[#1] incydent
wczoraj stało sie coś dziwnego z ami4000 060/50 w czasie pracy na Scali (chyba zapisywałem script)kompek sie zresetował i wyśiwetlił sić komunikat Erro Dh1:. Co to mogło być?.Chyba jakiś błąd ale dlaczego to niewiem.
[#2] Re: incydent

@coco, post #1

Wg mnie to chyba wiek Amigi... możliwe że poluzował się jakiś styk, możliwe też że to wina samego twardego dysku, ale nie wiem czy HD mógłby spowodwać taki nagły reset.

A jestes pewny, że nie było chwilowego spadku/zaniku napięcia w sieci?

[#3] Re: incydent

@Prince, post #2

to było tak:w czasie zapisywania skryptu w scali pojawił sić sclaowski komunikat error szybko znikł i ami sić zresetowała. teraz po uruchomieniu pisze"Error DH0:,DH1:.Mam jeszcze partycje DH2: Ale tego nie wypisuje w Errorze.Ta ami4000 ma już 8-lat ok, racja :(
[#4] Re: incydent

@coco, post #3

Na początku stawiałbym na walidację dysku, ale to chyba odpada. Gdy się zepsuje walidacja, to zazwyczaj na jednej tylko partycji i Amiga sama automatycznie to naprawia po resecie (co też trochę trwa). Error DH0 i DH1 wskazywałby raczej na padnięte RDB, co jest już gorszą sprawą ale nie tragiczną.

Czy system ci się uruchamia?

[#5] Re: incydent

@Prince, post #4

nizupełnie uruchamia sić pulpit i w okieku jest napis "Error DH0:,Dh1:" i tyle nic wićcej nie da sić zrobić. :(
[#6] Re: incydent

@coco, post #5

Domyślam się że partycje miałeś sformatowane w FFS.

Po uruchomieniu Amigi lub jej resecie wciśnij dwa przyciski myszki. Zobaczysz menu i wybierz opcję na dole ekranu "Boot with no Startup-Sequence". Zobaczysz tylko okno CLI. Zobacz czy wtedy będziesz miał jakieś komunikaty o errorach. Zwróć uwagę czy twardy dysk pracuje. Jeżeli dysk coś ostro "mieli" to pozwól mu na to i poczekaj aż skończy. Może to potrwać kilka, kilkanaście minut. (trwa walidowanie HD)

Jeżeli dysk nie pracuje (co jest normalnym zachowaniem) to spróbuj wpisać kilka komend:
dir dh0:
dir dh1:
dir dh2:

i tak dalej... w zależności ile masz partycji. To pozwoli sprawdzić czy partycje są ok.

Jeżeli nie, to czeka cię przeprawa z HDToolBox uruchomionym z dyskietki i walka z odzyskaniem RDB

Ostatnia modyfikacja: 19.06.06 09:52
[#7] Re: incydent

@Prince, post #6

nie wiem co było grane ale teraz włączyłem i sić uruchomiła!? ok, racja :D
[#8] Re: incydent

@coco, post #7

Pewnie skończyło walidować partycje :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem