kategoria: Sprzęt
[#1] Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje
Moje Picasso IV działa normalnie jako karta graficzna ale nie wyświetla obrazu z video slotu (jako Flicker Fixer). Tzn zauważa zmiany rozdzielczości np - widać mignięcie na monitorze - ale obraz jest czarny.

Zauważyłem że brakuje mi małego elementu SMD na płytce, prawdopodobnie rezystora, czy ktoś może mi podać jaki to element o jakich parametrach aby mógł dolutować?
Ew czy na próbę można zewrzeć tą ścieżkę bez rezystora i nie uszkodzić karty?

Uprzedzę niektóre porady i dodam że wyciągałem te chipy które są w podstawkach (Mach i jakiś mały chip, chyba flash dla ROMu) i oczyściłem styki środkiem Kontakt.
Nic to nie zmieniło. Zworkę FF 12bit też zmieniałem (teraz jest w A3000 dlatego tak ustawiona). Sprawdzałem na A3000 i A4000 - efekt ten sam.

Wersja 1.2N.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2015 14:02:40 przez Davka
[#2] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Davka, post #1

znany problem w picasso 4 , naprawa nieoplacalna
[wyróżniony] [#3] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Davka, post #1

Faktycznie brak rezystora. Sprawdziłem na jednej z moich PIV i jest to czarny rezystor z napisem 330. Wersja karty 1.2 - 1996,

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2015 14:18:30 przez Deftronic/...
[#4] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Deftronic/..., post #3

Jeszcze dwa małe układy na końcu karty wyciągnąłem i oczyszczam styki bo wcześniej jakoś nie zauważyłem że są w podstawkach :)
[#5] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Davka, post #4

No nie pomogło. Dzięki Deftronic za info, kupie rezystor i wlutuję, ta ścieżka idzie do Macha więc jest szansa że to to :)
[#6] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Davka, post #5

Spoko, drobiazg. Ja nie byłem wstanie odczytać tych małych cyferek na rezystorze, ale dwie młodsze osoby sprawdzily niezależnie od siebie i podały tę samą cyfrę - 330. :)
[wyróżniony] [#7] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Deftronic/..., post #6

Jeszcze raz dzięki bo... dzięki Twojej szybkiej pomocy NAPRAWIŁEM :)

Przeszukałem z lupą cały złom elektroniczny który mam i namierzyłem jeden jedyny taki rezystor na starym CD-ROMie. Wylutowałem i drżącymi dłońmi wlutowałem w Picasso no i już flicker fixer działa tak jak trzeba :D
[#8] Re: Picasso IV - jakiego elementu na płytce brakuje

@Davka, post #7

Super. Gratuluję. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem