamiamy WBPattern (lub jego zamiennik) i wybieramy plik Tapeta znajdujący się na partycji systemowej w katalogu Prefs/Presets/Kosmos/.
Następnie uruchamiamy jakiś edytor tekstu, ładujemy do niego Startup-Sequence i tuż przed SetPatchem wklepujemy polecenie:

Execute S:ZmieniaczTapet

Zapisujemy zmienioną Startup-Sequence i możemy na próbę zresetować system.
Ta wersja nie zużywa pamięci na trzymanie w niej tapety, ale jest nieco trudniejsza w instalacji.

Testowane pod Amiga OS 3.0 oraz 3.1.
Wymagane datatypy GIF i/lub JPG.
[#13] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #10

Ja proszę w 800x600, bo taką rozdziałkę mam na AGA.
[#14] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@APC74, post #12

BTW Jakie macie swoje patenty na losowe tapety Ja korzystam z backdrops20.
[#15] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@QkiZ, post #11

Paczki z włączonym ditheringiem poniżej. Konweruję na windzie XnView, tylko trzeba pamiętać, że w okienku opcji konwertowania w zakładce "przekształcenia" trzeba najpierw wybrać zmianę rozdzielczości a poniżej zmianę kolorów, gdy zrobimy odwrotną kolejność kolory bedą dalej w 24bit. Wrzućcie na jakiś szybszy serwer jak macie :)

640x256
640x512
800x600
[#16] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@QkiZ, post #14

Hmmm ja miałem swój patent gdzieś około 1998r - tapety ponazywalem np. od 01.iff do 30.iff, do tego krótki program w amosie który losował liczbę od 1 do 30 i modyfikował plik wbpattern.prefs, programik usadowiłem gdzieś na początku s-s i działało :)
[#17] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #15

aplołdłem:

640x256
640x512

800x600 się dopiero ściąga... Time left: 1:02:37 gwizdanie siedzi, pije i chrupki
[#18] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #15

[#19] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@kolo, post #15

Zniekształciłeś te tapety...
[#20] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@snajper, post #17

800x600 siedzi, pije i chrupki

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2015 18:13:16 przez snajper
[#21] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Davka, post #18

[#22] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Davka, post #21

jaki tam masz transfer? Bo widzę, że idzie szybciej niż ode mnie siedzi, pije i chrupki
[#23] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@snajper, post #22

Ma ktoś może jakieś fajne tapety które będą w miarę wyglądać na ECS na Indivision ECS V2 w rozdzielczości w trybie PAL: High Res Laced (722 * 560 ) w 16 kolorach ? Jak dobrze rozumiem workbench obetnie mi je do 8 tak ? A swoją drogą jak próbuję ustawić jakiś obrazek iff jako tapetę to mi go w ogóle nie wyswietla. Dlaczego ??? W lo res wyświetla ale w 4 kolorach no i w niskiej rozdzielczości
[#24] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Vader_CH, post #23

Może po prostu brak chip RAM. Jaka Amiga i jaka wersja systemu?
[#25] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Krashan, post #24

Amiga 500+ , ACA500+ Workbench 3.1
[#26] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Vader_CH, post #25

Obrazek w 16 kolorach we wskazanej rozdzielczości zajmuje 200 kB. Sprawdź ile chipu zostaje Ci po uruchomieniu systemu bez obrazka w tle.
[#27] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Krashan, post #26

Zapomniałem napisać że mam Indivision ECS v2 może to ma znaczenie. Nie mam Deluxe Painta wiec nie mam na czym odpalić Iff żeby sprawdzić ile pamięci zajmuje ale chyba z Indivision to nie problem pamięci
[#28] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Vader_CH, post #27

Krashan pyta ile masz na górnej belce pamięci chip po wczytaniu systemu.
[#29] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@mikecios, post #28

Około 700 Kb
[#30] Re: Paczka tapet 640x256x8 *.iff

@Vader_CH, post #23

Zainstalowałem DP4 i sprawa wygląda tak: Gdy otwieram iff i zapiszę go powtórnie wtedy WB go widzi i można ustawić go jako tapetę ale tylko wtedy gdy go otworzę Deluxe Paintem i powtórnie zapiszę. Swoją drogą nie najlepiej te tapety wyglądają w 8 kolorach :( Ma ktoś jakiegoś linka do tapet zrobionych na 8 kolorów. A może ktoś ma jakąś fajną paczkę takich tapet ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem