[#1] Amiga, LCD i problem
Dziś byłem o krok od kupna monitora LCD Samsung 910MP z tunerem TV i złączem euro. Sprzedający zgodził się sprawdzić czy LCD będzie wyświetlał obraz z Amigi przez złącze SCART. I okazało się, że NIC z tego. Z kablem jest wszystko ok, na moim TV w domu (UNIMOR) wyświetla, na TV firmy LG nie wyświetla, ale w instrukcji tego TV jest napisane, że "dekoder RGB to opcja"...
Czy ma ktoś jakieś sprawdzone monitory LCD, które działają z Amigą ?? Czy może to być kwestia kabla ??
[#2] Re: Amiga, LCD i problem

@elt, post #1

Dokładnie po podłączeniu obraz był biały, przy resecie jakieś lekkie zakłócenia, po wyłączeniu Amigi monitor też się wyłączał.
[#3] Re: Amiga, LCD i problem

@elt, post #1

Dzieki za info - ja rowniez przymierzalem sie do Samsunga - tyle, ze 711MP...

Nie wydaje mi sie, zeby to byla kwestia kabla. W kablu SCART obecny jest zazwyczaj zarowno sygnal RGB jak i luminancji / chrominancji. Te dwa ostatnie, obecne rowniez w standardowym gniezdzie S-VHS, i tak musza byc zdekodowane do skladowych RGB w odbiorniku, wiec zazwyczaj korzysta sie z RGB - lepsza jakosc. Prawde mowiac nawet by mi do glowy nie przyszlo, ze producent moze usunac obsluge sygnalow RGB ze SCARTa :(

Gdybys mial w kablu sygnal luminancji i chrominancji, podejrzewam, ze obraz by sie pojawil. Niestety, Amiga nie ma takich sygnalow na wyjsciu monitorowym - dostepne sa tylko na koderze wizyjnym na plycie - w Amigach wyposazonych we wbudowany modulator. Na Aminecie jest schemat przerobki Amigi 1200 pozwalajacej na wydostanie tych sygnalow na zewnatrz. Zrobilem taka operacje na moim desktopie i obraz na staruszku 1084S jest prawie taki sam jak przez RGB.

Reasumujac, mozesz nadal skorzystac z tego monitora, ale tylko przez kabel S-VHS.
[#4] Re: Amiga, LCD i problem

@bobik, post #3

Ja zmontowalem kiedys przejsciowke z Composite na S-VIDEO i EUROSCART, ogolnie musze powiedziec, ze efekt jest super. Bylem w szoku,ale obraz na starym TV jest wyrazny,zadnych smug, zaklocen, przebarwien - czysciutki az milo:)))) Po tym zabiegu w ogole nie uzywalem gniazda RGB w Ami, by do TV podlaczyc;) Testowalem na zwyklej a600 z HDD i CD;)

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 10:13

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 10:13
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem