Witajcie!
Na wstępie, jako że to mój pierwszy post, chciałem się serdecznie przywitać :) Mam na imię Tomek, wiek sędziwy i jestem z Krakowa.
Siedzę na codzień w C64, a Amiga (a w zasadzie Amigi) dostały się w moje ręce dość przypadkiem, więc wstyd okazji nie wykorzystać. Niestety moja wiedza na temat Amig jest dość słaba i skończyła się jakoś 17 lat temu, kiedy to posiadałem wymarzoną 500tkę.
Wszedłem w posiadanie
Amiga 500 (ładny stan) - rev 6A
Amiga 500 z płytą Amiga500+ rev 8A1+ rozszerzenie 1MB (stan ogólny agonalny)
Amiga 600 w wersji 37.350 w stanie idealnym.
Z A500 chcę złożyć jedną - rozumiem, że lepiej wykorzystać płytę A500+ ?
Niestety obie 500tki mają uszkodzone stacje. W pierwszej udało mi się naprawić czujnik dyskietki (eh te sprężynki), rozpoczyna się wczytywaniem, ale głowica uderza cały czas o ogranicznik. Porzuciłem dalszą naprawę.
W drugiej nie umiem się dobrać do elektroniki, Widoczny jest również uszkodzony czujnik, ale nie mam pomysłu jak dalej rozkręcić tą stację (Panasonic JU253). PCB jest od spodu stacji a tam brak śrub, tylko same nity.
Zdjęcie
Teraz do rzeczy, czyli A600. Poczytałem trochę artykułów zawartych na ppa i chciałbym ją doposażyć o:
Karta CF, Adapter CF oraz czytnik na slot pcmcia +CF. Z czasem jakieś rozszerzenie pamięci
1. Czy ktoś w Krakowie byłby tak dobry i pożyczył/odstąpił dyskietki z Workbench? Odwdzięczę się :)
2. Jak w takiej konfiguracji korzystać z obrazów ADF? Interesują mnie głównie dema, choć parę gier chętnie odświeżę. Coś źle szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Ufff - chyba tyle. :)
Ostatnia aktualizacja: 01.02.2015 19:33:11 przez elroy