[#1] podkręcanie 68000? i jeszcze pytanko...
Witam!

Mam u siebie małą, zgrabną A600 :] . W planach jest dołożenie do niej CDromu (to będzie jak CDTV już ;D) i HDD.

Kupno jakiejkolwiek dopałki do A600 graniczy z cudem. A czy da się podkręcić stareńkiego 68000? O ile wiem, w jakichś innych kompach pracowały one z prędkością 14mhz. Czy da się w A600 pogonić 68000 z tych 7mhz na 14mhz? Wymiana oscylatorka czy co? Nie dla jakichś wymiernych korzyści ale dla samej zabawy :] . To byłby dwukrotny zysk :D .

Aha, czy jak będę miał CDrom w A600 to ruszą na niej płytki z demami i pokazówkami od CDTV? Były jakieś gry wydane tylko w wersji CD dla CDTV?

Bo CDTV miała bebechy od A500 chyba, więc chyba nie ma problemu...

Wiem że A600 jest bleee i wogóle, i że A1200 bardziej się opłaca itd. Na razie póki co nie mam kasy na A1200 i spróbuję się pobawić tym co mam :) .
[#2] Re: podkrêcanie 68000? i jeszcze pytanko...

@Grygus, post #1

Da się podkręcić... trzeba zrobić stosunkowo prosty układ (chyba jest na Aminecie). Ale zysk prędkości nie jest wielki, zwłaszcza bez FastRAMu.
Schemat był do A500, tam jest procesor w innej podstawce, nie wiem też czy nie różnią się wytrzymałością na przegrzanie. Na pewno będzie o tyle trudniej, że musiałbyś odlutować nóżkę (albo przeciąć ścieżkę) CLK procesora.
[#3] Re: podkrêcanie 68000? i jeszcze pytanko...

@Grygus, post #1

Był opis jak zrobić najprostsze turbo do A500 w Magazynie Amiga i na sieci,ale jedna uwaga: musi to być procesor 68000P-12(16) i w takiej samej obudowie jak oryginalny.W większości Amig 500,600,2000 i CDTV był 68000P-8.Można też użyć MC68010 o taktowaniu 12 lub 16 MHz o ile się go zdobędzie.
[#4] Re: podkrêcanie 68000? i jeszcze pytanko...

@januszK, post #3

procesor MC68000 16 MHz (w obudowie PLCC) był montowany w popularnej ongiś drukarce laserowej Panasonic KXP6500, można wylutować :)
[#5] Re: podkrêcanie 68000? i jeszcze pytanko...

@Grygus, post #1

A czy da się podkręcić stareńkiego 68000?

W A600 nie da się wsadzić pamięci fast inaczej, niż przez kartę turbo. A brak fastu czyni całą tę zabawę kompletnie nieopłacalną, bo zysk wyniesie kilkanaście procent, a nie 2x.

Ponadtwo wszystkie dostępne rozwiązania dotyczą A500. Można je oczywiście zastosować w A600, ale ZNACZNIE komplikuje to sprawę. Po pierwsze ze względnu na inny rozkład pinów CPU, po drugie z uwagi na konieczność zabawy w montarz powierzchniowy.

Kupno jakiejkolwiek dopałki do A600 graniczy z cudem

Zamocowanie jej na CPU w taki sposób, aby Amiga działała stabilnie, przez dłuższy czas i żeby ustrojstwo nie spadało z proca (np. przy przenoszeniu kompa) też graniczy z cudem.

A poza tym A600 jest bleee i wogóle, A1200 bardziej się opłaca.
[#6] Re: podkrêcanie 68000? i jeszcze pytanko...

@Grygus, post #1

Aha, czy jak będę miał CDrom w A600 to ruszą na niej płytki z demami i pokazówkami od CDTV?

Jeśli te pokazówki nie są tylko dla CDTV to powinny ruszyć, a jeśli jest inaczej oraz w przypadku gier to niestety nie. CDTV to nie jest tylko A500+CD. Nawet dedykowany cd do A500 niby zgodny z CDTV z odpowiednim dodatkowym romem nie zapewniał 100% zgodności z CDTV. Tym bardziej A600 z nie wiadomo jakim napędem. Można próbować jeszcze emulatora dodawanego do filesystemów, ale bez żadnych gwarancji. Poza tym bebechy od A500 niby miała, ale Ty masz A600, a to już inna sprawa.

Były jakieś gry wydane tylko w wersji CD dla CDTV?

Jasne, że były w bardzo niewielkiej ilości. Np. Prey albo Sherlock Holmes.
[#7] Re: podkrêcanie 68000? i jeszcze pytanko...

@Grygus, post #1

Koledzy już Ci podpowiedzieli co i jak, ja dodam od siebie, że "padłeś ofiarą A600" tak jak ja...eeee....[liczy]....dobre 13 lat temu. Zgrabny komputerek o niemal zerowych możliwościach rozbudowy. Poza włożeniem do środka HD 2.5" i dołożeniu sieciówki PCMCIA (no i rozszerzenia chip ramu do 2MB) w zasadzie nie ma co z tym zrobić. Chyba, że dostaniesz przełącznik kickstartów i będziesz miał maszynkę do starych gier non-AGA. Część (działających pod 2.04) zainstalujesz na HD (o ile dadzą się zainstalować) a resztę, wymagającą 1.3 odpalisz z dyskietek.
Słowem - sentyment do gierek (1.32.04) z HDkiem - bardziej klimatyczne niż WinUAE ale to wszystko niestety.
Chyba że lubisz lansik i na uczelni czy w szkole możesz zapuścić ze zgrabnej 'sześćsetki' podłączonej do rzutnika prezentację multimedialną (zamiast z laptopa PC odpalać Power Pointa) :P

PS> Tak wiem, fanatycy A600, można dołączyć CD-ROM, wbudować A600 w wieżę, dostać nieosiągalne turbo itp. itd. Ale powiedzmy szczerze do wyżej wymienionych zadań sentymentalnych lepiej i tak się nada A1200 z HD
PS2> Wiem istnieje WHDLoad :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem