kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279
Witam

Pomocy panowie bo mnie się pomysły kończą.
Dane: scsi kit i partycje z systemem sfs 1.279
Podczas kopiowania plików z partycji na partycje uzycie procesora 95-99 procent!
Więc dma prawdopodobnie nie jest uzywane. System Wbclassic3.9. W scout wyczailem ze partycja bufory przypisuje do any i publicmem. Powinna chyba do dma mem przypisywać? Transfery mam duze, koło 8,5mb dysk pracuje bez zastrzeżeń. Mógłby ktoś sprawdzić na swoim scsikit jaki ma system plików jaką maskę i max transfer? Myślę że tu leży gdzieś przyczyna tak wysokiego uzycia procesora.
[#2] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #1

Mam swój SCSI Kit na półce i nie mam wolnego dysku teraz żeby to sprawdzić. No ale ogólnie to nie miałem takich problemów, przy domyślnych ustawianiach MaxTransfer oraz Mask. Prawdę mówiąc, to nie wiem czy te ustawienia w ogóle wpływają na pracę samego sterownika SCSI Kit. Może tylko na pracę filesystemu. A może wcale.

Jak zwykle... zaleceniem byłoby przetestowanie na gołym AmigaOS 3.1. Nie raz się zdarza, że te gotowe "ulepszone" instalacje Workbencha więcej psują niż ulepszają.
[#3] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@strim_, post #2

Tylko że goły 3.1 mi go nie widzi, wykrywa mi go dopiero z os3.9 na dysku ata. Tam go przygotowywuję, potem kopiuję system i puszczam solo tyle że dziwnie pracuje.
[#4] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #3

Czy Ty nie mylisz przypadkiem ze sobą dysków IDE i SCSI ? Amiga na pewno startuje ze scsi? Odłącz ten IDE i testuj na samym SCSI.
Partycje scsi działają na sterowniku 1230scsi.device .
Ja mam ten sam kontroler, odezwij się na GG wieczorem może coś wymyślimy.
[wyróżniony] [#5] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #3

Tak być nie powinno.

Dysk na Blizzard SCSI Kit powinien być bez problemu widoczny pod 3.1. Co to znaczy "nie widzi" ? Nie pojawia się w HDToolBoxie? Ustawiasz odpowiednie urządzenie w tooltypie ikony?

Zabootuj z dyskietki Install 3.1, ustaw w tooltypie HDToolBoxa nazwę urządzenia na 1230scsi.device . Odpal HDToolBox, powinien pokazać dysk. Dalej instalujesz jak zwykle .

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 15:16:04 przez strim_
[#6] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Pawelek, post #4

Gdy skopiuję partycję z ata na scsi to ata odłączam fizycznie, wypinam taśmę i zostawiam sam dysk scsi. Niestety dziś idę na noc do roboty. Wiem że scsi działa na sterowniku 1230scsi. Po prostu żeby zainstalować na nowym dysku scsi system musiałem podpiąć do złącza ide dysk z systemem 3.9 gdyż dyskietka install3.1 i jej hdtool dysku scsi nie zobaczy. Pod systemem 3.9 uruchamiam hdtoolbox wybieram sterownik 1230scsi instaluję dysk, zakładam partycję i zakładam na nich Smartfilesystem ver 1.279. Potem format partycji na dysku scsi poleceniem SFSFormat i na koniec z dysku ata kopiuję system na dysk scsi. Odpinam dysk ata i pracuję na dysku scsi z systemem 3.9. Jaśniej już chyba nie mogłem :)

EDIT Osz ja pierdo...... banalne strim ale ja zawsze od drugiej strony się wezmę za szukanie.
Idę golasa instalować.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 15:21:30 przez Sosabowski
[#7] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #6

Zainstalowałem czysty wb3.1 z ffs. Dalej to samo. Podczas kopiowania plików z partycji na partycję dopus pokazuje zajęte 96 procent mocy procesora.
[#8] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #7

Może kłamie? :P

Zaciągnij z AmiNetu paczkę DiskSpeed. Jeśli dobrze pamiętam, to prócz mierzenia przepustowości, w podsumowaniu wyświetla średnie obciążenie CPU podczas wykonywanych operacji.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 16:57:34 przez strim_
[#9] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@strim_, post #8

Sprawdzę, ale pamiętam że cpumeter też pokazywał 98 procent. Zresztą przy otwieraniu okien podczas kopiowaia to czuć.
[#10] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #9

No to nie mam pojęcia, nic nie przychodzi mi do głowy.

Może sprawdź jeszcze wersję urządzenia 1230scsi.device. Najnowszą (i jedyną zalecaną) jest 8.5.
[#11] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@strim_, post #10

I taką mam.

To wyniki
[#12] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Pawelek, post #4

Chyba nagram filmik może jak wszystko pokaże to was coś naprowadzi.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:19:57 przez Sosabowski
[#13] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #11

To że przy transferach do chipu (MEMF_CHIP) jest 0% available to normalne bo SCSI Kit może wykonywać transmisje DMA tylko do pamięci zainstalowanej na nim oraz na Blizzardzie. Przy transferach do Fastu masz nawet niezłe wyniki, im więcej danych tym jest lepiej (i to jest też oczekiwany wynik). Jak widzisz przy transmisji 256kB danych do Fastu masz tylko 10% zajęcia CPU (available to wskaźnik tego ile jest wolne na inne operacje, więc 90% available to jest plaża dla CPU).

Choć transfery które tu widać są nieco niższe niż oczekiwane (zwłascza, że sam wspominałeś coś o 8MB/s)... No ale może to kwestia odpalenia SCSITool'a i pomiąchania jego parametrami, skoro masz świeżą instalację.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:33:11 przez strim_
[#14] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@strim_, post #13

Jeszcze nie zmieniałem rdb na sync więc pewnie koło 4,4 mb jest.
Ja liczyłem na to że jak kopiuję cały system z partycji na partycję to zajętość procka wyniesie koło 50 procent. A tu 98 procent zajętości.
[#15] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #14

A wrzuć sobie jakieś większe pliki i na nich zmierz ;). Jak kopiujesz mikroskopijne pliki, to będzie większy narzut związany z obsługą samego systemu plików. Ja to testowałem kiedyś na jakiś MP3kach i zajętość nie przekraczała 40%.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:50:24 przez strim_
[#16] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #14

Trybu sync/async nie da sie zapisac na stale w RDB, trzeba za kazdym wlaczeniem komputera odpalac
program Unitcontrol, a najlepiej dodac do startup-sequence linijkę:
c:unitcontrol device=1230scsi.device unit=0 Period=20 Offset=9 Reselection FWC
[#17] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Pawelek, post #16

Akurat parametr sync można zapisać narzędziem SCSIConfig w RDB. Ale z tego co pamiętam to były jakieś problemy w kompatybilności między SCSIConfigiem a HDToolBoxem... Więc ja zawsze używałem unitcontrol w tym celu.
[#18] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Pawelek, post #16

No jasne, że sync DA SIĘ zapisać w RDB.
Najprościej użyć starego (już 20 letniego) programiku z Aminetu - RDBFlags
http://aminet.net/package/disk/misc/RDBFlags-1.3

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 21:07:58 przez lekarz_med
[#19] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@lekarz_med, post #18

Faktycznie scsiconfig ma taką opcję oraz istnieje ten drugi program RDBFlags, ale nie mam pewności czy to działa z A1200+Blizzard+SCSI Kit IV i jak wygląda sprawa kompatybilności z HDToolBox.
[#20] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Pawelek, post #19

Działa , ja zapisałem RDBFlags parametr sync i za każdym odpaleniem kompa dysk już pracował synchronicznie co pokazywał unitcontrol.
[#21] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@strim_, post #15

No a więc tak to wygląda. Rzeczywiście strim miał rację z tym że Dopus może oszukiwać.
Podaje tylko sumaryczne użycie procesora przez wszystkie procesy. Po załączeniu SCOUT-a
przy kopiowaniu mp3 wielkości 10mb zużycie dla odczytu z partycji wynosi 5% zapis na drugiej trochę więcej więc koło 10-15% w sumie. Reszta to inne procesy i scout. Operacje dyskowe zajmują przy małych plikach do 50% cpu wraz z innymi procesami dopus rzeczywiście pokaże 95-98%. Dziękuję wszystkim za zdjęcie klapek z oczu.
[#22] Re: Scsikit maska i maxtransfer dla SFS 1.279

@Sosabowski, post #21

Dobrze wiedzieć, też mnie u mnie intrygowało wysokie CPU usage w DOPusie przy kopiowaniu na SCSI CS Mk3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem