kategoria: A500
[#1] Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.
Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post, cieszę się niezmiernie że mogłem dołączyć do grona użytkowników obdarowanej przeze mnie szczególną miłością platformy Amiga.

Dwa, może trzy tygodnie temu zakupiłem Amigę 500 na Allegro aby powspominać. Na ogół w niezłym stanie, z oryginalnymi plombami. Jej problemem od początku jest stacja dyskietek, sieje ona randomowymi błędami, szczególnie podczas formatowania i tutaj nie wiem czy to uszkodzenie samej stacji, czy układu Paula. Stację wyczyściłem, ale to temat na oddzielny wątek.

Pierwsze co, po zakupie, to zlutowałem sobie kabelek nullmodem. Wszystko ładnie wykonałem na nowych wtyczkach i nowym kablu (schemat ze Szkółki). Kabelek przez cały ten czas działał bez zarzutu, zatrybił od pierwszego razu, dane na dyskietki przenosiłem przy pomocy instrukcji ze "szkółki" na tej stronie.

Dzisiaj chciałem przenieść kilka dyskietek i pojawił się problem. Wszystko robię tak jak zwykle i według kolejności zarówno na PC jak i Amidze. W ADF Sender, po kliknięciu, dioda zapala się na zielono tak jak zwykle, wpisuję w CLI Amigi pierwszą komendę, czyli "type ser: to ram:transwarp", enter, doczytuje z dyskietki i teraz na PC jak chce przenieść plik "transwarplong" pojawia się pasek transferu i stoi od razu na samym początku, na 7% i nie ruszy dalej.

Gdy zmienię w ustawieniach ADFSender z portu Com1 na Com2 to nagle zaczyna się przesyłać ale pasek idzie bardzo wolno, trwa to z ponad minutę, w pasku "Status" nie pojawia się nic, a chyba powinno coś tam migotać. Po ukończeniu Amiga zachowuje się tak jakby nic nie odebrała, po wcisnieciu ctrl+c i wysłaniu dowolnego pliku zamiast transfer się zawiesić to znów wysyła w tak samo wolnym tempie ten dowolny plik, nie pojawia się napis BREAK. po wybraniu z powrotem portu Com1 nadal dzieje się to samo. Dodam, że gdy wszystko działało to plik transwarplong przesyłał się w parę sekund.

Próbowałem wykonywać następujące czynności:

-Rozkręciłem obie wtyczki, przemierzyłem miernikiem sąsiednio piny na zwarcie, po obu stronach wszystko wygląda w porządku, nic się nie zwiera (tam gdzie ma się zwierać to się zwiera), nic się nie odlutowało.

-Przepinałem wtyczkę z COM1 do COM 2.

-Odinstalowałem i ponownie zainstalowałem program ADFSender.

-Ustawiałem parametry portów COM z poziomu Menadżera urządzeń.

-Próbowałem zmienić transfer 12000 na 9600 zarówno w PC jak i Amidze.

-Usunąłem folder z transwarplong i wypakowałem go na nowo

Co zauważyłem:

Na samym początku jedynie to, że wtyczka COM od PC była wypięta, możliwe że odpięła się przy odkurzaniu.

Czego nie próbowałem:

-Mierzyć kabla na przejście każdej żyły. Musiałbym go wyciągać zza szaf, bo mam przeciągnięte przez pół pokoju, długość 7 metrów.

-Formatować komputera PC. Jest to stary Celeron 466Mhz przeznaczony właśnie do takich celów, Windows 98 SE. Nic na nim w między czasie nie było grzebane, nie był nawet włączany.

No i nie wiem co to się tak nagle podziało. Proszę o pomoc.
[#2] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #1

1. Czy w PC masz gniazda COM wlutowane na płytę, czy są podłączone tasiemkami do płyty głównej?

2. Nie przestawiło się coś w biosie PC?

3. Próbowałeś użyć AmigaExplorer ?

4. Czy zaglądałeś do Amigi? Może czas na wymianę kondensatorów?
[#3] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@SuperBuster11, post #2

1. Wlutowane w płytę.
2. Raczej nie, ale jeszcze sprawdzę
3. Jak znajdę jakąś instrukcję jak tego używać to sprawdzę.
4.Zaglądałem przy okazji czyszczenia stacji, jednak nie zwracałem szczególnej uwagi na kondensatory. Płytę oglądałem całą, raczej nie rzucił mi się w oczy żaden wybuleniec ani tymbardziej wylaniec ale z doświadczenia wiem, że w tych starych kondensach nie musi być widocznych gołym okiem mankamentów, żeby kondensator był uwalony. Dzwoniłem do sprzedawcy odnośnie tej stacji, obiecał że zjawi się u mnie w domu jakiś gość, który ma zdiagnozować usterkę odnośnie tej stacji i układu Paula, czego to jest przyczyną te błędy. Ponoć ma przyjechać z działającą stacją i jak się okaże, ze to Paula to może wymieni jakieś elektrolity.

O porcie Serial nic jeszcze gościowi nie mówiłem i już zaczynam się martwić, czy znów coś z Amigą się nie stało.

Mały UPDATE:
Zostawiłem to zawieszone wysyłanie 7% na jakiś czas, okazało się że gdy przełączyłem się na komp z ADFSenderem, plik transwarplong idzie ale nieludzko powoli, przez cały czas pisania posta wysłało się zaledwie 20%.
[#4] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@SuperBuster11, post #2

Uzupełniam resztę odpowiedzi:

2. BIOS trzymał ustawienia, przywróciłem ustawienia domyślne.

3. Zainstalowałem na PC, na dzień dobry komunikat "Error writing to COM port". Przestawiłem w opcjach na COM 2 - to samo. Nie wiem, czy program wymaga instalacji czegoś na Amidze, z tego co wstępnie wyczytałem program powinien przesłać się na Amigę automatycznie. W każdym razie nie widać żadnych oznak połączenia z Amigą, w programie nic konkretnego nie da się zrobić po wyskoczeniu w.w błędu.

Próbować formatować PC ?
[#5] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #3

Po pierwsze to wymiana elektrolitów. Czy są spuchnięte, czy nie, czy widać wyciek, czy nie. Wymiana nie zaszkodzi, a pomóc może w przyszłości.

Ze stacją dyskietek, to nie tylko Paula może być winna. Stawiam tu na rozregulowaną stację dyskietek. Trzeba ją wyregulować, wymienić kondensatory (tak, fdd takie też posiada), samo czyszczenie zazwyczaj nie daje efektów, albo są one słabe.

Podmień jeszcze układy CIA miejscami. Jeśli zauważysz jakąś różnicę w działaniu programu, to masz winowajcę.
[#6] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #4

Sprawdź jeszcze czy czasami zasilacz amigi daje wszystkie napięcia (+5V, +12V, -12V)
Profilaktycznie przemierz też napięcia na PCowym zasilaczu może też już z nim się coś dziać.
[#7] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@superbonio, post #6

Na razie przemierzyłem napięcia na zasilaczu Amigi:

11,48 V
-9,70 V (na środkowym pinie)
5,19 V

Zasilacz PC:

Czy te układy CIA mają podstawki, żeby można je było łatwo zamienić ?
Gdzie można je zlokalizować na płycie ? Nie znalazłem w grafice google.
[#8] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #7

Napięcia mierzyłeś na włączonej Amidze? Włącz Amigę i dokonaj pomiarów napięć 5 i 12V na złączu zasilania stacji dyskietek. -12V to niech koledzy powiedzą gdzie mierzyć, bo nie pamiętam.

Układy CIA mają oznaczenie 8520A. Jeden jest obok złącza stacji dyskietek, drugi po lewej stronie. Wszystkie układy są w podstawkach (oczywiście chodzi o układy specjalizowane, procesor i kickstart)

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2015 10:22:59 przez SuperBuster11
[#9] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #1

Skorzystaj z programu ADTWin do nagrywania dyskietek amigowych na pc
[#10] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@SuperBuster11, post #8

Testy były robione na sucho, z wtyczki od zasilacza. Rozkręciłem Amigę, zrobiłem pomiar na zasilaniu stacji dyskietek, napięcia są takie same jak na wtyczce. -12 V nikt nie dopisał gdzie zmierzyć, więc nie zmierzyłem. Dokładnie obadałem wszystkie kondensatory - wizualnie są bez zarzutu. Z przełożeniem układów nie dałem sobie rady. Próbowałem wszystkimi możliwymi narzędziami jakie mam w domu, cienkie nożyki, igły, płaskie śrubokręty i śrubokręciki, z obu stron podważałem po trochu. Sprawy nie ułatwia fakt, że najprawdopodobniej są one zapieczone w tych gniazdach, rok produkcji Amigi to 91 rok, sam rozdziewiczałem ją z oryginalnych plomb z 2 tygodnie temu. Trochę zabrakło mi odwagi do mocniejszego przyłożenia się do tych układów, ale też Amiga w zasadzie nie do końca jest jeszcze moja, czeka na serwisanta wiec wolałem zostawić takie kłopoty jemu, żeby później na mnie nie było, że coś zrypałem. Chociaż i tak sprawa się już ostro pokomplikowała skoro ten port serial nawalił i jeśli jest to uszkodzenie w Amidze to nie wiem jak gość przyjmie taką wiadomość. Postaram się jakoś załagodzić całą sprawę ale nie wiem jak się to skończy.
[#11] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #10

-12V możesz zmierzyć na:

PIN 21 złącza Video (23pinowe), PIN 10 złącza serial.

I teraz, -12V zasila układ oznaczony jako U38 - RS232 decoupling. Jeszcze zasila układ U14, ale nie wiem co to za jeden.

Jeśli zasilacz nie daje -12V (jest np. -9.5V), to może to być jego wina.
[#12] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@SuperBuster11, post #11

Ale tak właściwie co, bo troszkę się pogubiłem przepraszam, tj. wina tego że dyskietka sieje błędami, czy że serial nagle przestał funkcjonować ?

Bo w pewnym momencie zaczęliśmy mówić równocześnie o jednym i drugim ;)

Zmierzę jeszcze to -12V, bo rozumiem że Amigi do tego rozkręcać już nie trzeba ? Chyba że mam sprawdzić jakie napięcie dochodzi do tego układu U38. W takim wypadku proszę o podpowiedź, która nóżka to zasilanie ... dla świętego spokoju.

I tak dzięki za dotychczasową pomoc.
[#13] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #12

Chodzi o port serial. Amigi już nie rozkręcaj.
[#14] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #12

Na złączu Video: -11,05V
Na złączu Serial: -11,08V

Przemierzyłem dokładnie kabel na przejścia, wszystkie możliwe konfiguracje na zwarcie - wszystko jest w porządku.

System na PC postawiłem od nowa, program ściągnąłem i zainstalowałem od nowa.

Rezultat nadal żaden.
[#15] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #14

Za niskie to napięcie, spróbuj inny zasilacz.
[#16] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@RomanWorkshop, post #15

Dziś w pracy wymieniłem w zasilaczu dwa kondensatory na -12V i jeden, który wydawał się delikatnie wybulony. Nic to nie zmieniło, zarówno w pomiarach na sucho jak i pod obciążeniem. Serial nadal nie działa.

Dzwoniłem do sprzedawcy, zgodził się na odesłanie i zwrot pieniędzy.

Teraz czeka mnie wybór nowej Amigi, może macie jakieś sprawdzone sposoby na to jak nie trafić na drugi podobny bubel, jak rozmawiać ze sprzedawcami, o co pytać itp. Będę kupował na Allegro. Wszelkie porady mile widziane. Dzięki za dotychczasową pomoc.
[#17] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #16

Jaki bubel ?
Komputer działał i prawdopodobnie się popsuł, co w przypadku wiekowego komputera nie jest dziwne.

Oczywiście powiadomiłeś sprzedawce, że manipulowałeś przy płycie głównej poprzez wymiane dwóch kondensatorów ?

ps.
próbowałeś przesłac dane poprzez krótki kabel szeregowy zamiast tego 7 metrowego ?
[#18] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #16

A jaka amige chcesz kupic? Bo jak 500 to mam taka na zbyciu.
[#19] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@Norbert, post #17

Kolego, czytaj dokładnie wątek.

Komputer dotarł do mnie niesprawny, z uszkodzoną stacją dyskietek lub układem Paula, bądź nie wiadomo czym jeszcze. Serial padł w trakcie, gdy sprzedający łaskawie miał wysłać do mnie technika i trwało to prawie miesiąc. Możliwe, że gdyby technik zjawił się na czas i powymieniał by kondesatory, taki problem by nie zaistniał. Elektroniki na płycie głównej nie tykałem, wymieniłem jedynie elektrolity w zasilaczu o czym oczywiście poinformowałem sprzedającego.

Kabel szeregowy działał na długości siedmiometrowej przez 3 tygodnie bez zarzutu. Dlaczego miałby nagle chcieć działać na krótszym ? Gdzieś na tym forum czytałem, że taki kabel może mieć do 20 metrów.
[#20] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #19

A masz pewność że kabel jest sprawny?
To tak samo jak jednego dnia samochód działa, a następnego już nie.
Jak on mógł sie popsuć przecież do tej pory jeździł. szeroki uśmiech

Jak sam napisałeś, nie wiesz co może być uszkodzone, może stacja, może Paula, może cos jeszcze ?
Dużo tych "może"

Proponuje z Amigą podjechać do kogoś kto się zna.
[#21] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@Norbert, post #20

Polecam przeczytać jeszcze raz wątek, tym razem cały, bo wszystkie Twoje wątpliwości były już wyjaśniane. Kabel był sprawdzany niejednokrotnie zarówno wewnątrz wtyczek jak i na przejścia według schematu. Jakie znaczenie ma co jest zepsute, stacja, Paula czy jeszcze coś innego. Amiga nie działała prawidłowo od samego początku mimo iż sprzedawca zapewniał, że jest 100% sprawna. Specjalnie dzwoniłem przed zakupem pytać czy stacja była sprawdzana i czyta bezbłędnie dyskietki, sprzedawca zapewniał że owszem. Okazało się co innego więc nad czym tu w ogóle dyskutować.
[#22] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@wlodi5, post #21

Jeśli stwierdziłeś, że jest popsuta, to należało ją odesłać, odzyskać pieniądze, a nie walczyć z "trupem".
Jakbyś to zrobił, cieszyłbyś się już nowo zakupioną sprawną Amigą.

ps.
A ty nadal nie sprawdziłeś transmisji na krótkim kablu.
[#23] Re: Transmisja danych przez nullmodem nagle przestała działać.

@Norbert, post #22

Do gościa zadzwoniłem w tym samym dniu w ktorym do mnie przyszła. Oznajmilem mu ze stacje wyczyscilem, obiecał skontaktowac się ze swoim kolegą który się na tym zna i miał oddzwonić. Typ oddzwonił za 2 dni i powiedzial ze w krotce zjawi sie u mnie technik ktory ma przyniesc nową stację i zdiagnozować usterkę. Powiedzial mi rowniez zebym pomęczył jeszcze tą stację. Czekałem 3 tygodnie, regularnie upominając się o swoje telefonicznie, jedyny gosc ktory odbieral moje telefony to sprzedawca. Jako, że Amiga i tak już była rozplombowana mogłem ją rozkręcać i ew. dokonywac jakichs pomiarow tak jak radzili koledzy w tym temacie. Nic innego w Amidze nie ruszałem ani nie grzebałem, jedynie zmierzyłem napięcia. Pod koniec zdecydowałem się jedynie na wymianę kpndensatorów w zasilaczu co wyszło gościowi jedynie na dobre. Sprzedawca przyznal ze jego koledzy sa niesolidni, ze tez wisza mu jakas kase i kazal odesłać cały sprzęt co już uczyniłem.

Także nie za bardzo wiem o co Ci chodzi kolego Norbercie. Temat wyczerpany, uważam za zamknięty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem