[#1] Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.
Witam.
Mam problem z nagrywaniem obrazow ADF na dyskietki.
Juz tlumacze co i jak.
Zrobilem kabel do transmisji PC to Amiga, do tego program ADF Terminal.
Nie mam problemow z transmisja a sama dyskietka.
Wszystko oki, tyle ze komenda:
format drive df0:name cokolwiek inhibit - nie przyjmuje mi WB 1 .33
Podaje po tym mozliwosci dla formatowania i wsrid nich nie ma inhibit.
Formatowanie bez jakochkolwiek rozszerzen (FFS) nie skutkuje, po nagraniu na dyskietke obrzu ADF, ktory jest przerzucany z PC, dyskietka nie bootuje w Amidze.
Moze ktos napisac co moge robic zle? Pliki adf sciagniete z internetu (nie wiem czy na emula to to samo czy cos innego).
Dziekuje za wszelkie pomocne wypowiedzi.
[#2] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #1

Po kablu można formatować, przesyłać, itd od WB2.X
[#3] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #1

A czy masz komendę format?
Może być kilka powodów braku startu z nagranej dyskietki:
- kick1.3 nie czyta ffs
- jest wirus w bootblocku
- uszkodzony obraz adf
- gra nie działa na kick1.3
[#4] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Norbert, post #3

Tak mam komende format i jestem w stanie sformatowac dyskietke, np:
format drive df0:name pusty - dziala bez problemu
Lecz w momencie kiedy dodaje inhibit, system podaje jakie moge miec rozszerzenia [FFS] itd.

Gry, ktore staram sie wrzucic to Norh & South, Shadow of the Beast, Lost Patrol, Lotus II i III, Last Ninja 2 itd.

Co ciekawe to North & South udalo mi sie w koncu wrzucic bez uprzedniego formatowania dyskietki, wlozylem dystkietke na ktorej juz cos bylo, nie wiem czy sciezke boot zostawilo przy zgrywaniu (watpie), czy moze to byl czyty przypadek, ale na sformatowanych dyskietkach pod WB1.3 North & South nie dzialaly.

Dodam dodatkowo, ze nie znam sie w ogole na Amidze, to moj powrot do dawnych lat.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2015 20:11:53 przez Canga
[#5] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@KRISS, post #2

Nie formatuje po kablu, formatuje pod WB1.3, przesylam do RAM za pomoca ADF Sender Terminal i kabel null modem.
[#6] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #4

Niektóre gry są niewidoczne pod WB. To gry NDOS
Nie trzeba formatowac dyskietki przed nagraniem ADF.

Czy obrazy gier są dobre ?
[#7] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Norbert, post #6

Ale nie butuja sie, wiem ze nie beda widoczne.

Napisze jeszcze raz...
Po nagraniu dyskietki, reset Amigi, wkladam dyskietke ze zgrana gra i nic - tak jakby nie byla bootowalna.
Wg informacji nalezy dyskietki formatowac.
Nie wiem czy obrazy gier sa dobre, szukalem tych ktore podalem no i niestety porazka, od wczoraj to mecze i nic.
[#8] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #7

Stacja dysków sprawna ?
A jaka to Amiga ?
[#9] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #7

Może to być wina stacji dyskietek i/lub Amigi. Większość NDOSów nie bootuje na pewnych konfiguracjach Amigi i stacji dyskietek (chodzi o producenta płyty - Commodore czy Escom). Myślę, że pomogą Ci eksperci od modyfikacji stacji dyskietek na forum.
[#10] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Norbert, post #8

Tak stacja sprawna, nowo zalozona, WB1.3 mi czyta, X-Copy rowniez, kopiuje.
Mam druga i to samo.
A500 z 1MB
[#11] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #10

X-Copy rowniez, kopiuje.

Według mnie stacja zatem jest OK. Obstawiam zatem program ADF Terminal jako potencjalnego winowajcy.
[#12] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Hexmage960, post #11

ADF Sender Terminal to tylko nadawca pliku ADF za pomoca serial portu, watpie by mial cos wspolnego z tym, bardziej cos Z Amiga, moze stacja (nowa z PC, oczywiscie przerobiona), nie nagrywa boot sektora na dyskietkach, nie wiem juz sam gdzie szukac problemu.
Przeloze na oryginalna stacje (choc wiem, ze kiepsko juz pracuje) i sprawdze.
Bede wdzieczny za dodatkowe jakiekolwiek sugestie.
[#13] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #12

Jakie masz oprogramowanie dostępne na dyskietkach?
Może któreś przyda się do znalezienia przyczyn problemu.
Formatuj dyskietki pod xcopy z weryfikacja
[#14] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Norbert, post #13

Mam:
X-Copy 6.3
X-Copy Pro
D-Copy
Disk Master
WB1.3
EX1.33
[#15] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #1

A może coś nie tak jest z kablem null-modem? Ewentualnie może gdzieś źle coś ustawiłeś w ustawieniach transmisji, wiem że gdzieś tam był błąd w tej instrukcji ze strony/forum że bufor dawało się chyba 4096 zamiast tego co tam było o ile dobrze pamiętam.
[#16] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@jogg, post #15

Z samym kablem nie, gdyz transwarp przechodzi i jest komunikacja, wiec to odpada. Gdyby kabel byl zle zrobiony to by mi ani jednej dyskietki nie nagral, a jak napisalem jedna po wielu ciezkich bojach nagral: North & South (przetstowalem i dziala).
Masz moze link do tej informacji? Nie chce testowac kazdego ustawienia, bo nagrywanie jednej dyskietki trwa 10 minut, do tego reset Amigi - test i jak nic to ponownie uruchamianie WB1.3 co tez trwa wieki, znow ustawiac terminal Amigi, wszystkie komendy, ponownie transwarp wrzucac i suma sumarum jedna dyskietke to test 20minut.
Bede wdzieczny za link do postu z informacja jaki to ma byc bufor. (szkoda ze w GUID nie poprawili tego)
[#17] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #16

Nie wiem czy dobrze znalazlem:

po stronie PC:

- Bits per second 19200
- Data bits 8
- Parity None
- Stop bits 1
- Flow control hardware
- Packet size 4096

po stronie Amigi:

- Baud Rate 19200
- Buffer Size 4096
- Read bits 8
- Write bits 8
- Stop Bits 1
- Parity None
- HandShaking RTS/CTS
[#18] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #17

Już nie pamiętam, bo robiłem to dawno temu... a ostatnio przesiadłem się na amiga explorera i wszystko robi się z automatu, ale wydaje mi się że właśnie tak to powinno wyglądać.
[#19] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@jogg, post #18

Tylko na XP nie ustawisz 4096 - nie ma gdzie ;)

Co do amiga explorera...
Czy musi byc cos zainstalowane na Amidze by to funkcjonowalo?
Moze to sie lepiej sprawdzi niz ten Terminal, bo idzie do glowy dostac.
[#20] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #19

A moze sie da, nie zauwazylem hardware;)
[#21] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #20

W ustawieniach portu w PC nie mam mozliwosci zmiany, ja bynajmniej nic nie znalazlem (nie mowie o samym programie terminal) ale i ustawieniach postu.
Moze wlasnie tam mam blad, bo ustawilem tam wszystko ja kw ADF Sender Terminal - czy tak ma byc? Czy raczej maja tam byc ustawienia domyslne?
Juz nie wiem gdzie i jakich ustawien dokonac.
Przed chwila odpalilo mi (czesc) kolejna dyskietke, ale nei do konca, gdyz byly na dyskietce bledy (w x-copy nie bylo zadnych), ale przy zgrywaniu pojawily sie problemy.

Nie wiem gdzie szukac przyczyny, czy po stronie PC czy tez po stronie Amigi, zaczyna mnie to meczyc, zwlaszcza ze nagranie jednej dyskietki tyle trwa a czlowiek nie tylko tym zyje.

Bede wdzieczny za wszelkie informacje.
[#22] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #21

Mysle, ze problem rozwiazany.
Jak na razie 5 dyskietek nagranych bezproblemowo.
Winne nie byly wylacznie ustawienia, ale i sam WB1.3 ot co ciekawostka, ale prawdziwe - przetestowane :)
Jak testy wypadka pozytywnie, napisze moje spstrzezenia odnosnie samego ADF Send terminala jaki i ustawien i WB1.3

Na razie dziekuje wszystkim za pomoc i wskazowki
[#23] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #22

, ale i sam WB1.3 ot co ciekawostka,

Raczej to nie ciekawostka, tutaj był też taki przypadek, link, bardziej może jakaś plaga.

[#24] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@amizet, post #23

Tam jest mowa przede wszystkim o WB2.1 a nie 1.3 a to wielka roznica.
Po drugie ja pisze oczyms innym niz tamten kolega.
Na razie testuje, mam teraz chwile, wiec zapisuje kilka/kilkanascie dyskietek i napisze swoje spostrzezenia.
Nie wiem czym sie roznia poszczegolne wersje WB1.3 ale maja roznice, gdyz posiadam 4 rozne wersje.
Tak jak napisalem, nic na razie nie pisze dopoki nie bede tego pewny.
[#25] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #24

Witam ponownie.
Wszystko przetestowane na roznych WB, rozne dyskietki i rozne predkosci oraz z roznym buforem.
Kopiowanie plikow wg instrukcji: http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych-2.html
Niestety, trzymajac sie scisle to co jest opisane, nie zrobimy nic a jedna na dwadziescia dyskietek zostanie nagrana odpowiednio i bedzie dzialac.
Sam WB tez jest wazny, mam ich 4 rozne i wazne jest by nie byla to kopia (widoczne w systemie: kopia WB). Mnie sie udaje za kazdym razem przez oryginalne dyskietki WB1.3 niestety w wersji Germany :/
Nastepna sprawa, ktora moze ulatwic kazdej osobie (nie trzeba bedzie za kazdym razem wchodzic do terminala i wszystko na nowo ustawiac) jest zapisanie ustawien (SAVE) a nie jedynie uzycie (USE).
Poprosi o wloznienie dyskietki z WB1.3 (musi byc odbezpieczona) i zapisze na dyskietce ustawinia, nie bedziemy musieli przy kolejnym uruchomieniu Amigi wchodzic do terminala.

Ustawienia PC zostaja wg schematu z instrukcji.
Ustawienia terminala po stronie Amigi: Bufor ustawiamy na 4096. Z mniejszym buforem zapisuja sie blednie dyskietki.

Zadna dyskietka nie musi byc sformatowana, jak pisze to w instrukcji i szkoda, ze takie informacje sa na koncu a nie na poczatku, zreszta jest kilka watkow waznych nei tylko w tej instrukcji, gdzie najwazniejsze rzeczy podawane sa na koncu (co jest bzdura, np w opisie: Amiga & PC: Przenoszenie danych 3, na samym koncu, gdzie po wielkich mekach dochodzimy do konca mamy tako oto informacje: dyskietki nie uruchomisz już pod AmigaOS 1.3. Fast File System wymaga systemu w wersji co najmniej 2.0. - to troche glupie, ze nie jest to napisane na poczatku).
[#26] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #25

Zaskoczę Cię.
Kick1.3 odczyta i zapisze dyskietki FastFileSytem, ale z niej nie zabootuje.

Wystarczy zmienić nazwę dyskietki z kopia WB na WB i wszystko bedzie działać
[#27] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@Canga, post #25

Nie tyle wersja Robi różnicę co chyba sama nazwa woluminu dyskietki. Ja używałem początkowo Workbencha germany i działało. Potem zrobiłem kopię w Xcopy oryginalnej dyskietki workbench 1.3 international usa1 czy jak tam się nazywa i też działało. A obecnie używam okrojonego workbencha z mojej oryginalnej dyskietki z gry heartlight. Zrobiłem kopię heartlighta, na kopii usunąłem grę i zostawiłem tylko to żeby workbench się uruchomił i na niego wrzuciłem wszystkie najważniejsze rzeczy i pliki potrzebne do przenoszenia danych za pomocą kabla (tym sposobem mam specjalnego workbencha do tego celu).

Z twoich problemów wnioskuję że zrobiłeś kopię workbencha pod workbenchem a on tworzy dyskietkę/wolumin "copy of workbench" zamiast "workbench" czy też "workbench 1.3" czy jaka tam nazwa była poprawna. I potem programy odwołują się do tej nazwy oryginalnej.

Na wszystkich wymienionych przeze mnie dyskietkach działało, tylko dyskietka musi być dobrze przygotowana do takich celów.
[#28] Re: Problem z nagrywaniem ADF na dyskietki.

@jogg, post #27

Zapomnialem jeszcze o jednej dorej opcji.

Warto wpisac dodatkowa komende -b 19200, wpis bedzie wowczas wygladal tak:
ram:transwarp -w ser: -b 19200 -1
Zamiast jak w instrukcji:
ram:transwarp -w ser: -1

Daje nam to mozliwosc dwoch rzeczy:
- stalej predkosci 19200
- nie rozlacza polaczenia

Mamy wowczas mozliwosc kopiowania dyskietka za dyskietka bez wgrywania ponownego transwarp - co powoduje dluzenie sie samej operacji kopiowania.

Amiga zapyta nasz czy chcemy juz wyjsc z polaczenia (q) czy chcemy nagrac kolejna dyskietek (RETURN)

W PC dajemy nastepny plik, w Amidze zmieniamy dyskietke na kolejna i nagrywamy kolejne programy, bez zbednego zaglowania pomiedzy czystymi a WB1.3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem