[#1] Amiga i telewizor LCD
Do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem telewizora kineskopowego (nie oglądam raczej przekazów telewizyjnych ale nie o to w tym chodzi).
Jednak po paru usterkach rodzina zdecydowała się na jego wymianę na model Lcd (przy czym lekką ręką pozbyliśmy się tego kineskopowego).
Przeglądając forum natrafiłem na wypowiedź jakoby te nowsze typy telewizorów/monitorów dawały gorszy rezultat odbioru podłączając do nich Amigę.
Aktualnie mam Amigę 600 w naprawie więc nie mogę tego sprawdzić, ale już martwię się co będzie dalej.
Co można poradzić by obraz na Lcd nie był „bolesny” dla oka.
[#2] Re: Amiga i telewizor LCD

@silverio, post #1

Jednym podoba się obraz na LCD, innym nie (ja jestem gdzieś pośrodku - system chodzi na małym monitorze LCD a gry/dema na Commodore 1084S i tak jest dla mnie najlepiej). Nie martw się na zapas - przyjdzie Amiga z naprawy, podłączysz, sprawdzisz, jak będzie Ci odpowiadało to OK, jak nie to za 50-100zł kupisz jakiś mały 14" TV CRT i już.
[#3] Re: Amiga i telewizor LCD

@silverio, post #1

Mam TV LCD LG (niestety 16/9...) i obraz jest całkiem fajny zarówno przez SCART jak i przez scandoubler INDI AGA przez wejście VGA w TV.
Także najpierw sprawdź jakość obrazu przez SCART - dobrze wykonany kabel RGB-SCART to podstawa; badziew zniszczy Ci nerwy - a potem oceniaj.
[#4] Re: Amiga i telewizor LCD

@Jenot, post #2

nie wydaje mi się, żeby tv 14" CRT miał takiej samej jakości obraz co monitor CRT.
Mam aktualnie 2 TV CRT i zaden nie daje tak dobrego obrazu jak stary monitor CRT...
TV to nie monitor, w końcu, tak?
[#5] Re: Amiga i telewizor LCD

@zmiennik, post #4

Ja się zastanawiam nad zakupem starego tv lcd za jakieś 200 zł. Ich rozdzielczość wynosi 640x480. Wydaje mi się że powinno być ok dla Amigi 500 oraz C 64.
[#6] Re: Amiga i telewizor LCD

@silverio, post #1

obraz z Amigi na LCD jest tragiczny
nawet nie myśl że uda Ci się zrobić aby był dobry

w najlepszym przypadku musisz kupić IndivisionECS aby uzyskać coś co od biedy ujdzie, strasznej ściskającej cztery litery biedzie. W porónaniu do TV CRT to jest i tak padaczka, szczególnie w ruchu, a Amiga to w większości gry ze scrolowanymi tłami które na LCD się zwyczajnie rozjeżdżają... Poza tym LCDeki (szczególnie jakiś LG czy Samsung) mają spore opóźnienia, szczególnie ze źródeł standardowej rozdzielczości z przeplotem, i traktują sygnał 288p jako 576i. Będzie boleśnie

jeśli nie masz amigowania gdzieś to ja proponuję kupić sobie jakiś 1084S. Mniejszy obraz niż na telewizorze LCD ale nie o wielkość przecież chodzi
[#7] Re: Amiga i telewizor LCD

@kaka, post #5

Ja się zastanawiam nad zakupem starego tv lcd za jakieś 200 zł. Ich rozdzielczość wynosi 640x480. Wydaje mi się że powinno być ok dla Amigi 500 oraz C 64.

w skrócie: Run Forest Run
[#8] Re: Amiga i telewizor LCD

@XoR, post #6

Masz w 100% rację. Mam w tej chwili podpiętą Amigę do LG TV LCD 32". O ile Workbench jest fajny w max rozdziałce. 1280x512 i to nie widać przeplotu OK O tyle gry wygladają fajnie kiedy siedzisz od TV przynajmniej 2 m. Bliższa odległość to padaka.
Nie widzę natomiast żadnych opóźnień. Gram czasami w Galagę, Banshe i Overkill i scrole chodzą bez zarzutu OK
Amiga podpięta jest przez EuroScart (RGB)
[#9] Re: Amiga i telewizor LCD

@Voyox, post #8

Czyli jednak tv crt pozostaje. Szkoda bo są dużo miejsca zajmują.. Za to koszt zerowy :)
[#10] Re: Amiga i telewizor LCD

@kaka, post #9

Lub monitorek crt, ale o taki trudno.
@zmiennik Co do róznicy między TV a Monitorem CRT jest taka że TV miał znacznie większą plamkę, dlatego gry wyglądały na TV jakby ładniej, bo wszystko się rozmywało i pikseli nie było widać (taki antyalliansing naturalny,,,)
Dobry byłby monitor od PC tylko ze scandublerem, to to co podwaja te nieszczęsne 15 kHz ok, racja
[#11] Re: Amiga i telewizor LCD

@Voyox, post #10

No nie do końca tak dobrze jest z monitorem PC - miałem do A3000 podłączonego microvitka i sobie "w locie" włączałem i wyłączałem scandoubler - gry i dema wyglądają lepiej przy wyłączonym scandoublerze natomiast WB włączonym.
[#12] Re: Amiga i telewizor LCD

@silverio, post #1

Ja się wypowiem, bo mam podłączonego Minimiga do telewizora.

Od strony Minimiga mam wyjście natywne VGA (plus audio) które wpinam za pomocą SCART. I muszę powiedzieć, obraz jest bardzo dobry. Oglądam to oczywiście z odległości 2-3 m bo inaczej dostaję oczopląsu.

Musiałem dobrać sobie odpowiedni tryb, żeby obraz był mniej więcej na całym ekranie. Ponadto miałem wcześniej długo probmem z tym że pasek u góry ok. 5 cm był cofnięty czasowo względem reszty co irytowało przy grach typu SOTB lub demach. Na szczęście znalazłem ustawienia typu "optimize i/p for performance" (wcześniej było: "speed") i problem zniknął. Tak samo sam ekran - był przesunięty w lewo/prawo ale znalazłem inne ustawienia które to dostrajają.

Ogólnie w TV jest cała masa ustawień (np. tryb GAME który rozmywa pixelozę) ale nie ręczę za producentów typu Samsung, LG. Podsumowując, pomimo iż używam TV jako monitora czysto z powodów lokalowych, chwalę to sobie i po chwili grzebania w ustawieniach (których jest w cholerę i większość jest nieistotna), jestem bardzo zadowolony.

Wiem jednak że obraz który miałem na pożyczonym monitorze CRT był czystszy. Cóż, u mnie wygrywa wygoda (duży ekran i jedno urządzenie OUT do wszystkiego). Sądzę że jak ktoś chce mieć mega dopieszczone wyjście wizualnie i nie ma problemów lokalowych, zawsze pozostaje kupno dużego telewizora CRT Flatron. Ja jednak wolę mój TV który grupuje mi wszystkie urządzenia dając zadowalający obraz (i jego rozmiar) z Minimiga.

PS - Kabel od VGA mam oczywiście podwójnie ekranowany.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2015 20:16:21 przez DiskDoctor
[#13] Re: Amiga i telewizor LCD

@DiskDoctor, post #12

Czy ktoś posiada Amigę podłączoną przez RGB (SCART) do TV Samsunga serii H6400?
Działa? Jak działa?
[#14] Re: Amiga i telewizor LCD

@Jacques, post #13

Ja miałem serii 6500 (chyba różnią się tylko stopą) i obraz był bardzo ładny.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2015 13:04:58 przez flops
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem