kategoria: A600
[#1] Workbench z aca620 łapie zwiechy.
Witam

Zakupiłem ACA620 v2 do mojej A600 i zaczęły się problemy. Postawiłem system na dysku 2.5"(testowałem na 3.1 i 3.9)
Kick 3.1 mapowany dodatkowo opcja maxmem,2mb chip. Po około 40 do 1h workbench dziwnie się zachowuje. Znika zawartość partycji, otwarte okna nie dają się zamknąć, kursor myszki działa, mogę wybierać opcje z belki , otwierać inne okna. Kondensatory na mobo nie ciekną. Czyściłem styki przed założeniem aca620. Karta się przegrzewa ?
[#2] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #1

Załóż jej radiator.
[#3] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@mikser, post #2

Taki mam zamiar ale naczytałem się że v2 działa ok i nic nie trzeba robić. Zanim to zrobię postawie wiatraczek i zobaczymy ile pochodzi.
[#4] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #1

A partycje jakie masz na tym dysku? Jaka wielkość?
[#5] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@QkiZ, post #4

500 na system, i dwie po 1.5gb. Nie ma znaczenia czy na dysku czy na CF. Nawet na CF 256mb łapie zwiechy jakie opisałem wyżej. Bez aca mogę grać godzinami i nic się nie dzieje. Czekam na taśmę termoprzewodzącą podkleję radiatory. Zamówiłem też zestaw kondensatorów tak na wszelki wypadek :] Ogólnie z kondensatorami nic się nie dzieje ale gołym okiem trudno stwierdzić. W weekend wstawię nowe i postaram się o nowy zasilacz bo być może ten od ami nie daje rady.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2015 20:04:59 przez Miggy
[#6] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #5

Na CF 256 ile było partycji?

Ja bym dał 200 na system i sprawdził czy to coś poprawi. A części poprzychodzą w między czasie.

Np: Gotek przy złym układzie partycji, może nie działać.
[#7] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #5

Miałem podobne zachowanie gdy partycja była większa niż 2GB i system plików FFS. Też mi pliki znikały. Stąd moje pytanie. U siebie od razu zamontowałem radiator więc nawet nie wiem jak pracuje bez.
[#8] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@QkiZ, post #7

Mały update.

Workbench nadal zwisa po krótkim czasie. Nie odpala aplikacji.Zmieniałem dyski, CF, taśmy. Czyściłem styki tu i tam i nic. Amiga po takim zwisie i resecie z klawy przez chwilę ładuje system i zwisa raz na czarnym ekranie a czasem wczyta górną belkę workbencha heh. Najlepsze jest to że jak odpalę grę to mogę grać długo i nic się nie dzieje. Mam jeszcze jeden trop. Czy np. uszkodzony plik rom mapowany do aca może wywoływać takie stany ?
[#9] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #8

Może. Ale jak uruchamiasz grę z dyskietki i Ci działa, a z WB nie to zobacz czy w sekwencji startowej nie masz jakiegoś niestandardowego programu. To co kiedyś działało Ci w WB jak nie miałeś ACA to teraz z ACA może nie działać.
[#10] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@QkiZ, post #9

Testowałem z czystym os3.9 oraz pakietem classicwb dla 3.1. Sprawdze jeszcze bez mapowania 3.1 na czystym 2.1 z romem na płycie . Jak to nie pomoże daję aca na gwarę bo juz nie mam ochoty z tym walczyć.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2015 09:09:10 przez Miggy
[#11] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #10

0) Wymienić kondensatory, również w zasilaczu. To jest podstawa. Nawet ładnie wyglądające kondensatory są do niczego. Link: link
1) Napięcie 5V ma mieć wartość minimum 4,9V na złączu zasilania stacji dyskietek. Jak jest za mało, to wyregulować.
2) Wentylator (nie radiator!!!) na ACA. To, że nie jest wymagane nie znaczy że nie jest zalecane.
3) czasami trzeba przelutować procek 68000 - są mikropęknięcia. Bez turbiacza działą ok, z turbiaczem (naprężenia mechaniczne) jest źle.

4) I jak po zmianach?
[#12] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@stachu100, post #11

0. Zasilacz nówka ATX, kondensatory na mobo serio nie ma potrzeby.
1.Patrz wyżej
2.Sprawdzę z wenylatorem.
3.No to już dla mnie za wysokie progi.Zaznaczam że gry z dyskietki z podpiętą aca działają(zero zwiech).
4.Po pracy dam znać :)
[#13] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #12

kondensatory na mobo serio nie ma potrzeby

Klasyczny przykład jak dodać sobie problemów. "Chyba są dobre, przecież 20 lat temu były dobre a młotkiem nikt nie walił".

1.Patrz wyżej

Patrzę i wyników pomiaru nie widzę. Klasyczny przykład jak dodać sobie problemów.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2015 12:31:07 przez stachu100
[#14] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #1

Sprawdz kartę u kolegi z A600 na innym (też mocnym) zasilaczu.
Jak będzie dobrze to potem z innym zasilaczem potestuj u siebie.

Test krzyżowy to podstawa jak się nie chce od razu lutować kondziorów.
[#15] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Vato, post #14

Na eab też mnie postraszyli reflow cpu heh. Gdzieś w szafie mam mobo a600 po wymianie kondensatorów to po pracy sprawdzę. Co do zasilacza to właśnie zmieniłem z oryginalnego na nowy atx więc zasilacz odpada. Trochę to dziwne że z dyskietki z zamontowanym aca moge giercowac ile wlezie w gloom deluxe i jest ok to raczej piny cpu stykają z płytą ?. Zaobserwowałem jeszcze że po zwisie gdy robię reset dysk ładuje przez chwile,dioda hdd przygasa i lekko pulsuje co kila sekund w rytm stacji dyskietek
[#16] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@Miggy, post #15

A z WB wystartowanym z dyskietki i wypiętym HDD?
[#17] Re: Workbench z aca620 łapie zwiechy.

@sanjyuubi, post #16

Dobra jestem po testach.
System odpalony z dyskietki działa stabilnie nawet z podpiętym dyskiem twardym
Stawiam czysty system 2.1 i sprawdzę jak się zachowuje z wbudowanym rom w płytę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem