[#1] Zewnętrzna klawiatura do A1200
Witajcie
Czytam sobie rubryczkę "Zrób to sam" w MA 5/95 w której Stanley opisuje patent na podłączenie zewnętrznej klawiatury amigowej do A600A1200.
Przymierzam się do włożenia A1200 w jakąś małą wieżę co, jak wiadomo, wiąże się z koniecznością wyprowadzenia klawiatury na zewnątrz. Nie widziałem nigdzie 'międzymordzia' (interface) pozwalającego na podłączenie do A1200 tower klawiatury A2000A3000, poza kosztującym 140zł dzieckiem Elboxu :(

Stanley sugeruje m.innymi odcięcie pinów 14 i 14 (KbClk i KbDat) z układu U13, co odłączy klawiaturę 'wewnętrzną' a następnie 'pożyczenie' z U13 sygnału (pin 38) KbReset oraz wyprowadzenie 43 i 44 (KbDat, Kb Clk) pinu z U7 (+5 Voltów i GND z zasilania flopa) dla gniazdka klawiatury.

Tutaj mam kilka pytań dla obeznanych:

1) Co będzie, jeśli NIE odłączymy w ten sposób klawiatury wewnętrznej, a powiedzmy, wyjmiemy jej taśmę z C13? Możliwe jest posiadanie 2 klawiatur na raz?
2) Czemu przy takiej przeróbce nie działa reset z klawiatury (Ctrl + L Ami + R Ami)? Czyżby tak zrobiona klawiatura nie przyjmowała więcej niż jeden wciśnięty klawisz jednocześnie?
Stanley w tym celu sugeruje zrobienie switcha GND-KbReset...

Jak to jest?

Bo jak policzę 150zł + 70zł za klawiaturę A2000 to mi odchodzi ochota na zamykanie ami w innej obudowie... Lepiej kupić Blizzarda 1230 - IV :P

[#2] Re: Zewnętrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #1

Moűe lepiej spróbuj kupic uűywany interfejs w Efunzine. W ten prosty i nie szkodliwy dla komputera sposób bëdziesz miaî dostëp do tanich klawiatur do pecetów. Kupiîem sobie takâ za ok. 20 zî.

[#3] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Olek, post #2

Nie, w życiu nie podepnę klawiatury od Pieca do Ami wymiotuje
Fuj! Ami, a tym bardziej classic musi mieć przyzwoitą klawiaturkę z help i obejmującą klawisze funkcyjne do F10 :P

[#4] Re: Zewnćtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #1

Chcialbym sie zapytac o podobna sprawe.

Mam obudowe tower Infinitiv (ten pierwszy model), zastosowano tam interfejs z gniazdem minidin.
Obecnie mam tam podpieta klawiature od PC. Czy orientuje sie ktos czy mozna podpiac pod ten interfejs
(bez uszkodzenia go oczywiscie) klawiature od CDTV?
[#5] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #1

Z interfejsami to jest tak ze jedne maja obsluge wcisniecia kilku klawiszy a inne nie. Te z obsluga to chyba Vector, Interfejs Giftu i Elbox (sa 2 typy ponoc jeden lapie kilka klawiszy a drugi nie). Ja mialem dwa mikronikowe jeden z infinitiva i drugi dorzucany do starego mikronikowskiego blaszaka (obudowa), Zaden z nich nie lapal kilku klawiszy. Az dochrapalem sie (dzieki wali7) Elboxa:). Ten system z cieciem ukladu z MA tez mialem, i ladnie dzialal z klawiszami od CDTV, ale go nie polecam - szkoda wrakowac plyte glowna.

Ostatnia modyfikacja: 06.06.06 19:06
[#6] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Fazior, post #5

No właśnie jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, co będzie jeśli nie odetnę tych 2 nóżek?

Co do wrakowania to obciachanie 2 pinów z czipa to nie jest przecież taka znów tragedia?
A może są jakieś fajne mody pod gniazdko klawiatury A1200, schematy jakoweś?
Idę o zakład, że w takim międzymordziu nie ma żadnej super elektroniki a kasę kosi się za bajer i dlatego że jest moda na starocie (czyli classiki) :P

[#7] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #6

Polecam looknac tu : http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=24088&t=24088&startliczba=20&v=f
przeczytaj calosc to moze Ci sie cós wyklaruje:)

Ostatnia modyfikacja: 06.06.06 22:19
[#8] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Fazior, post #7

Hehe, właśnie w tamtym wątku ja z kolei chciałem bardzo a to bardzo podłączyć klawiaturę amigową real classic a nie pecetową :).

Zrobiłem to najbardziej łopatologiczną metodą i nie żałuję, ale polecam ją tylko cierpliwym i z osobowością kamikadze :).
Miałem klawiaturę a500 a ta ma wyprowadzenia na lutowanie jeżeli o wyjścia chodzi. Do płyty głównej od spodu w miejscu, gdzie z drugiej strony jest gniazdo klawiatury przylutowałem drabinki. Na nie nakładane jest gniazdo takie jak do dysku :). Do gniazda idzie sobie wtyczka, gdzie na zmianę (góra / dół czyli np: piny 1, 3, 5, itd. to góra) są lutowane kabelki. Wziąłem dwa kable bo jednego się nie dało - takie były dostępne w hurtowni, gdzie kupiłem: 30 (chyba tyle) żył i 4 żyły. I takie coś poskładałem lutując 32 żyły, nie wiem czy wszystkie są wykorzystywane, ale co się będę w to wgłębiał, lutować!!! I teraz sobie piszę w najlepsze :). Nie polecam tej metody, ale tak mnie naszło, żeby to zrobić po swojemu no i wbrew pozorom nie zajęło mi to dużo czasu. Miałem przecinać ścieżki i bawić się w prostsze rozwiązanie, ale nie byłem pewien a klawiaturę potrzebowałem na już bo się założyłem, że princessa (takie pisemko) wyjdzie na sieci do końca tygodnia no a pracy było jeszcze trochę :D. Zakład wygrałem, a klawiaturę - to fakt - lutowałem na głupa nie wiedząc czy to dobrze robię, ale jakimś cudem zadziałało, pewnie dlatego, że to logiczne było, że musi działać, przetarłem szlak :0.

Oczywiście przez to muszę przykręcić płytę na dystansach, nie może przylegać gdyż ten interfejs nazwijmy to wystaje na centymetr. Ale to nie problem akurat no nie? Na razie mi się nie chce więc płytę włożyłem luzem :).

Klawiatura classic do Amigi only, teraz wyznaję tą zasadę i dobrze, że pozbyłem się interfejsu Vector i że pecetyczną klawę zalała mi kawa (dopóki nie rozkręciłem klawy w celu pozbycia się fusów to działała) co mnie zmotywowało.

Go fighting! :)

[#9] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #3

Kup sobie naklejki na Allegro takie duże A nakleisz zamiast windowsai luzik ;p
Zawsze to jakieś wyjście przynajm,nie duży wybór tanich klawiatur będziesz miał ja zmieniam klawę co 2 lata.

[#10] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@BagoZonde, post #8

o płyty głównej od spodu w miejscu, gdzie z drugiej strony jest gniazdo klawiatury przylutowałem drabinki. Na nie nakładane jest gniazdo takie jak do dysku. Do gniazda idzie sobie wtyczka, gdzie na zmianę (góra / dół czyli np: piny 1, 3, 5, itd. to góra) są lutowane kabelki. Wziąłem dwa kable bo jednego się nie dało - takie były dostępne w hurtowni, gdzie kupiłem: 30 (chyba tyle) żył i 4 żyły. I takie coś poskładałem lutując 32 żyły, nie wiem czy wszystkie są wykorzystywane, ale co się będę w to wgłębiał,

jesteś prawdziwy hardkorowiec! OK
[#11] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Dzban, post #9

Ha! Ale Caps Locka z diodką w środku nie znajdziesz! :)

Jak ktoś ma chęci i wie, że Amiga makes it better everyday to kurde ta myśl, żeby tylko amigową klawiaturę mieć nie będzie mu dawała spokoju.
Ja miałem interfejs Vectora i miał on taki szkopuł, że naciskając klawisz kursora góra nic nie dawało naciśnięcie w prawo, trzeba było na chwilkę puścić ten górny. Zresztą na amigowej mi się przyjemniej pisze i ma swój styl :). Włączę sobie caps locka, OOO ŚWIECI SIĘ ;).

[#12] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #1

Sprawdz sobie czy masz miejsce na klawe ;) ... Szukaj 7 punktow lutowniczych nad wtyka do zasilania fdd i ledow ;)

Jesli cos takigo masz (Ja mam ) To problem klawy masz rozwiazany.

A oto wyjscia sygnalow z "ukrytego" lacza klawy (Patrzac od strony pcmcia):

1 Key Clock
2 Key data
3 RESET
4 --------------> Jak ktos sie dowie co to za piny bede wdzieczny
5 --------------> Wydaje mi sie ze to sygnaly do str. LED'ami, albo slepe piny
6 + 5V
7 GND

Ja sobie podlaczylem tam kontroler klawy od Ami 500 i do niego klawiature od A1200 ... Dziala bez problemu i rasa sprzetu zachowana OK

Jak dajesz Amisie w tower to dodatkowo do 3 i 7 pinu dolacz stycznik, bedziesz mial wtedy przycisk reset w pace i zaden pcluzer nie bedzie sie smial.

Ostatnia modyfikacja: 07.06.06 00:25
[#13] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@kamcash, post #12

Ciekawe, ja mam interfejs gift, czy warto go zmieniac na lutowane kableki i strę rozwaloną klawę od Amigi 2000? Chyba nie, ale moze jednak?. Lubię look&feel ale bez przesady. Co proponujecie mam big tower ;p??

Może jednak "zwykły" logitech za 60zł będzie lepszy?? Co byście wybrali??

[#14] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Dzban, post #13

@Kamcash, sprawdzę to jak przyjdzie zamówiona przeze mnie na Allegro klawiaturka US (w mojej A1200 siedzi faszystowska z umlautami :P)
W Aminecie wyczytałem, że niektórzy ludzie robiący wpomnianego przeze mnie moda (ten m.in z cięciem nóżek) obeszli się bez obcinania czegokolwiek! Po prostu podpięli się z drugą klawiaturą i teraz mają dwie (można nawet na jednej wcisnąć SHIFT a na drugiej literę i wyjdzie wielka)
Sprubuję :)

@Bago, "się wie" piwo :D Żadna piecowa klawiatura, choćby nie wiadomo jaki miałaby wypas (diodki, kółka, wibrator, lodówka, samomasujące się zielone kuleczki, platynowe druty nawijane nogą dziewicy, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara itp.) nie będzie się umywała do klawiatury 'dużej' Amigi.
Że już nie wspomnę o klawiaturce A2000 z czerwoną diodką Caps Lock i czerwnonymi znaczkami Amiga

i strę rozwaloną klawę od Amigi 2000? Chyba nie, ale moze jednak?
Ja bym wolał tę 'strę' (cokolwiek to jest) od A2000 :P Soundblastera, Voodoo, dysk, i inne bajery od PC jeszcze przejdą w Ami, ale NIE niebieska KLAWIATURA i nie STACJA DYSKÓW :D
Jakby Peggy i A1 miały 'swoją', amigową klawiaturę i kontroler stacji dysków HD 1,76Mb (klasyczny format) to nawet prędzej bym się na którąś z nich zdecydował :P

Howgh!

Ostatnia modyfikacja: 07.06.06 14:15
[#15] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #14

No to na efunzin i kupowac:) (A1/ Peg)
http://www.ppa.pl/index.php?p=3736&c=1 to chyba rozwiazuje problem klimatycznosci w 100% a i stacje mozna pod jakis prad podpiac coby z cicha szemrala przy pisaniu

[#16] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #14

Hehe jak przyjdzie to daj znac ale bedzie ci potrzebny kontroler z A500 i obudowa ... No czyba ze chcesz lutowac 31 kabelkow do Plastikowej tasiemki ;)

[#17] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@kamcash, post #16

Skoro perspektywa na obudowę się wyklarowała, to chciałbym wrócić jeszcze do sprawy klawiatury...

Mam te 7 punktów lutowniczych z sygnałami od klawiatury (a płyta to Rev. 2B). Teraz moje pytania brzmią:
1) Jeśli wyprowadzę odpowiednie sygnały do gniazda klawiatury (din) to czy będę mógł podłączyć klawiaturkę od dużej Amigi bez konieczności budowaniakupowania jakichkolwiek kontrolerów?
2) Wyprowadzam te sygnały do gniazdka i kupuję obudowę do klawiatury A1200 firmy Infinitiv. Rzekomo ma ona stosowny interfejs (tzn. z tej 30pinowej taśmy wyprowadza jakiś ludzki sygnał). Czy tak podpięta klawiatura będzie działać, czy też znów na samej płycie głównej Amigi trzeba będzie coś montowaćbudować?

No i czy klawiatura w obudowie Infinitiv umożliwia wciskanie wielu przycisków na raz?

[#18] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #17

Z klawiatura od duzych Ami niepowinno byc problemu, co do kontrolera to nie mam pojecia :).

Gdzies na PPA jest art w ktorym przedstawione jest umieszczenie sygnalow w wtyku z klawiatur duzych amig :)

[#19] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@kamcash, post #18

Czy ktoś wie, jakie sygnały daje interfejs klawiatury Infinitiv? W standardzie PCtowym, czy Dużych Amig?

[#20] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #19

Grunt to odpowiadać sobie samemu :(
Dla informacji wsztstkich - klawiatura A1200 w obudowie Infinitiv daje sygnał PCtowy, a więc jako taka nie nadaje się do podłączenia do dużej Amigi czy też A1200 z podłączonym gniazdkiem klawiatury...

[#21] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@Rodzyn, post #1

Ja sobie wyprowadziłem klawisze z a1200 na zewnątrz bez interfejsa żadnego ale sposób w jaki to zrobiłem to masochizm..
[#22] Re: Zewnêtrzna klawiatura do A1200

@TJindy, post #21

Ale działa!

(sam widziałem, zresztą byłem współwykonawcą czynu)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem