kategoria: A1200
[#1] Zabiłem ACA1233
Witam.

Dziś przez nie uwagę włączyłem Amigę z niedociśniętym (obluzowanym) indivision aga mk2 straciłem dysk i Aca1233.
A więc po mały testowaniu doszedłem że układ RYV 17-33 bardzo się nagrzewa wygląda na jakiś regulator nie mogę dorwać jego specyfikacji .

Jest ktoś kto umie naprawiać te karty poza serwisem ?

Proszę o pomoc .

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 19:04:55 przez sebachludz
[#2] Re: Zabiłem ACA1233

@sebachludz, post #1

A z Inną płytą główną sprawdzałeś? może to płyta główna padła i masz przez to takie objawy ? Ja kiedyś dawno temu (ponad 10) miałem tak z Apollo. Myślałem że to padło Apollo 1240, a się potem okazało że to płyta główna. A sama płyta bez Apollo działała bez problemów.
[#3] Re: Zabiłem ACA1233

@sebachludz, post #1

nie mam tej karty, ale to na 99% jest stabilizator 3.3V (LM1117) i ma to do siebie, że się grzeje z natury podepnij miernik i wszystko będzie jasne

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 19:20:56 przez Kilos
[#4] Re: Zabiłem ACA1233

@gilban, post #2

A1200 wstaje działa eide99 ,indivision aga mk2 działa OS wstaje i jest ok odpaliłem coś do testów smiga.
Aca1233 w aca500 też blokuje start więc na 100% zdechło się jej

Nie oddam na gwaracje bo FPU siedzi a poza tym tak się nie robi to moja wina co się stało .
[#5] Re: Zabiłem ACA1233

@Kilos, post #3

O fajnie ale mam go na pewno tylko w większej obudowie .
[#6] Re: Zabiłem ACA1233

@sebachludz, post #4

Ale w najgorszym razie możesz oddać do naprawy. Być może wyniesie taniej niż kupno nowej. A paść mógł również scalak z wsadem czy coś innego. Raczej sam do tego nie dojdziesz. Inna sprawa, to czy Indy nie można przykręcić do płyty głównej aby się nie wysuwał?
[#7] Re: Zabiłem ACA1233

@gilban, post #6

Wymiana regulatora nie pomogła :( dopiero co kupiłem fpu super wekend się zaczął .

No nic jak ktoś ma namiar na naprawiacza cudotwórce do proszę podać , sam zajmuje się elektroniką ale jak jest temat amigi to zawsze spier.... więc staram się sam nic nie robić bo omen wisi .

Tak czy inaczej jutro kupie Hotaira bo padł wylutuje FPU i tyle pora zbierać na następna kartę
[#8] Re: Zabiłem ACA1233

@sebachludz, post #7

po co od razu wymieniać stabilizator skoro można podpiąć miernik i sprawdzić czy na wyjściu ma ~3.3V, rozumiem, że jak zapodałeś FPU to karta potem normalnie śmigała, od niedociśnięcia czegoś z reguły nic nie powinno paść... sprawdź wszystko na spokojnie, standardowo czy złącze się czymś nie zasyfiło, może jak lutowałeś FPU gdzieś jakiś smark spoiwa zostawiłeś, oderwał się i hula między nogami CPLD
[#9] Re: Zabiłem ACA1233

@Kilos, post #8

Napięcie na regulatorze 2.2 v wymieniłem na pozyskany z lat shield od arduino nic się nie zmieniło. Wymieniłem oscylatora bo jak by padł efekt był by taki sam ale to reż nie pomogło wolałbym oddać to komuś do naprawy.
Jak robie dla siebie to to wychodzi jak bym pierwszy raz lutował

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 21:55:45 przez sebachludz
[#10] Re: Zabiłem ACA1233

@sebachludz, post #9

Wygląda, na to, że któryś element na karcie pobiera dużo prądu. Czy któryś z nich się nie grzeje? Obstawiam, ze jest to któryś CPLD, pamięć albo bufor (ewentualnie któryś kondensator dostał przebicia), bo to one są zasilane napięciem o wartości 3.3V, jeśli CPLD, to niestety tylko serwis u Jensa. Jedyna możliwość sprawdzenia, to wylutowywanie elementów.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 22:49:08 przez sanjyuubi
[#11] Re: Zabiłem ACA1233

@sanjyuubi, post #10

Można szukać aplikacji PDF scalaków i po kolei "podnosić" ich nogi, na które podawane jest zasilanie 3.3V. Stawiam raczej na jakiś scalak niż element pasywny...
[#12] Re: Zabiłem ACA1233

@sebachludz, post #1

Zapodaj jakieś zdjęcia (skan) karty w wysokiej rozdzielczości z dwóch stron ...może coś się wypatrzy.
[#13] Re: Zabiłem ACA1233

@gorzyga, post #11

CPLD jak i SDRAM ma tych nóg około 7 i można je łatwo połamać.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 23:17:10 przez sanjyuubi
[#14] Re: Zabiłem ACA1233

@sanjyuubi, post #13

Oczywiście, że można je łatwo połamać - trzeba to robić z wyczuciem. Więc warto się tego podjąć tylko w wypadku posiadania praktyki.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 23:21:07 przez gorzyga
[#15] Re: Zabiłem ACA1233

@gorzyga, post #14

Można i tak, ale chyba i tak bym wolał wylutować całego CPLD Hotairem, kolega ma spadek napięcia do 2.2V czyli zwarcia pełnego nie ma, ale jeśli któryś scalak bierze dużo prądu to powinien się grzać. Jedyne elementy, które są bezpośrednio połączone z portem Amigi i zasilane 3.3V to CPLD i bufory i od nich bym zaczął.
[#16] Re: Zabiłem ACA1233

@gorzyga, post #14

przy tym rastrze to jest masakra, a nogi naprawdę łatwo się łamią, w tym czasie zdejmiesz i postawisz dwa razy te układy
tylko tak jak napisał sanjyuubi, jeśli walnięte jest CPLD to nikt tu z tym nie zawalczy, bo Jens wsadu nie podrzuci

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2015 12:59:02 przez Kilos
[#17] Re: Zabiłem ACA1233

@Kilos, post #16

Dziękuje za pomoc ale wychodzi na to że ubiłem chip xiling karta pobiera 1.6 A a to sporo .

Wysyłam do producenta jak się zgodzi .

Napiszę jak się sprawa rozwija za jakiś czas
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem