kategoria: A1200
[#1] Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?
Witam
Odmładzam moja A1200 bez dysku twardego (aktualnie są wymieniane kondensatory), jednak okazało się że mój teść może mi dać swoją starą A1200 z oryginalnym twardym dyskiem. I teraz pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że ten owy dysk jeszcze zipie? Bo mam do wyboru albo ciągnąc dalej reanimacje mojej amisi i władować tam CFkę, albo od początku zacząć reanimacje amigi teścia i nie wiem na co się zdecydować.
[#2] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

To żeś teraz pojechał. Prawdopodobieństwo istnieje zawsze, ale to tylko prawdopodobieństwo, trzeba sprawdzić osobiście. Reanimuj obydwie, to może sobie jedną sprzedasz.
[#3] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

Tego Ci nikt nie powie.

Są dyski które po 20 latach nieużywania wstają, a są i takie co po roku padają.
[#4] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

włącz tą Amigę to dowiesz się czy dysk działa
jeśli to oryginalny hdd to zapewne ma bardzo małą pojemność więc wiele tam nie napchasz
[#5] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

Jeżeli dysk działał przy ostatnim wyłączaniu Amigi to szanse że nadal działa są duże.
[#6] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Vato, post #5

Zawsze pozostaje jeszcze możliwość przełożenia samego dysku do tej, którą już zacząłeś robić.
[#7] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Rafał A-3000, post #6

W sumie fajny teść, amigowiec cafe
Może ma turbo tam? ślina
[#8] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

Mam dwa stare dyski 2.5" od PC: IBM WDA-260 (41 MB, 1991) i TOSHIBA MK2628FC (810 MB, 1995) i nie ma na nich żadnych błędów (dawniej to robili dyski). Jeśli teść nie rzucał tym dyskiem, ani nie trzymał go w ekstremalnych temperaturach, to jest szansa że działa dobrze. Wyjmij dysk z Amigi, podłącz do PC, skopiuj zawartość pod WinUAE, sformatuj i sprawdź powierzchnię programem
HD Tune.

Zaletą twardych dysków jest szybszy transfer, niż w zwykłych kartach CF.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2015 12:16:51 przez RomanWorkshop
[#9] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@zmiennik, post #7

Jeżeli ma dysk to szansa większa, nawet na zwykły fast :P
[#10] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

jakie jest prawdopodobieństwo że ten owy dysk jeszcze zipie?

Z punktu widzenia matematyki prawdopodobieństwo jest niezerowe.
[#11] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

Jak już odpalisz Ame z tym dyskiem to się pochwal czy było coś ciekawego na tym dysku.
Może nie warto go kasować i robić od zera wszystkiego :)
[#12] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Vato, post #11

Dokładnie ,ja jak kupiłem w de atari mega ste to na dysku jest pełno plików z jakiejś szkoły podstawowej lub gimnazjum część z nich opisuje jakies problemy z asymilacja niemców polskiego pochodzenia daty o ile prawdziwe to jakieś lata 90.

Nie kasuję tego bo to zawsze jakas historia.
[#13] Re: Jaka jest szansa na działanie oryginalnego dysku twardego amigi 1200?

@Szynsz, post #1

Powinien działać ten dysk. Dyski są hermetyczne i raczej nie "rdzewieją". Mam na stanie parę małych dysków które działają bez zarzutu, a sporawo wielkich przewinęło mi się przez ręce i padły zaraz po gwarancji.
Do tego dysku możesz dopiąć CF-kę... i będzie szybki system oraz "magazyn" na WHDLoad..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem