[#1] NG Amiga mobo?
Nie piszę witam bo już w tym miesiącu pisałem, z trzy razy tak że przejdą od razu do sedna.

Czy ktoś z Was zbudował sobie płytę główną do NG Amigi, rozumie że w kwestii Amigi może być problem z powodu braku dokumentacji ale w Świecie NG, chyba raczej jeszcze nic nie zaginęło.

Nawiązując do tego tematu z 2003 roku, i też do "Moana Loader" o którym jakoś mało na PPA. Biorąc pod uwagę obecną sytuację.

Czy jest możliwość zbudowania NG Amigi w oparciu o Mac-a lub też podzespoły bazowe z innych komputerów, i aby wszystko było w cenie "sztangi fajek"? Lub też czy ktoś z Was używał Amiga OS4 na Macu?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2015 10:07:07 przez amizet
[#2] Re: NG Amiga mobo?

@amizet, post #1

Spróbuj jeszcze raz napisać, tylko po polsku.
[#3] Re: NG Amiga mobo?

@imp, post #2

Tutaj jest po Angielsku, Moana Loader też nie rozumiesz. Ważne żebyś przeczytał tamten temat i do tego ogarnął Moana Loader, reszty nie musisz rozumieć.
[#4] Re: NG Amiga mobo?

@amizet, post #1

Na Maku, niestety Amiga os 4.x nie działa, gdyż nie ma do niego sterowników, a ci co ten system napisali, wręcz nie chcą aby działał. Także na Maku zainstalujesz tylko MorphOSa i nic poza tym.
[#5] Re: NG Amiga mobo?

@gilban, post #4

Ale Hyperion ogłosił bankructwo podobno. Używałeś Moana Loader, instalowałeś OS4 na Mac-u.
[#6] Re: NG Amiga mobo?

@amizet, post #5

Nie, ale rozmawiałem z ludźmi, którzy coś więcej o tym wiedzą. Choć też byłem tym zainteresowany. Poza tym gdyby to działało. To już dawno by to inni forumowicze używali. A jakoś nikt tego nie używa - z wiadomych powodów. A temat nie jest nowy - bo sięga jeszcze czasów Amiga OS 4.0. Ja mam mini maka z PPC i na nim MorphOSa. Więc tym bardziej gdyby bez problemów to działało, to już dawno kupił bym system i obok MorphOSa go zainstalował. I to nie jest tak, że systemu Amiga OS 4.1 nie mam bo go nie lubię. Chętnie bym używał, ale nie stać mnie na płytę główną - choćby Samantę 460, bo jak na warunki polskie jest to cena bardzo duża. I też podejrzewam, dlatego twórcy AmigaOS 4.1 zbankrutowali, ponieważ mieli za mało użytkowników. Gdyby zrobili wersje działające na makach - zapewne klientów mieli by duuużo więcej.
[#7] Re: NG Amiga mobo?

@gilban, post #6

To że działa to w iluś % to przecież każdy o tym wie. Ale czemu nie było o tym nawet Newsa na PPA. Niestety mnie otacza jakaś bieda umysłowa i jeśli komuś coś mówię o Amidze to nie wie o czym mówię. Tak że nie przytoczę żadnej sytuacji.

Moana Loader to tylko jedna sprawa druga to własne mobo, jak można przeczytać to w NG Amiga "dongle" jest w Biosie.
[#8] Re: NG Amiga mobo?

@amizet, post #1

Moana Loader Video.
Cytat z opisu:"Moana Loader on Mac Mini G4 with 1,5 Ghz and 64 MB VRAM (silent update). Booting from cd, starting apps from hd.

Installation works but i dont know how to make it boot from hd? usb mouse works, usb keyboard and usb stick not working, sound and ethernet i dont know ....."

Jeszcze jeden link z info.

Tutaj masz jeszcze więcej info na temat Moana Loader.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2015 10:38:31 przez Sir_Lucas
[#9] Re: NG Amiga mobo?

@amizet, post #7

No właśnie. Pewnie tak samo jak instalacja MakOSa na Intela, na komputerach nie będących Makami., czyli hakintoszach. Niby to działa, ale nie do końca działa to tak jak powinno, bo brakuje pewnych zapisów w biosie płyty głównej. Ale w przypadku Amiga OS 4.1 - jak wcześniej pisałem nie ma sterowników do podzespołów znajdujących się na płytach głównych w makach. Jednak takie Samanty czy nawet Pegasosy II bają inne mostki północne/południowe, inne karty sieciowe, graficzne, muzyczne a inne maki - innych producentów. A jak nie masz kasy tak jak ja na płytę główną do AmigaOS 4.1 to kup sobie Maka mini albo innego maka i pobaw się Morphosem. Wbrew pozorom nie jest taki zły. I dużo softu z klasycznej Amigi działa na nim bez potrzeby instalowania emulatorów. Działa praktycznie wszystko co nie odwołuje się do układów specjalizowanych Amigi i umie korzystać z karty graficznej.

--------------------------------

Także projekt Moana Loader był i szybko zdechł i dotyczył właśnie Amiga OS 4.0.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2015 10:51:05 przez gilban
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem