[#1] Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB > VGA
Hej, mam monitor Samsung 741MP ze złączem euro i póki co tak podłączam do niego ami. Czy ktoś próbował taki monitor lub podobny używać z przelotką RGB > VGA i czy monitor na wejściu VGA obsłuży obraz w PALu? Wtedy można by w systemie mieć większość rozdzielczość fajnej jakości a bez przełączania można by grać w starsze gry itp.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2015 17:57:09 przez kolo
[#2] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #1

Sygnał z DSub raczej nie nie idzie przez tuner więc obrazu z Amigi nie zobaczysz ale monitora tego w łapkach nie miałem więc mogę się mylić.
Jak bardzo chcesz podpiąć Amigę przez to złącze to szukaj czegoś w stylu Samsung SyncMaster 214T.

Pozdrawiam
[#3] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #1

nic nie wyświetlisz na tym TV via VGA po za "Check signal cable"
[#4] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #1

LG M1717A (link)

Ma tryb nazwany RGB-DTV w którym przyjmuje 15kHz po D-SUBie i ma zdecydowanie lepszy (ale nadal daleki od ideału) obraz. Odkryłem to ostatnio zastanawiając się co to za tryb.
[#5] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@RadoslawF, post #2

Mam 214T i o ile pamiętam, nie działa w 15kHz.
[#6] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@alt_, post #5

Ale 214 chyba nie ma tunera TV i wejścia euro?
[#7] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@alt_, post #5

Była na forum informacja że działa. Ma też wejście komposite które w końcu do czegoś służy.
Skoro masz taki to możesz sprawdzić ? Bo szczerze mówiąc sam zastanawiam się nad jego zakupem.

Pozdrawiam
[#8] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@RadoslawF, post #7

Sprawdzę dzisiaj jak znajdę chwilę na stworzenie przelotki :) Dobrze pamiętam, że monitor VGA używa się jako multisync?
[#9] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #8

ale tobie chyba cały czas chodzi o 741MP jeśli dobrze rozumiem, a ten nic Ci nie wyświetli po D-SUB, sprawdzone na 941MP który ma te same bebechy
[#10] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@Kilos, post #9

No tak. Ale czemu miałby przez przelotkę i odpowiedni sterownik nie wyświetlić? Nie mówię o PALu oczywiście.
[#11] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #8

A po co przelotki, zacznij od kabla z chinchami na końcach.

Pozdrawiam
[#12] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@RadoslawF, post #11

Bez kombinacji najlepsza jakość obrazu jest przez eurozłączę, ale mankamentem tych monitorów jest drgający obrac. Więc zamierzam przez przelotkę podłączyć ami do wejścia vga (dsub) i używać trybu multisync.
[#13] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #12

Mnie też mruga obraz. Co ciekawe też zależy którą Ami podłączę bo mruga na jednej bardziej na innej mniej. Obraz po Indi AGA mk2 jest bardzo dobry natomiast na nim. Jak wepnę dekoder Cyfrowego P* to obraz jest stabilny! Tylko na Ami mi tak skacze. Ta sama Ami podpięta tym samym kablem do TV CRT po Euro już nie robi takiego mruganka. Ktoś kiedyś pisał o jakimś rezystorze na kablu Euro że ma to poprawić stan ale nie testowałem.
[#14] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@pong777, post #13

Posiadam oryginalny kabel RGB-Euro, który miałem na wyposażeniu Amigi 600. U mnie na TV Samsung UE40ES5500 obraz drży i dodatkowo słychać buczenie.
[#15] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@pong777, post #13

Mnie też mruga obraz. Co ciekawe też zależy którą Ami podłączę bo mruga na jednej bardziej na innej mniej.

Jeżeli masz kabel z rezystorami ( a taki powinieneś mieć), to zmień rezystancję na Composite In (pin 20 złącza SCART). Ma być ok. 330 Ohm, ale poeksperymentuj z wartościami w przedziale 720 - 100 Ohm.
Na pinie 16 złącza SCART ma być ok. 2,5V przy podłączeniu do TV.

Mam Samsunga 710MP i nic mi nie mruga.
Ale fakt jet faktem - producenci TV niekoniecznie trzymają się standardu. W końcu SCART to już historia...
[#16] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #12

Zrób taką przelotkę bez elektroniki, żadnych rezystorów itp. Używam takiej od 10 lat, podłączałem do różnych monitorów VGA i zawsze działała. Aktualnie używam jej w Microvitecu multisync (PAL i VGA).

> Amiga VGA

> 3 (red) 1 (red)
> 4 (green) 2 (green)
> 5 (blue) 3 (blue)
> 11 (hsync) 13 (hsync)
> 12 (vsync) 14 (vsync)
> 16 (masa) 5 (masa)
> 17 (masa) 6 (masa r)
> 18 (masa) 7 (masa g)
> 19 (masa) 8 (masa b)
> 20 (masa) 10 (masa)

> Resztę zostawiasz niepodłączoną
[#17] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@kolo, post #1

Witam

Czy ładny jest obraz z tego 741MP po Scarcie ? Mam 711MP i obraz jest trochę rozmyty (na 710MP było jeszcze gorzej).
[#18] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@Hubez, post #17

Jest bardzo ładny i ostry.
[#19] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@Hubez, post #17

741mp. W zależności od rozdzielczości jaką ustawisz pod WB, mówię o Euroscart (kabel z alledrogo):
PAL High RES Laced - 690x532 - obraz drga niemiłosiernie, nie do użytku
PAL High RES - 690x 266 - już lepiej obraz lekko drga ale po pewnym czasie da się przyzwyczaić
Niższe rozdzielczości (czyli standardowe w grach) jest w porządku.

PS na moim SyncMaster P2270HD nie ma drgań na żadnej z dostępnych rozdzielczości.
[#20] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@Bociek78, post #19

Pytanie brzmi jak kto podłącza sygnał z Amigi. Niektóre monitory mają scandoubler i flickerfixer dla sygnałów 15kHz (SCART, S-Video, Composite, itp). Nie wiem czy są monitory mające to przez VGA.

Sam mam monitor LG M1917A który łapie sygnał 15kHz przez VGA ale bez sd/ff, więc tryby z przeplotem migotają (ale znośnie) oraz Samsung 214T i ASUS 24T1EH które przez VGA nie łapią 15kHz, ale za to przez złącza SCART/S-Video/Composite mają sd/ff przez co obraz z przeplotem jest ostry i nie miga.
[#21] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@Solo Kazuki, post #20

Niektóre monitory mają scandoubler i flickerfixer dla sygnałów 15kHz (SCART, S-Video, Composite, itp). Nie wiem czy są monitory mające to przez VGA.

przez VGA na 100% ma INFOTRONIC L2130S :)

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 08:59:53 przez pch
[#22] Re: Monitor Samsung 741MP i przelotka Amiga RGB VGA

@Hubez, post #17

Ładny, ale drży delikatnie w pionie nawet w rozdzielczościach non-interlace.
Dla mnie to była wada dyskwalifikująca.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2021 18:17:57 przez Jacques
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem