[#1] 2,0 mb ram pod klapke a500
Cześć
Starałem się znaleść w google w grafice fote takiej pamięci żeby trafić na jakieś info ale niestety. Może ktoś z Was mi powie czy ona się nadaje do 500tki (rev6A) lub 500+ 8A. ? Podlączyłem ją na razie do płyty 500tki ale z nią amiga nie wstaje (czarny ekran). Więc albo ta pamięc jest zwalona albo może oprócz samego włożenia tej pamięci do amigi wymagane są jeszcze jakieś mody?? Pytam bo się nie znam a już o różnych wynalazkach słyszałem :)
Jeśli walnięta to wogóle takie coś się naprawi? I co ona wogóle daje? nadal zostaje 512 chip a reszta to slow czy jak to tam jest? Dodam ze pamięć nie jest z allegro :):) taki prezent od kolegi, jednak nic na jej temat nie miał do powiedzenia :)

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 00:07:44 przez zeter
[#2] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #1

A jak to wygląda z drugiej strony? Jakieś zworki? Pokaż jeszcze co się kryje pod tymi radiatorami
Prawdopodobnie jest uwalona.
[#3] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@redstonecraftpl, post #2

Gdzie ty tu radiatory widzisz ? To są pamięci zip
[#4] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@redstonecraftpl, post #2

gdzie tu widzisz radiatory?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 00:44:31 przez dez3
[#5] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #1

A ta pamięć nie powinna mieć jeszcze podstawki pod układ "garry" jak rozszerzenie elboxu ?
[#6] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #1

Zakładałem podobny wątek na forum
Brakuje jeszcze jednego elementu nakładki na Gary z przełącznikiem trybów.
W tej co ja miałem było:
0,5-0
0,5-0,5
0,5-2,0 a tak naprawdę to chyba 1,8 bo trzeba chyba coś na płycie zmodyfikować żeby było 2,0

Nie sprawdzałem czy chodziła bez nakładki ale wydaje mi się że powinna zgłosić się na 0,5

na 500+ chyba może działać ale na tej wersji z 0,5 ramu na płycie i bez zegara.
[#7] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@biolog77, post #6

Dzięki wielkie! A masz może fotke takiego zestawiku w jakim występowała ta pamięć i ewentualnie czy jest możliwość żebyś sprawdził czy sama bez tej nakładki wystartuje?? O ile taki zabieg nie nosi ryzyka uszkodzenia amigi oczywiście… U mnie nic z amigą się nie stało ale też nie wiem czy pamięć działa czy nie.
[#8] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #7

Na zdjęciu nie widać pinów do podłączenia nakładki pod GARY. Wygląda na to, że to rozszerzenie teoretycznie miało działać w tej postaci, bez dodatkowego układu.
[#9] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #7

Zobacz na tej aukcji
http://allegro.pl/pamiec-2mb-do-a500-i5073263368.html
[#10] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@Sounder, post #8

Są takie, które nie potrzebują połączenia z nakładką Gary
[#11] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@Fenio, post #9

No ja wiem o co chodzi tylko ze to nie ta pamięć :)
Zależy mi na fotce pamięci z całym osprzętem ale takiej jak ja mam, żeby ew. zobaczyć podłączenia.. Albo jest tak jak zasugerował Sounder, może rzeczywiście ta pamięć występowała również bez nakładki… Dorian a ty mówisz ogólnie o pamięciach 2mb czy konkretnie o tej co mam?
[#12] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #11

ogólnie

nie mam tu tego link

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 19:49:05 przez Dorian3d
[#13] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #11

Pamięci z "osprzętem" wyglądają tak:

Widoczne połączenie karty pod klapką z podstawką pod układ GARY, reszta przewodów wlutowana w płytę główną.
W Twoim przypadku nie widać możliwości podłączenia do układu GARY więc rozszerzenie tego nie wymaga albo w zamierzchłej przeszłości tej karty piny do podłączenia podstawki w magiczny sposób zniknęły. Zrób zdjęcie z drugiej strony, może po punktach lutowniczych coś będzie widać, że było a nie ma.
[#14] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@Sounder, post #13

No troche różni się ta pamięć Twoja :)
Pod tym względem przeglądałem płytkę od spodu i nie ma żadnego takiego miejsca że coś było odlutowane ale jak już będe mógł to zarzuce fote… Scieżek prowadzących do "wolnych dziurek" jest za to sporo. 2 dziurki chyba są nawet opisane C11 i QNT:) (kolo kondenstatora gdzie napis comp) Pewnie jest zepsuta a ja szukam dziury w całym ;)
No i aca tak powinna właśnie siedzieć w 500ce OK
[#15] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #14

Też mi się tak wydaje, że pamięć jest niestety niesprawna ale sprawdzić inne możliwości nigdy nie zaszkodzi. Pod drugą A500 sprawdzałeś?
Co do karty ACA to trzeba się sporo nalutować i nakombinować ale warto zapewnić jej taką miejscówkę ok, racja
[#16] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@Sounder, post #15

Nie, z drugą amigą nie sprawdzałem ale z drugiej działającej również 6A podpiąłem pamięć 512 do płyty na której sprawdzalem 2mb, zeby miec pewnosc ze na tej plycie slot działa. I działa normalnie.
Domyślam się że pracy troche było. Jak u mnie się skonczy na ace to też będe kombinował bo tak wystawac nie może :):) Ale czekam na wiesci w sprawie vampire 500. pzdr
[#17] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #16

Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem ten typ rozszerzenia nie ma tak, że z płytą 6A nie będzie gadał a z 8A zagada. Po prostu sprawdź na A500+
[#18] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@Sounder, post #17

A to narazie nie takie proste ;) Mam 2X8A ale obie nie działają, jak dojde do ładu to na pewno stestuje ją na 8A
[#19] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #18

Witam

Po krótkiej przerwie obcowania z A500 wkońcu wsadziłem tą pamięć do sprawnej płyty rev8A. i na niej pamięć działa ale niestety na WB widnieje tylko 886304 free memory. Przypomne że z płytą rev 6A rozszerzenie wogóle nie działało. Jakieś pomyśły dlaczego to tak wygląda? Oczywiście moja płyta 8A ma na pokładzie 512mb - więc te dodatkowe 512 na pewno idzie z rozszerzenia, tylko dlaczego działa one jako 512??
Jeszcze wróciłem do wypowiedzi biolog77 i wszystko wskazuje że rzeczywiście ta pamięć chyba powinna mieć jeszcze to cos pod garego. Hmmm, szkoda…
Biolog77 wrzucił byś jakieś foty jak to wygląda u Ciebie ??
pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 14:50:15 przez zeter

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 14:51:40 przez zeter
[#20] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@zeter, post #19

Nie wiem czy coś to zmieni ale sprawdzić nie zaszkodzi.
Spróbuj włączyć Amigę na trzy sposoby:
-trzymając lewy przycisk myszy + fire joya
-tylko przycisk fire
-tylko lewy przycisk myszy
We wszystkich przypadkach przyciski wciśnięte i trzymane w trakcie włączania zasilacza
Za każdym razem sprawdź czy coś się zmienia z ilością pamięci.
[#21] Re: 2,0 mb ram pod klapke a500

@Sounder, post #20

Ne wiem co za czary próbujesz na mojej ami odprawiać ale nie zadziałały ;):) Tzn. przy każdym sposobie widze 886304 free memory.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem