[#1] LC060/75MHz
Witam!

Wsadziłem sobie taki procek na Apollo1240. Chodzi OK, tyle, że nie chce ani trochę szybciej, niż na 50MHz. Próbowałem różnych kwarców: 80, 85, 100MHz. Przy każdym wyższym procesor grzeje się trochę bardziej (przy 50 jest prawie zimny), ale Ami nie startuje. Zachowuje się tak, jakby w karcie nie było żadnego kwarca. Jakiekolwiek ustawienie zworek na Apollo nic nie wnosi.

Czy mam wybrakowany procek? A może poprzedni właściciel przegiął z jego podkręcaniem i teraz działa tylko przy ograniczonych wymaganiach?

P.S Skąd wziąć biblioteki do Apollo współpracujące z LC060? Obecnie Amiga się wywala zawsze, gdy próbuje odwołać się do FPU, bo zakłada widocznie, że 060 musi je mieć.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
[#2] Re: LC060/75MHz

@Daclaw, post #1

Dobra, jeszcze raz, miałeś Apollo 1240 - czyli procesor MC 68040
Po piersze pamiętaj że MC68040 dzieli częstotliwość przez dwa, więc kwarc 80 MHz, da procesor taktowany czest. 40 MHz. Po drugie, nikt przy zdroych zmysłach nie przetaktowyje 68040 powyżej 50 MHz, wogóle jak zadziała przy częst 50 MHz to cud :)

Skąd wziąć biblioteki do Apollo współpracujące z LC060

To jaki masz procek na karcie MC 68040 czy MC 680LC060 Jeżeli ten pierwszy to musisz mieć biblioteke 68040.Library, jeżeli ten drugi, to nie ma on właśnie FPU, co oznaczają literki LC .

[#3] Re: LC060/75MHz

@Olo, post #2

Wymieniłem 040 na 060/75. Działa, ale tylko na 50MHz, czyli nawet nie ze swoją nominalną częstotliwością. Zworkami nic się nie da zrobić. Zastanawiam się nad przyczyną.
[#4] Re: LC060/75MHz

@Daclaw, post #3

Jaka masz wersje ukladu MACH na karcie? (taki duzy, kwadratowy)
Jesli na koncu (lub na poczatku, nie pamietam) jest 30 to zapomnij o przetatkowywaniu. Musisz sobie skombinowac taki z numerkiem 31.

[#5] Re: LC060/75MHz

@_arti, post #4

Na Aminecie znajdziesz biblioteki do Apollo1260, jak cos to Ci podesle, bo mialem kiedys Apollo 1260,
-zworkami nie kombinuj tylko ustaw jak trzeba,
-rozumiem ze napiecie przerobiles z 5 na 3,3V.
-uzyj kwarca 60, czy 66, gora 75, zobacz wtedy a dopiero potem podkrecaj,
-wyjmij SIMMy, wtedy sprawdz, potem z innymi simmami, po kolei trza:)
-sprobuj biblioteki z MMuLib, lub OS3.9

Ostatnia modyfikacja: 16.06.06 11:27

Ostatnia modyfikacja: 16.06.06 11:27
[#6] Re: LC060/75MHz

@MrT, post #5

Mniejsza o podkręcanie, niechby tylko chodził na nominalne 75MHz...
Niestety, działa tylko z kwarcem 50. W przypadku 66, 80, 85, 100 - gleba i to zawsze taka sama.

Napięcie oczywiście przerobione.
[#7] Re: LC060/75MHz

@Daclaw, post #6

Przeczytaj jeszcze raz to, co _arti napisał. Ja nie znam się przetaktowywaniu kart Apollo, ale on skądś ma taką wiedzę. Zainteresuj się wersjami układami Mach.

[#8] Re: LC060/75MHz

@Daclaw, post #1

Sporo Amigowych programów wykrywając 060 zakłada, że ma on FPU, dlatego nie poleca się stosować LC060 bo taki soft będzie zawieszał Amigę.
Sam procesor spokojnie chodziłby nawet na 100MHz. Ograniczeniem jest konstrukcja karty procesora. Różne typy (Blizzard/Apollo) a nawet różne wersje tych samych kart pozwalają bądź nie na przetaktowanie procesora.
W Apollo rzeczywiście może być ważna wersja układu MACH.

[#9] Re: LC060/75MHz

@amigafan, post #8

W Apollo rzeczywiście może być ważna wersja układu MACH.
I jest ważna tak przynajmniej twierdzą w Elboxie.
[#10] Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #1

Wypróbowałem to co radził _arti. Wyciągnąłem SIMMa i testowałem kolejno kwarce. Na 50MHz karta chodziła jak zawsze. Na 60, 66, 66.6667, 80 i 85 - żadnej reakcji: dioda power ciągle przyciemniona, stacja nie klikała ani razu, słowem - zima. Po wsadzeniu kwarca 100MHz nieoczekiwanie amiga wystartowała i po szybkim uruchomieniu SysInfo i SysSpeeda widać było, że faktycznie wyniki są około 2x lepsze, niż przy pierwotnej wersji 50MHz bez fastu. Po resetach było podobnie. Potem miejscami prędkość znacznie spadała - pewnie procek bez radiatora się zagrzał, choć na dotyk nawet za bardzo gorący nie był. Jak ostygł znowu pokazał moc.

Stwierdziłem na tej podstawie, że wszystko jest OK, tylko conajwyżej czeka mnie poszukiwanie odpowiednio szybkiego SIMMa.

Następnego dnia złożyłem Amigę na gotowo, z radiatorem i wiatraczkiem na procku i po porządnym wyczyszczeniu złącza w Amidze i w karcie. Niestety, sytuacja już się nie powtórzyła: na 100MHz Amiga już nie odpaliła, tylko szybko migała dioda power i następowały kolejne resety. Albo Amiga uruchamiała się pozornie normalnie, ale z dysku nic nie odczytywała. Ciągle mowa o sytuacji, gdy nie było na Apollo pamięci fast. Na 50MHz - OK, na 100 - gleba. Nie pomogło żadne czyszczenie ani doginanie złącza.

Jak mam to rozumieć? Dlaczego raz zadziałało a potem już nigdy więcej? Co może być winne? Sugerowano mi, że ROMy na przykład...

Pozdrawiam i pokornie napraszam się o pomoc.
[#11] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #10

Bez SIMMów karty turbo nie dają żadnego przyspieszenia.

Nie rozumiem po co go wogóle wyjmujesz.

[#12] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Prince, post #11

Żeby sprawdzić, czy przyczyną niedziałania przetaktowanej karty nie jest zbyt wolna pamięć.
[#13] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #10

A wersje MACh sprawdziles w koncu? Nie jestem pewien, ale chyba byly rozne wersje biosu tez, mialem kilka apollo 040 i jedno 060 ale nie pamietam:( Wiem tylko, ze moje 060/50 po podkreceniu na 60, lub 66 robilo zwisa od razu;(

PS.A jaki masz ROM??..moze bylo wczesniej, ale nie widzialem..

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 16:26
[#14] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@MrT, post #13

A właśnie bios w karcie z prockiem 68060 też jest inny niż dla 68040.
[#15] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@TomK, post #14

No cały czas o tym mówimy

[#16] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@MrT, post #13

Macha mam z końcówką 31. Na BIOSie widnieje 40/jakać liczba.
W sumie uznałbym kartę za niepodkręcalną w tych okolicznościach, gdyby nie fakt, że raz zadziałała na 100MHz i to całkiem poprawnie i teraz bardzo chciałbym wiedzieć, jak powtórzyć tę sytuację.

ROM mam 3.0.

Nie udaje mi się teraz naleść tej strony, ale jakiś koleś pisał, że dla znacznego przetaktowania Apollo trzeba mu spowolnić pamięć i że robi się to poprzez przelutowanie zworki na karcie. Zworka ma być oznaczona jako PAD lub PAT. Niestety, niczego takiego na Apollo nie jestem w stanie znaleść. Czy ktoś coś słyszał na ten temat?

Pozdrawiam.
[#17] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #16

http://www.titan.co.nz/amigaak/AA060174.htm

Moze cos Ci pomoze

[#18] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@MrT, post #17

Nic tu nie ma więcej, niż na AHW.

Ale dzięki za zainteresowanie. :)
[#19] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #18

Wyczytałem na tej stronie:

The CLK jumper is used to adjust the corresponding clock distribution as following:

68040-CPU installed position 040
68060-CPU (50MHz) installed position 060
68060-CPU (66MHz) installed position 040

Wynika z tego że przy procesorze 060/66mhz zworka clk musi być ustawiona na 040, może przy twoim procu też trza tak zrobić??

[#20] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@arti4-92, post #19

Od 1,5 roku wszystko jest z moją kartą w porządku.
Szybki jesteś.
[#21] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #20

Ale jest tak jak powiedziałem??

[#22] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@arti4-92, post #21

Jest i nigdy wiedzą tajemną nie było. Problem leżał gdzie indziej - w konieczności przelutowania jednej zworki SMD. Pisałem w tamtym czasie także o tym.
[#23] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #22

a ok :P

[#24] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #22

hej Dacław... skrąbnął byś jakiś dokładny artek o tej przeróbce, a nie kisił tę wiedzę dla siebie :)

Ostatnia modyfikacja: 15.11.07 12:57
[#25] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@wali7, post #24

tajemnica aż do śmierci , wyjawi nam ją minute po zgonie :P

[#26] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@wali7, post #24

Nie potrafię napisać byle jakiego artykułu, bo jestem obrzydliwym perfekcjonistą i pedantem, z kolei na napisanie perfekcyjnego brak mi czasu i weny. I tak noszę się z tym już 1,5 roku.
[#27] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@arti4-92, post #25

No to świat nie pozna tajemnicy, zamierzam bowiem żyć wiecznie.
[#28] Re: Nowe DZIWNE doświadczenia

@Daclaw, post #27

Jak każdy z nas OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem