kategoria: A1200
[#1] Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD
Witam

Wykonałem prawidłowo kabel Video Scart do Amigi 1200. Po podłączeniu do telewizora LCD 37" Sony KDL-37EX720 obraz jest przesunięty z lewej strony i od góry (parę centymetrów). Dół i prawa strona jest OK. Czym to może być spowodowane i czy jest możliwość skorygowania tego przesunięcia? Kolor tła tego przesunięcia jest taki jak np. Workbencha.

Dziękuję.

Pozdrawiam
M.K.
[#2] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #1

Pod Workbenchem mozesz to skorygowac preferencjami OVERSCAN
[#3] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Norbert, post #2

Dziękuję.

1. Gdzie można szukać tego ustawienia ? Używam Classic Workbech.
2. Czy to ustawienie będzie na stałe tzn. na ekranie startowym z dyskietką także zostanie skorygowane ?

Pozdrawiam
M.K.
[#4] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #3

W katalogu PREFS
[#5] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Norbert, post #4

Witam

Po skorygowaniu Workbench jest ładnie rozciągnięty na cały ekran.
Jeżeli chodzi natomiast o gry uruchamiane np. z poziomu WHDLoad to pasy są z lewej strony i z góry (gra SuperFrog). Czy to oznacza, że globalnie tego ustawienia nie da się jednak zapisać czy też coś takiego można w parametrach uruchomienia danej gry dla WHDLoad ustawić ?

Dziękuję.

Pozdrawiam
M.K.
[#6] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #1

Ten TV nie ma opcji dot. ustawiania pozycji obrazu? Autostrojenie nie ustawia obrazu w prawidłowej pozycji?
[#7] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@sanjyuubi, post #6

Witam

Niestety opcje autodopasowania z telewizora nie pozwalają na to.
Wykonałem także kabel połączeniowy A1200 do monitora multisync (magazyn Amiga 8/93, strona 42) z gniazdem DB-15 żeńskie jednak po połączeniu do TV pojawia się monit o nie właściwym źródle sygnału. Podobnie jest jak podłącze zwykły monitor LCD od komputera PC - nic się nie wyświetla.

M.K.
[#8] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #7

włącz sterownik DBLPAL i wybierz w SCREENMODE taką rozdzielczość.
[#9] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Norbert, post #8

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli w sterownikach monitora mam tylko NTSC i PAL to znaczy że sterownik DBLPAL mam dograć i dopiero wtedy mogę go włączyć na stałe poprzez Workbench Classic ?

M.K.
[#10] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #9

Tak. Dokładnie.
WB bedzie na VGA a gry w PAL
[#11] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Norbert, post #10

Dziękuję.

Podsumowując czyli takie sterownik DBLPAL ściągam z np. AmiNet'u i wrzucam do odpowiedniego katalogu i WB Classic będzie go widział. Pytanie teraz jeżeli mam gry pełnoekranowe uruchamiane z WHDLoad przez np. iGame to one będą działać pod takim monitorem VGA od PC w trybie PAL czy może wyskoczyć czarny ekran braku obsługi ? Co będzie się działo jeżeli wypnę dysk twardy? Czy wtedy pojawi się standardowy ekran Kickstartu 3.x ze stacją dyskietek na takim monitorze VGA ?

M.K.
[#12] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #11

Dblpal wyciągasz z sys:storage i wrzucasz do sys:devs/monitors. Co do drugiego pytania to odpowiedź brzmi nie.
[#13] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #11

Spróbuj odpalić dblpal mając podlaczoną Amigę przez SCART.
[#14] Re: Centrowanie obrazu na LCD Sony Full HD

@Silos, post #1

Jakby co, nie wymieniaj kondensatorów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem