kategoria: A600
[#1] A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać
Witam, kupiłem dziś A600 u sprzedawcy stacja dyskietek nie działała więc od razu wiedziałem, że coś jest uszkodzone. Ale dziwnym zbiegiem okoliczności po podłączeniu jej w domu i włożeniu kilku dyskietek jedna załapała i zaczęła działać - był to WB2.05. i jakaś gra. Niestety podczas wczytywania gry coś się zwiesiło i po resecie stacja zachowuje się jak poprzednio czyli:

Po włożeniu dyskietki ekran startowy znika i robi się fioletowy, stacja dyskietek wykonuje wtedy dwa puknięcia i przestaje kręcić. Po tym ekran powitalny znów jest widoczny i można próbować z następną dyskietką np.

Gdzie szukać przyczyny ? wizualnie elektronika wygląda bardzo dobrze kondensatory nie są wypukłe ani wylane.

Dodatkowo po rozkręceniu stacji wyleciał mi jakiś plastikowy element montowany na górze samej stacji porusza się on w dwie strony ale nie mam pojęcia jakie zadanie spełnia ale stacja z nim i bez niego zachowuje się tak samo.

Głowice wyczyściłem sprawdziłem też ich podłączenie do płytki.

Nie sprawdzałem jeszcze taśmy sygnałowej bo jakoś wątpię że to ona (podpasuje jakaś z PC?)

Zauważyłem że na płytce samej stacji są 3 przełączniki: 1: 1,2,3,0 drugi i trzeci do końca nie mogę odczytać nie wiem co się nimi zmienia.
[#2] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@kataklysm, post #1

Plastikowy element, ktory wylecial to zabezpieczenie aby nie wlozyc dyskietki odwrotnie.
Montuje sie go z przodu u gory po prawej stronie. Ktos na sile wciskal dyskietke odwrotnie - dlatego wylecial. Oczywiscie bez niego stacja powinna dzialac, wiec nie ma wplywu na Twoj problem.
[#3] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@kataklysm, post #1

Być może wystarczy przesmarować olejem maszynowym wałek po którym przesuwają się głowice.
[#4] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@kataklysm, post #1

Przerobiłem stację z PC i działa dobrze, więc winna na pewno była stacja, co ciekawe gra która prawie się załadowała na uszkodzonej stacji w nowej nie chce ruszyć... ale WB działa bez zająknięcia zrobiłem też jego kopie na tej stacji z PC i poszło bez problemów razem z weryfikacją, dodatkowo gra Wings of Fury (dyskietka melduje się NDOS) chodzi pięknie.
[#5] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@kataklysm, post #4

Wing of Fury jest dosowy.
Co to za gra przestala sie wgrywac ? SuperFrog ?
[#6] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@Norbert, post #5

Nie wiem jak się nazywa na dyskietce jest napisane vroom ale nie czyta tez cannon fodder 2 która czytało A500 niedawno. Wings of fury w wb pokazuje się jako ndos
[#7] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@kataklysm, post #6

Przypuszczalnie stacja nie jest do końca zgodna z amigową.
Wing of Fury na pewno jest dosowe. (możesz podesłać obraz adf/dms ? )
[#8] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@Norbert, post #7

Nie mam jak przesłać obrazu, stacja niby ma być zgodna dos i ndos mam jeszcze 2 stacje spróbuję którąś przerobić.
[#9] Re: A600 Stacja dyskietek, na chwilę zadziałała i przestała działać

@kataklysm, post #8

Właśnie skończyłem przeróbkę 2 stacji tym razem samsung i wyżej wspomniane dyskietki zachowują się tak samo więc raczej to nie wina stacji
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem