kategoria: Sprzęt
[#1] Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?
Mam sporo starych dyskietek do odzysku (sformatowania), zakupiłem też na allegro nowe etykiety samoprzylepne. Teraz pytanie, jak skutecznie usunąć stare etykiety, żeby dyskietka nie nosiła śladów tejże operacji?
[#2] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

na allegro sa odpowiednie specyfiki do usuwania starych naklejek koszt około 20zł
[#3] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@bacus10, post #2

Hmm a jakieś domowe sposoby?
[#4] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #3

Zamówić z domu, listonosz przyniesie za kilka dni przesyłkę. Jak najbardziej można stwierdzić że to domowy sposób.

link link
[#5] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

Ja próbowałem Label Killerem w sprayu, ale efekt nie jest w pełni zadowalający.
Chętnie bym się też dowiedział o jakimś sprawdzonym sposobie :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 13:11:03 przez AceMan
[#6] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@AceMan, post #5

A namoczyć etykietę zmywaczem do paznokci?
[#7] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #6

zniszczy plastyk
[#8] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@bacus10, post #7

No to śpirytusem, ino mocnym. Tylko nie żałować, obficie polewać! pomysł
[#9] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

Zerwać etykietę, a pozostały klej usunąć szmatką (taką bardziej sztywną) nasiąkniętą odrobiną czegoś tłustego (może być olej).
Sposób sprawdzony przy usuwaniu naklejki rejestracji z szyby samochodu, a tam klej nie byle jaki.
[#10] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@robertos231, post #9

Posmarować majonezem
[#11] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@recedent, post #8

Mój sposób to najpierw zedrzeć tyle etykiety ile się da, zeskrobując jakąś twardą plastikową krawędzią. A potem szmatka nasączona denaturatem.
[#12] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

Polecam Nafte Kosmetyczną po wcześniejszym zerwaniu starej etykiety
[#13] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

Kiedyś to się naklejało jedną na drugą i jechało dalej, szczególnie, ze takie dyskietku to zbyt trwałe to nie są i szybko ulegają awarii.
[#14] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@gilban, post #13

Odkryłem banalny sposób na zdarcie starej etykiety, Bierzemy szmatkę i moczymy w wodzie, następnie wyciskamy tak by było w niej nieco wody ale by nie kapało. Robimy z niej kieszonki (np składając) i w kieszonki wkładamy dyskietki. Po namoknięciu zdzieramy etykietę czymś twardym. Pozostaje tylko sprawa kleju ale widzę że i na to są tutaj sposoby. Oczyściłem tak 4 dyskietki, zaś klej starłem zmywaczem do paznokci, ślady na plastiku są tylko na jednej dyskietce, zaś 3 nie noszą śladu po zmywaczu. mimo to nie polecam tego preparatu. Spróbuje z denaturatem.
[#15] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #14

Zmywacz jest agresywnym rozpuszczalnikiem. Polecam denaturat, albo, z pewną ostrożnością, benzynę ekstrakcyjną. Natomiast specyfiki na bazie acetonu, rozpuszczalnik nitro czy karbamidowy najczęściej niszczą plastik.
[#16] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

Label Off:
link
Bardzo skuteczny. Polecam.
[#17] Re: Jak usunąć starą etykiete z dyskietki nie uszkadzając jej?

@Szynsz, post #1

Niektóre typy naklejek zejdą jak się je delikatnie podgrzeje np suszarką do włosów.
Nie skutkuje na no name'y 2DD takie niebieskie swego czasu popularne z zielonymi naklejkami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem