[#1]
A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać
Witam, kupiłem dziś A600 u sprzedawcy stacja dyskietek nie działała więc od razu wiedziałem, że coś jest uszkodzone. Ale dziwnym zbiegiem okoliczności po podłączeniu jej w domu i włożeniu kilku dyskietek jedna załapała i zaczęła działać - był to WB2.05. i jakaś gra. Niestety podczas wczytywania gry coś się zwiesiło i po resecie stacja zachowuje się jak poprzednio czyli:
Po włożeniu dyskietki ekran startowy znika i robi się fioletowy, stacja dyskietek wykonuje wtedy dwa puknięcia i przestaje kręcić. Po tym ekran powitalny znów jest widoczny i można próbować z następną dyskietką np.
Gdzie szukać przyczyny ? wizualnie elektronika wygląda bardzo dobrze kondensatory nie są wypukłe ani wylane.
Dodatkowo po rozkręceniu stacji wyleciał mi jakiś plastikowy element montowany na górze samej stacji porusza się on w dwie strony ale nie mam pojęcia jakie zadanie spełnia ale stacja z nim i bez niego zachowuje się tak samo.
Głowice wyczyściłem sprawdziłem też ich podłączenie do płytki.
Nie sprawdzałem jeszcze taśmy sygnałowej bo jakoś wątpię że to ona (podpasuje jakaś z PC?)
Zauważyłem że na płytce samej stacji są 3 przełączniki: 1: 1,2,3,0 drugi i trzeci do końca nie mogę odczytać nie wiem co się nimi zmienia.