[#12]
Re: Amiga i telewizor LCD
@silverio,
post #1
Ja się wypowiem, bo mam podłączonego Minimiga do telewizora.
Od strony Minimiga mam wyjście natywne VGA (plus audio) które wpinam za pomocą SCART. I muszę powiedzieć, obraz jest bardzo dobry. Oglądam to oczywiście z odległości 2-3 m bo inaczej dostaję oczopląsu.
Musiałem dobrać sobie odpowiedni tryb, żeby obraz był mniej więcej na całym ekranie. Ponadto miałem wcześniej długo probmem z tym że pasek u góry ok. 5 cm był cofnięty czasowo względem reszty co irytowało przy grach typu SOTB lub demach. Na szczęście znalazłem ustawienia typu "optimize i/p for performance" (wcześniej było: "speed") i problem zniknął. Tak samo sam ekran - był przesunięty w lewo/prawo ale znalazłem inne ustawienia które to dostrajają.
Ogólnie w TV jest cała masa ustawień (np. tryb GAME który rozmywa pixelozę) ale nie ręczę za producentów typu Samsung, LG. Podsumowując, pomimo iż używam TV jako monitora czysto z powodów lokalowych, chwalę to sobie i po chwili grzebania w ustawieniach (których jest w cholerę i większość jest nieistotna), jestem bardzo zadowolony.
Wiem jednak że obraz który miałem na pożyczonym monitorze CRT był czystszy. Cóż, u mnie wygrywa wygoda (duży ekran i jedno urządzenie OUT do wszystkiego). Sądzę że jak ktoś chce mieć mega dopieszczone wyjście wizualnie i nie ma problemów lokalowych, zawsze pozostaje kupno dużego telewizora CRT Flatron. Ja jednak wolę mój TV który grupuje mi wszystkie urządzenia dając zadowalający obraz (i jego rozmiar) z Minimiga.
PS - Kabel od VGA mam oczywiście podwójnie ekranowany.
Ostatnia aktualizacja: 02.02.2015 20:16:21 przez DiskDoctor