[#1] Klawiatura A2/3/4000 pod PC
Czy ma ktoś schemat, gotowy układ, wsad do mikrokontrolera, epromu lub cokolwiek aby można było normalnie używać klawiatury Amigowej pod PC.
Dodam że rozwiązanie klawiatura od A1200 w obudowie Infinitiv odpada.
[#2] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@superbonio, post #1

Ja! Ja nie mam! :) ale obudowy do A1200 dalej szukam ;)
[#3] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@superbonio, post #1

Catweasel
[#4] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@superbonio, post #1

Brakło klawiatur PC czy jak?
[#5] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@RomanWorkshop, post #4

Pytanie ma sens tylko w wypadku gdy amigowa klawiatura ma być podłączona do przełącznika KVM i służyć jako jedna na wielu kompach, w tym wypadku w A1200T etc i PC. W innym przypadku tak jak Roman pisze - szukałbym klawiatury na PC a amigową nie używał nadto (pamiętacie jak krucho z ich dostępnością).
[#6] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@RomanWorkshop, post #4

Tak też myślałem że będą pytania nie z tej ziemi, ale OK OK
Problem jest taki że w mojej A2000 prawie ze wszystkim co można tam upchać muszę się poddać z A2386SX, działa prawie wszystko, ale jest za wolna ale przede wszystkim za mało pamięci, nawet po przeróbce na 16MB.
Więc zmiana planu, czyli wyjmuję A2386SX, 3COM, Kartę graficzną i zastępuję kamputerem jednopłytkowym. Chciałem aby oryginalna klawiatura A2000 była podłączona do tej amigi i używać jej za pomocą KVM pod Amigą i pc (mysz mam PS2 więc nie ma problemu)
Ale chyba zrobię sobie przejściówkę na klawe PC dla Amigi i w końcu zakończę grzebanie z A2000 bo za długo już to trwa.
[#7] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@superbonio, post #6

A2386SX okazał się za wolny? Z tego co czytam to rzeczywiście nie jest demonem szybkości. Do czego brakuje Ci "mocy tego PC"?
[#8] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@BULI, post #7

Po modyfikacjach aż taki wolny nie jest, Win95 dało się używać (samo uruchomienie to tylko 40sekund) lecz ogólnie problem z kontrolerem IDE Universal bios zaczyna działać dopiero jak biosie A2386 włączę jakikolwiek HDD lecz wtedy dodaje się dysk do systemu którego fizycznie nie ma i się kaszani.
Druga rzecz jest taka, że nie idzie przyspieszyć lub pominą testowania pamięci a jest to robione 2 krotnie.
Kolejna rzecz to jeżeli np. Amiga zawiśnie lub się restartnie to PC razem z nią.
Więc (nagła zmiana decyzji, zapewnia ciągłość działania) postanowiłem zamienić A2386SX na Rocky-512 z Cyrixem MMX-S 300MHz. Teraz przynajmniej wszystko działa, gry dosowe, demka itd. 2 fizyczne, niezależnie działające kompy w jednej kaście z jedną mychą i klawą a także jednym monitorem.
[#9] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@superbonio, post #8

A Rocky-512 z Cyrixem MMX-S 300MHz w tą stronę poszedłeś!
[#10] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@superbonio, post #8

Ale z tego co widzę to nie ma żadnego kodeka dźwiękowego - na USB coś podłączasz?
[#11] Re: Klawiatura A2/3/4000 pod PC

@Jenot, post #10

Karta ISA Szum Blaster 16 Pro :) wpięta do mixera na Toccacie.
USB zostaje na śledziu. Ciekawe czy dało by się spiąć przez ten specjalny kabel USB amigę z PC
Dziś po małych modyfikacjach w końcu uruchomiłem tą całą Amigę, i o dziwo jeszcze wszystko działa :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem