kategoria: A1200
[#1] Scsi kit i setpatch?
Witam

Zainstalowałem wbclassic3.9 na dysku scsi podpiętym do scsikit. Dysk widoczny w bootmenu.
Zaczyna ładowac system, reset po setpatchu, i cisza…. przestaje ładować. Nie wiem czy nie jest to związane z długim rozkręcaniem się dysku?
Gdy załaduję system z dyskietki to wszystkie partycje są widoczne.
[#2] Re: Scsi kit i setpatch?

@Sosabowski, post #1

Zobacz s-s w wbclassic.
Na początku jest dużo wpisów dotyczacych dyskow.
Widocznie któryś stwarza problem
[#3] Re: Scsi kit i setpatch?

@Norbert, post #2

Już się Norbert uporałem, prędkość mam 7,8-8,4 według syspeed. Mam tylko jeszcze jedną zagwozdkę, kupiłem scsikit ponieważ w recenzji pisało że użycie procesora jest bardzo niskie ze względu na DMA (koło 50 procent kopiowanie plików) u mnie jest to 100 procent podczas kazdej dyskowej operacji. Mam fastata 4 i liczyłem na tą różnicę, a tu d..a :(
[#4] Re: Scsi kit i setpatch?

@Sosabowski, post #3

Jak kopiujesz z dysku IDE podpiętego przez Fast ATA na dysk SCSI, to faktycznie masz 100%.
Bo używasz FastATA.

Spróbuj kopiować tylko pomiędzy partycjami/dyskami SCSI.
[#5] Re: Scsi kit i setpatch?

@stachu100, post #4

Stachu Fast ata już mam wypięte. Te 100 procent to mam partycja do ramu lub partycja partycja scsi.
[#6] Re: Scsi kit i setpatch?

@Sosabowski, post #5

Odpowie ktoś dlaczego scsi kit nie korzysta z dma?
[#7] Re: Scsi kit i setpatch?

@Sosabowski, post #6

DMA musi być z automatu.
Można dodatkowo przełączać między trybem synchronicznym i asynchronicznym programem UnitControl co ma wpływ na wydajność.
Setpatch tylko łata sterownik 1230scsi.device dla obsługi dysków powyżej 4GB.
[#8] Re: Scsi kit i setpatch?

@Pawelek, post #7

To gdzie babol? u mnie operacje na dysku powodują 100 procent zajetosci proca, cos wyklucza prace dma?
[#9] Re: Scsi kit i setpatch?

@Sosabowski, post #8

.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2015 20:11:53 przez Norbert
[#10] Re: Scsi kit i setpatch?

@Norbert, post #9

Nie mam bppc tylko 1260 + scsikit. Dysk w rdbflags oznaczony jako sync, osiagą po 8mb/s, dziwne tylko ze gdy mam c:setpatch to po resecie juz nie startuje, gdy dodam skipromupdates scsi.device to startuje i ładuje system.
[#11] Re: Scsi kit i setpatch?

@Sosabowski, post #10

Zorientowalem sie po napisaniu postu
Scsi na twojej karcie nie obsługuje scsi.device
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem