[#1]
Jak tworzono oprogramowanie na Amigę
Witam
Chciałem zapytać się forumowiczów o to czy może wiedzą gdzie znaleźć informację na nietypowy temat, a mianowicie w jaki sposób na początku lato 90-tych ubiegłego stulecia tworzono programy, a w szczególności gry na Amigę 500 ? Chodzi mi o to, że przy ograniczeniach sprzętowych potrafiono tworzyć naprawdę wspaniałe produkty. Czy używali jakichś specjalistycznych środowisk programistycznych które wspomagały ich przy tworzeniu produktu, łączenia grafiki z kodem, sprawdzania na żywo, korygowania, itp. czy też po prostu pisali kod ręcznie w edytorze tekstowym korzystając z bibliotek, kompilując i testując ? Pytam ponieważ trudno mi jest zrozumieć cykl produkcyjny patrząc na to jak dzisiaj tworzy się np. proste programy bazodanowe, użytkowe. Wszystko można wyklikać, postawić komponenty wizualne na formatce, oprogramować zdarzenia, itp.
Ciekawość pojawiła się po obejrzeniu filmu z okazji 15 lecia powstania gry "Another World", gdzie na krótko pojawiło się środowisko GFA BASIC w jakim autor tworzył grę jednoosobowo ("Another World - The Making Of with Eric Chahi"). Jak udało się stworzyć tak wspaniały produkt przy takich ograniczeniach i warunkach ? Skąd on czerpał wiedzę jak to wszystko połączyć? Naprawdę szacunek.
Pozdrawiam
M.K.
Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 11:07:03 przez Silos
Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 11:07:27 przez Silos