kategoria: A1200
[#31] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #29

hmmm widzi mi już stacje... nie wiem co jest nie tak, ze czasem widzi a czasem nie .... może kwestia jaka podpinam stacje.... ma znaczenie jaka stacje podpinam do A600?

hmmm może ktoś ma na zbyciu dobra stacje do A600 ?

Tak ogólnie to potrzebuje tez blaszkę pod HDD do 1200 wraz z kabelkiem, ma ktoś na zbyciu ?
może jakaś wymianka bo mam trochę części w zapasie

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 21:44:29 przez Oxyron
[#32] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #31

No jak podpinasz PC-tową bez przeróbek, to nie będzie działać

Wracając do WB2.0x: Partition Device Name w HDToolBox należy wpisać WB_2.x, a nazwa partycji po sformatowaniu może być nawet "Amiga".

To akurat kojarzę stąd, że u mnie po wejściu do early boot menu partycje pokazują się jako WB_2.x i Work (mam 2 partycje założone automatycznie przez narzędzia instalacyjne z dyskietki install 2.0x).
[#33] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@SuperBuster11, post #32

Ale ja w HDToolBox nic nie zmieniałem, zmieniłem tylko nazwę we wcześniej sformatowanej partycji :D i to wystarczyło :D
[#34] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #33

No to już wszystko wiem

WB 2.0x:
Jeśli w HDToolBox nadamy nazwę urządzenia WB_2.x, to wtedy możemy nadać dowolną nazwę sformatowanej partycji.
Jeśli w HDToolBox nadamy dowolną nazwę urządzenia, to wtedy koniecznie musimy nazwać sformatowaną partycję WB_2.x.
Inaczej system się nie zainstaluje, bo instalator wyszukuje właśnie nazwy WB_2.x.
[#35] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@SuperBuster11, post #34

Napotkałem inny problem, kurde zawsze cos..

programem EasyUS, można usunąć partycje ale tylko wtedy jak jest Basic MBR, ale dorwałem kartę która nie ma standardowego Basic MR tylko Supper Floppy - i tutaj wiadomo nie ma MBR, wiec jak mam usunąć partycje ?
[#36] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #35

Witam,

Proponuję HDD Low Level Format Tool link Formatowaniem niskopoziomowym usunie Kolega wszystko.

Pozdrawiam, Tadeusz
[#37] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@WT676, post #36

Poradziłem sobie programem "Check Flash 1.16.1"
usuwa partycje i automatycznie tworzy MBR.
[#38] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #37

Witam,

Sorry za odgrzewanie kotleta ale mam problem.
Na poczatek sie przywitam. Mam na imie Pawel i spedzilem kupe wspanialych lat przy prawdziwych Amigach w latach 90 i glownie na demoscenie. No ale do rzeczy. Kupilem ostatnio za grosze 2 amigi. Jedna 500 z monitorem i przed wczoraj 600, rowniez z monitorem. Zakupilem dodatkowo czytnik IDE - CF i karte CF " z kwiatkiem". Problem w tym, ze nie potrafie jej przygotowac pod windowsem. Usunalem calkowicie partycje, nie tworzac nowych. WINUAE w konfiguracji widzi ja jako empty i nie podaje informacji na jej temat, gdy ja zamontuje. Po odpaleniu emulacji, HDtools, wogole nie widzi dysku. Montowalem jako IDE0, UAE i nie ma roznicy. Gdy zaloze na niej partycje po windows, nie formatujac jej, to pojawia sie czasami w HDtools jako 160MB ale nie wiele mozna z nia robic.

Robie wszystko pod Windows 10 i najnowszym Winuae ale probowalem tez z wersja 2.8 i dokladnie to samo.

Nie mam niestety dysku Install od Workbencha aby sprobowac na A600. Na dniach powinien przyjsc nullmodem, to najwyzej sobie ten dysk przygotuje ale moze uda sie bez tego ?

Co to moze byc ?

Pozdrawiam
Pawel/Hatson
[#39] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@hatson, post #38

Witamy na forum. Nie da się ukryć, że Ami mają to coś za co się do nich wraca.
Odpowiadając na Twoje pytanie. WinUAE musi być uruchomione jako administrator to po pierwsze. Kartę CF wyczyścić wcześniej poleceniem diskpart i komendą clean (tylko najpierw wybrać właściwy dysk!!!). Karta montowana jako A500/A600/A1200 ew. scsi. Miałem ten sam problem z kartą SD (hdtools nie wykrywał żadnego dysku) ale zmieniałem sposób podłączenia i uruchamiałem WinUAE od początku. Testowane na Win7 i WinUAE 3.1. Workbench w wersji 3.1
Karta z kwiatkiem 4GB (nie podałeś jaką masz) może nie zadziałać na A600 przez PCMCIA (do przenoszenia danych) ale na CF2IDE powinna.

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2016 00:10:29 przez jimmy
[#40] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@hatson, post #38

Wspomniałeś, że karta nie działa pod Windowsem czy pod Windowsem w emulatorze?
Na początek potraktuj ją tym.
Jeśli w Windowsie działa poprawnie(załaduj na nią maksymalnie danych tyle ile karta ma na etykietce i sprawdź ich poprawność) to i w winuae zadziała, gorzej z realną Amigą, która to ma odchyły na temat kompatybilności kart CF. W Winuae ustaw CF na IDE0 lub auto. System z którego odpalasz zostaw w UAE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem