[#31] Re: A2000 - a co to takiego ?

@wali7, post #30

Hmmm... no nie do końca tak... Były jeszcze Herkulesy, a również
muzyczne układy różnego typu np Gravis (czy jak się to pisze) - w
sumie najlepsza w tamtych czasach pcujowa karta dzwiękowa, znalazła
uznanie wśród scenowców, ale wśród producentów gier niewielkie...

[#32] Re: A2000 - a co to takiego ?

@Kaczus, post #31

wiem, wiem.... :) dlatego nie napisałem o Herculesie ;)
a rzeczywiście, z kartami muzycznymi do PC z DOSem sytuacja była podobna jak z grafiką RTG w Amidze.... każda karta wymagała odpowiednich sterowników, a soft musiał umieć z niej skorzystać, w przeciwnym wypadku cieszył nasze (w sumie nie moje, ba ja się specetowiłem w epoce późniego Win98) uszy PC beeper ;) (niektórzy szczęśliwcy zmajstrowali sobie Covoxy :) )
[#33] Re: A2000 - a co to takiego ?

@MrT, post #21

jeszcze takie małe pytanie odnosie ECS i AGA - gry z A500 nie pojdą na 1200 ? czy istnieje jakaś kompatybilność ?
[#34] Re: A2000 - a co to takiego ?

@PesCyn, post #33

Temat wałkowany wiele razy (szukaj w archiwum), pokrótce: sporo starych gier na A1200 ma różne problemy, ale większość pójdzie. Problemy wynikają z:
- nowszego procesora w A1200 - częściowo da się obejść wyłączając (programowo) cache CPU
- kości AGA zamiast OCS - w większości przypadków pomaga przełączenie AGA w tryb OCS
- nowszego systemu (3.x zamiast 1.3) - można zastosować przełącznik ROMów
- innego zamapowania pamięci - mało gier może spowodować problem z tego powodu, głównie raportują brak "rozszerzonej pamięci" (A500 z 1 MB), mimo że taka A1200 może mieć wtedy np. 64 MB RAM
Większość z tych problemów rozwiązuje program WHDLoad umożliwiający dodatkowo start starych gier z twardego dysku (gdy z A500 rzadko mają możliwość instalacji na HDD). Tak więc na A1200 zagrasz w te gry wygodniej, bo z twardego dysku.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.06 21:40
[#35] Re: A2000 - a co to takiego ?

@wali7, post #34

Zawsze zostaje programowy emulator A500 na A1200 działał bardzo
ładnie.

[#36] Re: A2000 - a co to takiego ?

@Kaczus, post #35

i ta dyskoteka... błeeeee ;)
[#37] Re: A2000 - a co to takiego ?

@wali7, post #36

dzięki za pomoc ;] tymczasem wracam do starej A500 ;(
BTW moze jednak ma ktoś czystą A1200 na sprzedaż i sie tym na giełdzie nie pochwalił co ?
[#38] Re: A2000 - a co to takiego ?

@wali7, post #32

I podniecali się że ich klon gra mody lepiej niz paula...ehh
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem