[#1] Naprawa stacji i kilka dodatkowych pytań (długie)
Witajcie!
Na wstępie, jako że to mój pierwszy post, chciałem się serdecznie przywitać :) Mam na imię Tomek, wiek sędziwy i jestem z Krakowa.
Siedzę na codzień w C64, a Amiga (a w zasadzie Amigi) dostały się w moje ręce dość przypadkiem, więc wstyd okazji nie wykorzystać. Niestety moja wiedza na temat Amig jest dość słaba i skończyła się jakoś 17 lat temu, kiedy to posiadałem wymarzoną 500tkę.

Wszedłem w posiadanie
Amiga 500 (ładny stan) - rev 6A
Amiga 500 z płytą Amiga500+ rev 8A1+ rozszerzenie 1MB (stan ogólny agonalny)
Amiga 600 w wersji 37.350 w stanie idealnym.
Z A500 chcę złożyć jedną - rozumiem, że lepiej wykorzystać płytę A500+ ?

Niestety obie 500tki mają uszkodzone stacje. W pierwszej udało mi się naprawić czujnik dyskietki (eh te sprężynki), rozpoczyna się wczytywaniem, ale głowica uderza cały czas o ogranicznik. Porzuciłem dalszą naprawę.

W drugiej nie umiem się dobrać do elektroniki, Widoczny jest również uszkodzony czujnik, ale nie mam pomysłu jak dalej rozkręcić tą stację (Panasonic JU253). PCB jest od spodu stacji a tam brak śrub, tylko same nity.

Zdjęcie

Teraz do rzeczy, czyli A600. Poczytałem trochę artykułów zawartych na ppa i chciałbym ją doposażyć o:
Karta CF, Adapter CF oraz czytnik na slot pcmcia +CF. Z czasem jakieś rozszerzenie pamięci

1. Czy ktoś w Krakowie byłby tak dobry i pożyczył/odstąpił dyskietki z Workbench? Odwdzięczę się :)
2. Jak w takiej konfiguracji korzystać z obrazów ADF? Interesują mnie głównie dema, choć parę gier chętnie odświeżę. Coś źle szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Ufff - chyba tyle. :)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2015 19:33:11 przez elroy
[#2] Re: Naprawa stacji i kilka dodatkowych pytań (długie)

@elroy, post #1

Mam dokładnie tak samo uszkodzoną stację jak na Twojej fotce. Wczoraj próbowałem dokleić brakujący kawałek trzpienia ale nie udalo sie. Teraz mam tak że stacja caly czas uważa ze dyskietka jest w stacji :) Też nie wiedziałem jak wymontować płytkę elektroniki.
[#3] Re: Naprawa stacji i kilka dodatkowych pytań (długie)

@elroy, post #1

Jeśli chodzi o Amigę 600:

Być może ktoś się znajdzie z dyskietkami WB (dyskietki wysiadają), ale wygodniej jest kupić emulator stacji dyskietek i nagrać na pendrive dowolne obrazy ADF i korzystać z nich, jak z dyskietek.

Jak będziesz miał kartę CF, to na PC pod emulatorem WinUAE sformatujesz ją i nagrasz na nią system Workbench oraz inne programy.

Jak będziesz miał rozszerzenie 4 MB FAST RAM, to wtedy będziesz mógł wygodnie uruchamiać gry z obrazów ADF za pomocą programu WHDLoad.
[#4] Re: Naprawa stacji i kilka dodatkowych pytań (długie)

@elroy, post #1

Co do A500, to lepiej wykorzystać rev8 - możesz w niej łatwo zainstalować 2 MB chip RAM, w rev6 jest to również możliwe, ale wymaga trudno dostępnej wersji Agnusa i rzeźbienia na PCB, stąd bezproblemowo w rev6 możesz mieć 1 MB chip RAM.
Co do nagrywania adf, to dyskietkę musisz nagrać na Amidze (w rozważania nt Catweasel nie ma co wchodzić). Więc adf musisz przenieść na Amigę wykorzystując sformatowane pod PC dyskietki 720 kB i wtedy nagrać. Innym rozwiązaniem jest użycie kabla null modem, lub sieci (najprościej dla A600 - należy wykorzystać kartę sieciową PCMCIA kompatybilną z Amigą). Rozwiązanie pierwsze jako jedyne nie wymaga dodatkowych wydatków, jednak bywa kłopotliwe - dzielenie adf dłuższych niż 720 kB, czy trudność w znalezieniu bezbłędnych dyskietek. Ciekawym rozwiązanie jest kupno emulatora dyskietek HxC (droższe, ale chyba bardziej bezproblemowe), lub Gotek.
Mieszkam w Krakowie. Cierpię jednak na chroniczny brak czasu, co do dyskietek możemy się jednak jakoś umówić.
Jaki WB potrzebujesz... i po co Ci on? Chodzi mi o to, czy chcesz tylko odpalić system i się nim pobawić, czy np. chcesz w A600 zainstalować twardy dysk, więc potrzebujesz dyskietki instalacyjnej. Bo w przypadku HDD to chyba najprościej będzie przygotować go pod emulatorem na PC i potem tylko przepiąć do Ami. Eliminuje to konieczność posiadania Amigowych dyskietek na starcie, bo wszystkie potrzebne adfy można sobie umieścić na HDD z poziomu PC.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2015 20:16:02 przez wali7
[#5] Re: Naprawa stacji i kilka dodatkowych pytań (długie)

@elroy, post #1

W drugiej nie umiem się dobrać do elektroniki, Widoczny jest również uszkodzony czujnik, ale nie mam pomysłu jak dalej rozkręcić tą stację (Panasonic JU253). PCB jest od spodu stacji a tam brak śrub, tylko same nity.

Jak chcesz, to mogę się zająć tą stacją. Tzn. przywrócić ją do życia.
[#6] Re: Naprawa stacji i kilka dodatkowych pytań (długie)

@SuperBuster11, post #5

Dzięki wszystkim za wskazówki. Kurcze, jakoś ominął mnie temat, że można dużo zrobić pod emulatorem. Już widzę światełko w tunelu :)

Nie wiem, czy jest sens ekonomiczny regenerowania tych stacji (wysyłki i Twoja robocizna). Mając na uwadze, że pewnie do A600 dokupię Goteka, a sprawną z niej przerzucę do A500 (bo podejrzewam, że będą pasować). Zresztą jak widzę w necie, przerabiane pctowe stacje chodzą po 25-30zł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem