kategoria: Sprzęt
[#1] Gotek zapis ADF
W jakimś stopniu można polepszyć zapis.

Device: trackdisk
File System: FFS

Dyskietka wstępnie została Sformatowana po BetterWB, z opcjami:

Fast File System, Verify Format, Quick Format. Bez opcji Create Icons.

Przechodząc do sedna najważniejszą zmianą którą musimy wprowadzić to: NO CLICK DF0

Taką opcje daje nam ACA-500. Ja mam Ace tak że nie robiłem żadnych hacków czy też wyłączałem to programowo.

Po użyciu tej opcji zapis się polepsza. Szybki TEST.

Bez NoClick: w połowie dyskietki pojawia się błąd nie da się dać Retry.

Z użyciem NoClick: zapis kończy się "powodzeniem" lub też opcja Retry wznowi zapis.

Pewnie nie którzy już dawno o tym wiedzieli, myślałem o tym juz wcześniej lecz dopiero teraz to sprawdziłem.
[#2] Re: Gotek zapis ADF

@amizet, post #1

A nie wiedzialem.
Bo kto daje Noclick dla Goteka, jesli on jest "cichy"?
Szkoda czy autor firmware wie o tym ?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2015 15:35:47 przez Norbert
[#3] Re: Gotek zapis ADF

@Norbert, post #2

Nie wiem.

Parę adf dopiero nagrałem, ale na pewno Empty.adf musi być dobry, bo jeśli go zepsujemy w sposób taki że nagrywamy coś na Gotku i Ten się zawiesi. To wtedy to jest zepsuty adf, i z takim są problemy.

Jeszcze nie robiłem na UAE czystego adf, pózniej sobie zrobię.

Tak czy tak to testowałem na dwóch dyskietkach NDOS które to sformatowałem i później je nagrywałem.

Audition_4 nie chciał mi się nagrać na takim "zepsutym" adf, dopiero na tym dobrym którego nagrywam i formatuje i jeszcze go nie zepsułem działa zabotował się.

Tak że wydaje mi się że nie jest to jakaś 100% metoda ale wcześniej nie udawało mi się nic nagrać, teraz po użyciu NoClick, jest lepiej.

//Nagrywam na TSGUI w którym to już nie zaznaczam opcji formatowania tylko wcześniej formatuje dyskietkę w FFS

Na moim "dobry adf" teraz np: D-Copy nie chciał mi się nagrać. Tak że nie wiem, coś tam się nagrywa więcej, muszę jeszcze po testować.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2015 16:04:57 przez amizet
[#4] Re: Gotek zapis ADF

@amizet, post #1

To trochę bez sensu, bo Amiga nie klika stacją jeśli znajduje się w niej dyskietka.
[#5] Re: Gotek zapis ADF

@amizet, post #1

Ale też jest program "NoClick", który po prostu wrzucamy do katalogu WBStartup i po uruchomieniu Amigi, stacja nie klika. Przynajmniej prawdziwa. Działa on z każ Amigą. Czy w takim sprawie to też sprawę załatwi?
[#6] Re: Gotek zapis ADF

@gilban, post #5

To jest ten sam NoClick.
[#7] Re: Gotek zapis ADF

@sanjyuubi, post #4

Nie wiem może, ogólnie to Gotek teraz nagrywa bez użycia opcji NoClik .

A500, Workbench for Ram 1.2
A2000, Test Disk
AudioMaster III V1
Hotshot [cr QTX]
Dizzy - Prince of the Yolkfolk
Duck Tales - The Quest Gold
Hacker II
Gadget - Lost in Time /NDOS/

Cały czas nagrywam na tych samych dwóch ADF, jak się zepsuje adf to trzeba formatować dwa razy i po każdym formatowaniu wyciągać pamięć USB.

Druga dyskietka Gadget - Lost in Time nie nagrała się poprawnie bez NoClik za pierwszym razem za drugim już tak

Lecz nie wiem czy przejdę aż tyle aby sprawdzić drugą dyskietkę.

Tak że po testuje jeszcze z różnymi adf, ogólnie to wcześniej nie chciał mi w ogóle nagrywać istotny też jest FFS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem