[#1] moje boje z apollo 040 :)
Witam sprawy apollo do 1200 byly juz kilka razy poruszane na forum ja jednak chcialbym przedstawic swoj przypadek:

Kupilem apollo +zorroII oraz obudowe gift z racji tego ,ze nie mam nic na zorro odstawilem to na bok. efekt nie widzi ramu. Gruntowne czysczenie stykow dezynfekcja procka :P wkladam odpalam jest ram. bootuje system zwis setpatch 80000000000000003 (moge sie mylic w ilosci zer) co ciekawe raz jest 03 raz 04 raz 06 mysle sobie co moze byc nie tak biore miernik mieze napiecie na oscylatoze 4,95v czyli na granicy nie mnei powinno dzialac. Podpiolem drugi zasilacz jeden puscielm na Ami a drugi na hdd i cd nadal to samo....... wpiolem zorro w nadzieji ze moze sie cos odmieni ale kicha. z ciekawosci zorbilem stpatch nocache a po starcie systemu cpu cache i odziwo dziala odpalam doomII gra i smiga wychodze z gry odpalam NEMACK iV zwis i tak caly czas.Dziala do momentu wyjscia z programu i odpalenia innego. Macie jakis pomys??

EDIT:

czy da sie bezposrednio pod apollo podpiac zasialnie 5v? amoze pomoze cos wypiece wentylatora i podpiecie go gdzies indziej?? (tzn zasilania)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.06 19:04
[#2] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Dariusz Tolsdorf, post #1

To może być problem z biblioteką 68040.library, ewentualnie setpatchem...
Ale...
..możliwe że masz stary jak świat problem z "6 kondensatorkami" na płycie głównej amigi. To już było wałkowane na forum, kiedyś nawet podawałem jakie konkretnie elementy trzeba usunąć z płyty głównej Amigi żeby działała z apollo poprawnie.
A czemu zakładam taką możliwość? Ze względu na to iż napięcie zasilające kartę jest OK (4.95V to niemal ideał), a guru kończące się na 03 raz 04 (a zwłaszcza 04) wskazują na problem ze sprzętem...

[#3] Re: moje boje z apollo 040 :)

Macie jakis pomys??

Przyczyny moga byc rozne. Wciaz problem z zasilaniem lub nieodpowiednie biblioteki systemowe, setpatch, port dooma itp.

Ale czeste guru i resety, to raczej problem z zasilaniem. Na poczatku sprobuj zasilic plyte glowna dodatkowym kabelkiem z zasialcza, podlaczajac go do portu zasilania stacji dyskow. Ja tak teraz mam. Pamietaj ze nie mozna podlaczyc odwrotnie, bo spalisz kompa. Gdy dalej beda zwieszki, to trzeba pomyslec nad odpowiednim oprogramowaniem systemowym, uzytkowym itp. (Trzeba dobrac odpowiednie wersje).

PS. Co slychac? Ja teraz dosc czesto widze sie Kolem (probujemy zrobic muze w nowej kapeli).
[#4] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Andrzej Drozd, post #3

no wiec po podlaczeniu zasilana z stacji wprost to plyty glownej nadal to samo guru....... co do wersji setpatcha i 68040 to porbowalem chyba wsyztskich mam kilka hd z roznymi wersjami systemu 3.0 3.1 .3.9 nie mnie nadal to guru :( co do podpinania zasilania na stalae to slyszalem ze po tym sie lubia palic scierzki w ami ale wpadl mi do glowy pomysl (ale nie wiem czy gupi) da sie podpiac te 5v wporst pod nozki oscylatora?? a jesli tak tow jaki sposb tzn pod ktora nozke minus a pod ktora plus. co do tych kondensatorow to ebde musial poszukac tego posta i ewnetualnie powywalac z plyty glownej to co trzeba.

a u mnie zyje dziekuje :) widzialem niedawno Kola na miescie pogadalismy troche. nadal hoduje moje pajaczki i pszczolki mam juz spora pasieke i kilka set pasznikow.A poza tym w koncu udalo mi sie zrobic 1 Dana w jado teraz probuje w kinf0fu ale to jeszcze gdzies tak 10 lat :P

wracajac do Ami jestem pewny ze na 99,5% to nie jest problem bibliotek czy wogole softwerowy zastanawiam sie czy dla siwetego spokoju tego nie wyslac do elboxa zapalaci sie te 50-100 zloty to niby malo i duzo dlatego wlasnie sprobowalem najpierw napisac posta na forum.

Nastepna rzecz w sprawie slotow zorro mikronika. czy poza tym ze ona ladnie wygladaja tzn mam na mysli sloty pci&isa ktore sie tam znajduja.

Czy bez emulatora pc da sie to jakos wykozystac?? mam na mysli wpiac jakas karte sieciowa i wkoncy poserfowac na necie na mojej ukochanej Ami :)
[#5] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Dariusz Tolsdorf, post #4

Nie da się wykorzystać slotów PCI/ISA na płycie Micronika z poziomu Amigi. One nie są podłączone do komputera, może je wykorzystać karta emulatora (a właściwie jest to kompletny pecet) wpięty do tyc slotów. Była podobno jakaś karta "spinająca" ISA z Zorro na tych płytach, ale to straszna rzadkość (o ile istnieje).
Co do sieciowania, to za 20 zł kupisz na Allegro kartę sieciową 3Com PCMCIA doskonale działającą z Amigą (nie wszystkie karty działają, spis kart w archiwum ze sterownikami na Aminecie).
[#6] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Dariusz Tolsdorf, post #4

o do podpinania zasilania na stalae to slyszalem ze po tym sie lubia palic scierzki w ami

To by było możliwe tylko wtedy gdybyś zasilał amigę z dwóch zasilaczy (prądy wyrównawcze pomiędzy zasilaczami wtedy mogą wydymić nie tylko ścieżki, ale i siebie nawzajem).

ami ale wpadl mi do glowy pomysl (ale nie wiem czy gupi) da sie podpiac te 5v wporst pod nozki oscylatora??

To nie ma sensu. 4.95V to naprawdę bardzo dobry wynik...

czy dla siwetego spokoju tego nie wyslac do elboxa

Szkoda czasu i kasy...

[#7] Re: moje boje z apollo 040 :)

@MinisterQ, post #6

a wiec o isa&pci moge zapomniec lepsze to niz zyc w niepewnosci :)

wiem ze sa tanie karty pcimcia ale katowka jest strasznie droga :(

skoro ni elbox nie soft to co radzicie? zmienic płyte główną?? karta jest na 100% sprawna była w koncu serwisowana w elboxie wiec problem lezy w mojej Ami tylko kurcze co robic? skoro nawet po wpieciu zasilania do miejsca na fdd Amiga nadal uparcie generuje ten sam blad 8000000000004 przy setpatchu co ciekawe na orginalnym commodrowskim generuje w innym miejscu niz na tych z Aminetu czy plyt ma (rozne rozkazy sie wywalaja blazewcp ,moun cd0,systempatch itp itd zaleznie od wersji setpatcha) musze pisac setpatch norompudate no cache jesli nie dam noroupdate amiga sie wiesza i poazuje zolty kolor (pamieci tez sa sprawne byly w elboxie) mam zailacz at 200w dostelm go z obudowa Gifta.
[#8] Re: moje boje z apollo 040 :)

Rada - kup pan Blizzarda

[#9] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Malin, post #8

Ja miałem praktycznie identyczne problemy z Blizzard PPC (jest topic na forum). Zmieniłem ostatnio na Blizzard 040 i setpatch przestał się wieszać, ale Ced, PPaint, Lotus III i inne niektóre gry/programy nadal się mają problemy.

Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu, może i mnie pomoże ;)

[#10] Re: moje boje z apollo 040 :)

@AceMan, post #9

moglbys podac wersje setpatcha albo mi go podeslac na maila?? oraz zmierzyc napiecia na oscylatorze z ppc i 040 moze do czegos wspolnie dojdziemy :)
[#11] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Dariusz Tolsdorf, post #10

Setpatch v43.7

Mogę podesłać, ale dopiero po południu.

Napięcia nie mogę zmierzyć, poniewarz nie mam do tego odpowiedniego przyrządu ;)

Poza tym, PPC już sprzedałem.

Ale jak znajdę voltomierz to zmierzę na 040.

[#12] Re: moje boje z apollo 040 :)

@AceMan, post #9

Blizzard PPC

U mnie tez wieszal sie SetPatch, trzeba uzyc odpowiedniej wersji.
[#13] Re: moje boje z apollo 040 :)

@wali7, post #5

GoldenGate sie nazywala ta karta i byla dostepna, kiedys

[#14] Re: moje boje z apollo 040 :)

@AceMan, post #11

oki to ja czekam na setpatcha ale powiem wam cos ciekawego

po piersze sorry za blad amiga generuje 80000000000000B a nie 08 jak napisalem .

po drugie zmienilem 68040.libs na te z workbencha 3.0 (mialem z 3.1)

efekt:

amiga nadal wiesza sie na setpatchu musze uzywac noromupdate oraz nochace.

system sie zaladuje wpisuje cpu cache.

System dziala ok nic nie nie wiesza moghe odpalac dommy kłejki :P ampfilera na zmiane i cigale przed tem byl zwis za kazdym razem jak wylaczylem program i wlaczylem inny. Jest juz lepiej i to zdecydowanie da sie normalnie uzywac Amigi tylko nie jest tak jak bym chcial :(

tzn setpatch quite i sprawa zalatwiona.....

jeszcze jedno czy jest jakis port quake na Ami 68k ktory umozliwia ustawieni pixela 2x2 bo 1x1 troszke wolno dziala mam blazewcp itp itd quakeplayer cos takiego umie ale to nie jets grywalna wersja :(

Ostatnia modyfikacja: 15.06.06 13:20
[#15] Re: moje boje z apollo 040 :)

@Fazior, post #13

Mialem takie cudo w najlepszej wyprodukowanej wersji:)Sprzedalem, troszke zaluje,ale nowy nawbywca ucywa przynajmniej tej karty a u mnie tylko byla wpieta w zorro i tyle, to moze i dobrze;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem