[#31] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@Marcin74, post #30

przecież w poście 23 dałem info co trzeba zmierzyć zwykłym miernikiem i wszystko się wyjaśni.

Na 200% Video hybrid to duże płaskie cos przy złączu monitora.
[#32] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@damianx, post #31

Sprawdziłem napięcia, ale nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem schemat (i czy dobrze zrozumiałem gdzie przeprowadzić pomiar). Napięcia prezentują się następująco:
nóżka nr 7 AR - 0,71 V
nóżka nr 12 AG - 0,72 V
nóżka nr 17 AB - 0,27 V
[#33] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@Malanow, post #32

W którymś z poprzednich postów mowa jest o napięciach rzędu 3,5V, a te u mnie są jakieś dziwnie małe, tak się teraz zastanawiam czy mierzyłem napięcie na dobrych nóżkach. Patrząc od góry na vidoe hybrid, z której strony będzie pin numer jeden, ja założyłem, że z lewej.
[#34] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@Malanow, post #32

Nóżki dobre z VH ,pin 1 tego układu to nóżka od krawędzi płyty.

Możesz też sprawdzić na złączu video 3,4,5 to R G B odpowiednio.
[#35] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@damianx, post #34

Dopiero dziś udało mi się trochę czasu znaleźć co by posprawdzać napięcia.
Na złączu video kształtują się one tak:
3 - red - od 0,40 do 0,70 V
4 - green - 0,40 do 0,70 V
5 - blue - 0,20 - 0,21 V

Napięcie na pinie 3 i 4 zmieniają się w zależności od wyświetlanego obrazu (logiczne) ale te zmiany nie są jakoś specjalnie wielkie. Na pinie 5, nie ważne co będzie na obrazie, napięcie jest ciągle takie samo.
[#36] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@Malanow, post #35

blue za niskie dlatego masz zółtaczkę.

teraz miernik w łape i pomiary co padło po drodze.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2018 20:35:38 przez damianx
[#37] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@Marcin74, post #30

Czy ktoś umiejący to naprawić będzie na Retrokompie za tydzień? Wziąłbym Amigę ze sobą.
Oczywiście nie oczekuję naprawy za darmo .
[#38] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@poweredjj, post #37

Jak nie znajdziesz nikogo chętnego to możemy się ustawić na rozkminienie tego po RK. Ale to już znajdziemy się na imprezie i se pogadamy.
[#39] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@teh_KaiN, post #38

Ciekawostka: wczoraj założyłem górny ekran do Amigi która wyświetlała niepoprawnie kolory i nagle kolorystyka wróciła do normy. Było to dla mnie dużym zaskoczeniem, ale grunt że "samo się naprawiło".
[#40] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@poweredjj, post #39

Jak możesz to zdejmij ekran i potwierdź że objawy wróciły, ciekawy jestem tego jak nie wiem. ;)
[#41] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@teh_KaiN, post #40

Dzisiaj będę jeszcze w niej grzebał, sprawdzę to.
[#42] Re: Brak białego koloru, żółty, sepia (A500)

@poweredjj, post #41

Zdjęcie górnego ekranu nie wpłynęło na obraz, pozostał poprawny.
Złożenie Amigi w całość też nic nie popsuło. Po podłączeniu zewnętrznej stacji dysków obraz popsuł się, a potem losowo kolory były poprawne i niepoprawne.
Ostatecznie obraz pozostał poprawny.
Przypuszczam, że z tym ekranem to zbieg okoliczności - być może jakiś element został dociśnięty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem