[#1] Dysk SCSI - problem
Witam
Ostatnio w moje ręce trafił dysk scsi Quantum Fireball 3200S REV 04- DS30.0X. Po odpowiednim uzworkowaniu i zaterminowaniu nie mogę na nim zrobić żadnej partycji. Próbowałem na kilku kontrolerach A2091, Evolution 2000 i GVP GeForce, korzystałem z najnowszego HDToolBox, HDInstTools i oprogramowania dołączonego do kontrolerów. Jedyny komunikat jaki się wyświetlił w HDInstTools po kliknięciu na mount to Invalid Rigid Disk Block. W czym tkwi problem?
Czytałem ostatnio o programie RDPrep, czy w nim trzeba zapisać nowy RDB?
Nie mam zbyt dużej wiedzy o scsi, czy ktoś pomoże?
Pozdrawiam
[wyróżniony] [#2] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #1

Czasami (bodajże dwa razy) musiałem podłączyć dysk SCSI do kontrolera SCSI w PC. Sformatowałem pod FAT, ruszył. Potem do Amigi. I ruszył.
[#3] Re: Dysk SCSI - problem

@stachu100, post #2

Tylko, że ja mam lapka spróbuje w weekend z tym RDPrep, może coś pójdzie.
[wyróżniony] [#4] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #3

W RDB po tylu operacjach mogą pojawić się śmieci.
Wymaż RDB np. programem KillRDB
http://thomas-rapp.homepage.t-online.de/download.html
i spróbuj jeszcze raz (to właśnie robi przeformatowanie dysku na pececie - likwiduje RDB).
[wyróżniony] [#5] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #1

spróbuj wyczyścić RDB, w HDInstTools menu Extras > Rigid Disk Blocks > Erase
[#6] Re: Dysk SCSI - problem

@lekarz_med, post #4

Czy jest taka mozliwosc ze przez ten zly rdb nie widac w zadnym programie pojemnosci dysku?
[#7] Re: Dysk SCSI - problem

@lekarz_med, post #4

Czy jest taka mozliwosc ze przez ten zly rdb nie widac w zadnym programie pojemnosci dysku?
[#8] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #7

raczej niema takiej możliwości, doprecyzuj jakie masz dokładnie objawy, bo napisałeś, że nie możesz założyć partycji, a żeby w ogóle zacząć zakładać partycje dysk musi się wykryć, nie pokazuje Ci w ogóle geometrii czy podaje nieprawidłowe dane?
dysk może być uszkodzony, po upadku, walnięta głowica itd.
[#9] Re: Dysk SCSI - problem

@Kilos, post #8

...albo jest to dysk "serwerowy" i ma jakieś dziwne firmware... to chyba można gdzieś sprawdzić po numerze seryjnym.
[#10] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #7

Co onacza, że nie widać pojemności dysku? Czy to, że nie wczytuje Ci domyślnych danych dysku? Tego właśnie nie doprecyzowałeś. W jakiej sytuacji pojawia Ci sie ten komunikat?
[#11] Re: Dysk SCSI - problem

@Rafał A-3000, post #10

Sytuacja wygląda tak, gdy podłącze dysk pod GVP, dysk jest wykrywany, w hdtoolbox wchodzę Change Drive Type i już pojawia się problem po kliknięciu w read configuration wyskakuje, że nie może określić rozmiaru dysku. W HDinsttools po kliknięciu na dysk i na mount wyskakuję invalid rdb, a dysk ma status unkown. W każdym GVPInstall (mam kilka wersji) dysk też jest wykrywany, są podane parametry dysku ale w size jest 0MB, i nie można dosłownie nic zrobić. Spróbuje z tym rdprep.
[#12] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #11

Jaka pojemność?
Jaka wersja GVPSCSI.device?
Może pojemność dysku jest za duża dla GVPSCSI.device w wersji która jest w EPROMie na karcie GVP.
Najlepiej mieć najnowszy EPROM.
[#13] Re: Dysk SCSI - problem

@stachu100, post #12

Może to właśnie EPROM. Wiem, że w GVP Impact HC było ograniczenie dysku do chyba 2 GB. Najnowszy EPROM rozwiązywał problem.
[#14] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #11

A próbowałeś założyć partycję za pomocą oprogramowania dołączonego do karty?
[#15] Re: Dysk SCSI - problem

@SuperBuster11, post #14

Z tego co widzę mam najnowszy guru rom. Próbowałem wszystkimi dostępnymi wersjami oprogramowania. Jutro spróbuje z tym rdb,
[#16] Re: Dysk SCSI - problem

@stachu100, post #12

Jaka pojemność?

Z tego co widzę to ponad 3GB
Jaka wersja GVPSCSI.device?

Od 3.7 do 4.5.
Najlepiej mieć najnowszy EPROM.

Niby mam, 4.15 jeśli dobrze pamietam, jutro dokładniej sprawdze

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 20:07:57 przez _Skiba
[#17] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #16

może jakiś Self Seek zazworkowałeś, w sumie to tylko ID i Termination Enable powinieneś mieć zazworkowane, szkoda, że nie masz możliwości podpięcia do PC, bo można by grubszą diagnostykę przeprowadzić
[#18] Re: Dysk SCSI - problem

@Kilos, post #17

Tylko id i te mam zazworkowane.
[#19] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #18

Jeśli HDToolBox nie wczytuje parametrów, to można jeszcze spróbować je wpisać z ręki znajdując specyfikację dysku - powinno się coś znaleźć na necie jeśli masz firmę i typ. Gorzej jeśli się jakoś zatarł...
[#20] Re: Dysk SCSI - problem

@Rafał A-3000, post #19

Też szukałem, same chińskie strony :(
[#21] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #16

Ja miałem gvpscsi.device 4.13, dysk 2GB działał.
Przy 4.5 proponuję spróbować z mniejszym dyskiem.

link
[#22] Re: Dysk SCSI - problem

@stachu100, post #21

Też próbowałem z 4.13, a ten dysk 2GB sprawiał jakieś problemy?
[#23] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #20

Był jakiś podobny na ebay (archiwum) ale nie dodał ładnego zdjęcia. Nic nie da się odczytać. :((
Może google - grafika by pomogła gdyby ktoś ładne zdjęcie dodał.
[#24] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #20

[#25] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #22

Nie sprawiał.
[#26] Re: Dysk SCSI - problem

@stachu100, post #25

BARDZO CIEKAWE!!!
[#27] Re: Dysk SCSI - problem

@Norbert, post #24

Dziś dysk jest raz wykrywany a po resecie już nie, lub odwrotnie, rdprep nie wykrywa go wcale. Wpisanie w hdtoolbox parametrów sprawia, że rozmiar jest na minusie (-259MB). A w hdinsttool dysk ma status unsuported, a menu erase rdb jest niedostępne. Może uda mi złożyć jakiś PC, załatwię kontroler scsi na pci i zobaczę co tam pokaże. Albo zabiorę na jakieś amiparty gdzie będzie możliwość sprawdzenia.
[#28] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #27

Miałem tak z dyskiem Seagate 4 GB. Działał przez kilka miesięcy bez problemu. Problemy zaczęły się po awarii zasilacza. Dysk był wykryty raz, udało się założyć partycje, a po resecie dysk znikał. System wykrywał go dopiero po włączeniu komputera po kilku godzinach. Kupiłem kartę SCSI do PC-ta i tam dysk działał bez problemów. Nawet Windowsa na nim zainstalowałem. Po włożeniu do Amigi znowu zaczęły się problemy. Teraz dysk działa w PC, a w Amidze nie chce. Próbowałem różnych konfiguracji zworek terminacji i nic nie pomogło. W końcu wymieniłem dysk.
[#29] Re: Dysk SCSI - problem

@SuperBuster11, post #28

Czy ktoś wie jaki dysk mogę podłączyć do GVP Combo 030? Chodzi mi o rozmiar? Czy 9GB lub 18GB będzie działać?
[#30] Re: Dysk SCSI - problem

@_Skiba, post #29

Próbowałeś z jakimś <1GB lub <2GB? Jeśli nie to spróbuj. Być może kontroler nie obsługuje większych dysków.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem