kategoria: A1200
[#1] Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2
z tego co widzę, to nie jest już tak łatwo znaleźć mysz USB działającą w standardzie PS/2. Myślałem, że to przeoczenie producenta, ale w praktyce kilka z takich myszek nie działało z popularnym adapterem mysz USB z Allegro dla Ami/ST.

Mam w domu za to kilka myszek PS/2 (bez usb), stąd moje pytanie, czy tani chiński adapter PS/2 z rozgałęzieniem mysz/klawiatura sprawdzi się w połączeniu ze wspomnianą przejściówką?

[#2] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@charliefrown, post #1

Nie.

Właściwym rozwiązaniem problemu jest albo zakup adaptera USB obsługującego protokół USB HID albo zakup myszy PS/2, takiej która w komplecie posiada przejściówkę do gniazda USB (wtedy masz pewność, że protokół PS/2 obsługuje).

Ewentualnie spróbuj czegoś takiego albo takiego. Jeśli to jest prosta przejściówka (nie mikroprocesorowa) to ma szanse działać z Twoimi myszami PS/2.

Mimo tryliarda wątków na ten temat, cały czas ludzie się nabierają na te adaptery z allegro - ich producent myślał że będzie sprytny jak doczepi gniazdo USB do adaptera PS/2...

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 18:45:37 przez strim_
[#3] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@strim_, post #2

strim: dzięki za odpowiedź. OK
[#4] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@charliefrown, post #1

Mam podobny adapter i działa on z myszką Hama AM-4000 99011568.

Jest tak na allegro z takim samym numerem seryjnym, jak moja jeśli to real foto. Czy zadziała z twoim adapterem nie wiem z moim działa. Do tego nie działa z Ryśkiem.
[#5] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@charliefrown, post #1

Myszy PS/2 z adapterem na USB nie probowalem.

Ale szukalem z obecnie sprzedawanych myszek USB ktora zadziala i ciezko z tym.
Sprobowalem juz kilka obecnie kupionych. Wszystkie dzialaja z adapterem USB na PS/2 w stacjonarnym PC (jako PS/2), a w Amidze nie dziaja.
Nawet jest tak, ze mozesz miec model ktory Ci dziala, kupisz ten sam model obecnie sprzedawany i w Amidze nie zadziala.
[#6] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@robertos231, post #5

Podczepię się do tematu, gdyż też zastanawiam się nad kupnem adaptera myszy USB, dokładnie tego: link I jeśli dobrze rozumiem, to nie każda mysz USB w standardzie PS/2 musi działać w amidze czy tak?

A i jak komuś się uda podłączyć mysz z wtyczka PS/2 przez jakiś adapter USB do amigi to chętnie się dowiem o tym :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:04:14 przez Szynsz

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:07:54 przez Szynsz
[#7] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@Szynsz, post #6

Nie każda. Poza tym większość nowych myszy USB nie obsługuje protokołu PS/2 wcale. Użyj wyszukiwarki na forum. Później zapytaj Spidiego kiedy zrobi nową partię Rysi, gdyż jest to wg. mnie jedyne godne uwagi rozwiązanie obecnie.

Ewentualnie jak masz ciśnienie, to w RetroAmi jest świetny adapter Micromys V4 (ale tylko pod myszki PS/2, ze złączem PS/2). Mam poprzednią wersję tego interfejsu (V3) i z nim działają mi wszystkie myszy PS/2 jakie mam.
[#8] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@strim_, post #7

Hmm ze Spidim gadałem, ale cenę ma za wysoką jak na mój budżet. Ciśnienia nie mam bo o dziwo moja oryginalna myszka do amigi wydaje się działać. Myślę raczej przyszłościowo. W sumie ten adapter z retroAmi sprawdzę bo myszkę ze złączem PS/2 jeszcze da rade dostać.

Ekhm, właśnie sprawdziłem ceny na RetroAmi, chyba zainwestuje w Ryśka :P

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:13:06 przez Szynsz
[#9] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@Szynsz, post #6

Ze swojej strony mogę podać linka do Ryśka. Poczytaj, to co jest na stronie, przejrzyj wątki na forum związane z Ryśkiem.
[#10] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@spidi, post #9

Logitech RX250 działa z tym adapterem i jest łatwo dostępny np. na allegro.
[#11] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@charliefrown, post #1

ok przetestowane, z tym adapterem podanym przez strima działają bez najmniejszych problemów urządzenia wskazujące na PS/2. Udało mi się nawet uruchomić pod WB stary trackpad!

[#12] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@charliefrown, post #11

podepnę się jeszcze

niedawno zakupiłem na olx przejściówkę do myszy USB i kupiłem do tego najtańszą (20 zł) mysz USB w sklepie elektronicznym. Z Amigą 500 nie było w ogóle problemu, wszystko działało bez problemu, ale kiedy przesiadłem się na A1200 (zasilacz od A500) to mysz nie do końca pracowała jak powinna (czasami nie działała w ogóle a czasami nie działały przyciski).
Dopiero po podłączeniu zasilacza dostosowanego od PC mysz znowu zaczęła śmigać aż miło.
Czyżby jednak najmocniejszy zasilacz od A500 był jednak za słaby do myszy USB?
[#13] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@nostrum666, post #12

Całkiem możliwe. Należy pamiętać, że typowa mysz USB pobiera ok 100mA a port myszy w Amidze musi zasilić nie tylko mysz ale i adapter. Projektowany był na mysz kulkową lub joystick z układzikiem NE555 o znikomym poborze prądu. Moja MX500 działa bez problemu, być może zasługa właśnie zasilacza od PC.
[#14] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@Romlen, post #13

Zadałem sobie trud i kupiłem adapter myszy z USB na PS2. Kosztowało mnie to (olaboga!) całą złotówkę

Każda mysz z okrągłą wtyczką (PS2) po zastosowaniu ww przejściówki działa. Jeśli więc ktoś z Was nie może dopasować myszy na USB z protokołem PS2 to niech kupi przejściówkę i kłopoty znikną. Wadą jest że robi się łańcuszek adapterków szeroki uśmiech
[#15] Re: Adapter USB mysz + przejściówka USB-PS2

@Romlen, post #14

Ja się przerzuciłem na Cocolino Elboxu. Cena nie jest mała, ale z mysz optyczna PS/2 działa jak marzenie. Dodatkowo działa rolka góra/dół. A RYŚ poszedł w odstawkę i czeka na lepsze czasy. Może kiedyś nadejdą dla niego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem