kategoria: Programy
[#1] ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?
Jak w temacie, zainstalowałem ClassicWB na CFce i chciałbym usunąć skróty z dołu ekranu (games, demos itp) da się to zrobić? Wiem że to pierdoła ale np na gry mam osobną partycje (nie używam WHDLoad) i drażni mnie folder games (plus 1-2 inne foldery)
[#2] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #1

Najwygodniej to sobie do nich zmienić po prostu przypisanie -> S:assign-list ale jak nie potrzebujesz ikon na pulpicie, to zaznaczasz każdą i dajesz AMIGA+P.
[#3] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #2

O i tak do mnie mów, jakby tak zmienić przypisany do nich folder to byłoby ekstra. Tylko teraz jak np do Games przypiszę partycje Gry, to jest możliwość usunięcia z pulpitu skrótu do tego dysku? A i w katalogu S nie widzę pliku assign-list, jest tylko assign-startup. A i przy okazji, chyba nie działa mi opcja search w dopus.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 20:31:25 przez Szynsz
[#4] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #3

Takiej możliwości nie ma. Możesz:
- albo zmienić ikonkę dysku na taką z szufladą i dżojstikiem - głupi pomysł;
- albo rozważyć wpakowanie gier w jakiś katalog na dysku (mądry pomysł) i jego wyciągnąć na pulpit (AMIGA+L) lub zmienić przypisanie w S:assign-startup (pomyliło mi się).

Odnośnie search i DOpusa - nie wiem, nie używam ani search ani DOpusa
[#5] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #4

No właśnie chce zmienić przypisanie, ale jak rozumiem ikona dysku nadal będzie na wierzchu? I jeśli rozumiem, to ikonę partycji Gry mogę przenieść do jakiegoś folderu?

I a propos przypisania. To u mnie partycja gry to HD1, tak więc co mam wpisać w assign-startup? Bo jak wpisałem po prostu HD1 to nic się nie zmieniło, mimo że w edytorze tekstu użyłem opcji save.

A zapomniałem dodać że cały czas operuje na cfce podłączonej do PC i WinUAE

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 21:09:37 przez Szynsz
[#6] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #5

Problemem w twoim przypadku jest, jak mniemam to, że trzymasz gry bezpośrednio na HD1: Oczywiście możesz przypisać katalog A-Games: do HD1: ale ikonka będzie jedna - ta od dysku.

To co proponuje, to:
- stworzyć katalog GRY na HD1:
- skopiować ikonkę Games.info z partycji systemowej do HD1: i nazwać ją GRY.info;
- przenieść tam swoje gry;
- w S:assign-startup dać C:Assign A-Games: HD1:GRY
- wyciągnąć ową ikonkę GRY na pulpit, zaznaczając ją i AMIGA+L;
[#7] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #6

Ok a co robi kombinacja przycisków AMIGA+L
[#8] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #6

Tak w ogóle, to przypisanie jest ci chyba w tym przypadku niepotrzebne. Jest wygodne, jeśli chcesz mieć szybki dostęp do tego katalogu np. z Shella czy DOpusa - nie wpisujesz w wtedy, dajmy na to - cd HD1:gry tylko wystarczy a-games: - ale tak, jak klikasz tylko po Workbenchu, to możesz sobie to darować.
[#9] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #7

Wyjmuje ikonkę na pulpit... czy coś znowu pomyliłem?
[#10] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #8

W sumie nie wiem czego będę używał, dopiero wracam do amigi po latach. A workbench to dla mnie jedna wielka niewiadoma

Właśnie jaki klawisz w PC to klawisz amiga pod winuae? Windows?

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 21:15:08 przez Szynsz
[#11] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #10

Nie mam pojęcia. Chyba Windows... albo któryś z przyległych.
[#12] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #11

Ok to jeszcze jakbyś mógł mi powiedzieć jak pod classicWB połączyć dwie partycje w jedną bo nigdzie nie widzę HDtools.

Dobra nie ważne juz sobie poradziłem, teraz wykonam pomysł z katalogiem.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 21:37:38 przez Szynsz
[#13] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #12

Haha szeroki uśmiech To nie Partition Magic. Na Amidze takich cudów zrobić się nie da.
Tylko backup, usunięcie istniejących i stworzenie nowej.
[#14] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #13

Heh przyzwyczajenie z PC :P tak czy siak wykonane :) Dzięki za pomoc no i cierpliwość :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 21:39:19 przez Szynsz
[#15] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #6

Kurcze mam ikonę games i folder games. Jednak jak klikam na ikonę to wyskakuje komunikat "Unable open your tool 'Gry'.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 22:20:50 przez Szynsz
[#16] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #15

Dobra już zrobiłem, tylko niestety, nie wiem jak użyć kombinacji amiga+L pod winUAE ale to już zrobię bezpośrednio na A1200
[#17] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #16

Lewa Amiga = lewy Windows, prawa Amiga = prawy Windows/Windows menu
[#18] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Davka, post #17

Dzięki :)

Przy okazji, może się komuś przyda. Insert to left Amiga a home to right Amiga

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 23:08:54 przez Szynsz
[#19] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #18

Mały offtop ale nie ma sensu do tego pytania tworzyć nowego tematu. Czy classicWB ma już zainstalowany FAT95? Bo pobrałem ten plik, potrzebny wedle tego tutorialu i gdy klikam na ikonę install (gniazdko z wtyczka) nic się nie dzieje.
[#20] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #19

Zdaje się, że jest już zainstalowany.
[#21] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@_arti, post #20

No to wszystko jasne, dzięki :)
[#22] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@Szynsz, post #21

Witam
Myślę że spokojnie mogę się podczepić pod temat.
Chcę dzisiejszy wieczór poświęcić na zainstalowanie classicWB w wersji Lite (goła A1200) i mam następujące pytania i będe bardzo wdzięczny za pomoc ;)
1.) Czy to dobry wybór? biorąc pod uwagę że to póki co goła a1200 kick 3.0.
2.) Mam pustą kartę CF (fat32), czy powinienem wpierw taką kartę wsadzić przez adapter CF do amigi, i tam za pomocą dyskietek i WB 3.0 przeprowadzić partycjonowanie i format dysku (kartyCF)? a dopiero potem bawić się pod uae z classic WB> Wiem że betterWB to na pewno nakładka ale classic?? Czytałem w ppa ale nie pamiętam a nie mam pod ręką.
3.) Czy jeśli mam zamiar zainstalować ClassicWB Lite to punkt 1.) mogę pominąć ? Bo szczerze mówiąc to nie wiem czy ten classicWB to jest nakładka na system czy kompletny system niezależny od workbencha?
4.) Czy tego classic WB można zainstalowac tylko pod UAE ??

Dziękuję i pozdrawiam
[#23] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@zeter, post #22

Zaraz, zaraz, nie wszyscy naraz ;) szeroki uśmiech
Ogólnie udało się rozwiać wszelkie wątpliwości, polecam ten tutorial dla takich zielonych jak ja :) https://www.youtube.com/watch?v=Zd42RsKHm5Y
Mam jednak do Was pytanie co do samego ClassicWB a także dopusa:
1. Chodzi mi o tło w ClassicWB. Jak pozbyć się tego gradientu w tle (niebieski przechodzący w pomarańcz) Oczywiście pozbyć się go mogę w preferencjach/wbpattern ale jest to tak jakby tylko przykrywka tego bo nadal dominuje on gdzie nie gdzie… widac go przy załączaniu systemu. I nie chodzi mi że dam tepate czy jakiś preset, chodzi mi bardziej o optymalizacje bo to goła a1200.
2. Czy sam dpopus potrafi eksplorowac pliki lha? Na filmiku widze że gość normalnie wchodzi w plik ….lha i widzi w nim pliki i przegrywa je. U mnie jak wejde w .lha otwiera się jakby okno tekstowe (cli??) ale eksplorowac nie mogę.
pozdrawiam
[#24] Re: ClassicWB czy da się usunąć skróty na dole ekranu?

@zeter, post #23

Ad.1 RUN (ikona w lewym-dolnym rogu), Settings, Components, Copper, Disable (lub ręcznie wywalić z WBStartup)

Ad.2 Nie, nie potrafi ale chętnie też bym dodał taką funkcjonalność do swojego. W DOpus 4.x to możliwe? Może tylko Magellan umie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem