[#1] sprawdzanie pamieci CHIP
Jakim oprogramowaniem sprawdzacie pamięci?
Chodzi mi dokładnie o pamięć chip. Wrzuciłem memtest to sypał od początku errorami czy to na prawdziwej a1200 czy pod winuae.
Teraz włączyłem checkmem ale trwa już dobre pół godziny i nie wiem czy złapał zwiechę czy też tak długo sprawdza 2mb chip?
[#2] Re: sprawdzanie pamieci CHIP

@eross, post #1

Uruchom Primal Rage i niech sobie lecą intra, ta gra wykorzystuje praktycznie całą pamięć CHIP, na A600 jak miałem problem z drugim MB, to mi się pojawiały jakieś artefakty jak leciało drugi raz intro.

A co się dzieje?

Możesz spróbować sprawdzić programem mecheck trybem segmentowym (mniej dokładnym ale bezpiecznym) lub adresowym bardziej wiarygodnym ale nie można go stosować na zaalokowanej już pamięci, najlepiej po uruchomieniu bez s-s sprawdzić ilośc wolnej pamięci chip, dodać ze 50kB i użyc tego offsetu do sprawdzenia pamięci.
[#3] Re: sprawdzanie pamieci CHIP

@sanjyuubi, post #2

właśnie nie wiem o co chodzi. albo mam uwaloną stację dyskietek i źle nagrywa albo mam coś z pamięcią nie tak. niby gry z whdload sie odpalają i działają(narazie bez fastu)
ale jak nagrywam cos na dyskietkę to albo obraz jest zwalony albo przejdzie przez cracktro i reset i wali GURU o uszkodzonej pamięci jeżeli dobrze rozkodowałem
[#4] Re: sprawdzanie pamieci CHIP

@eross, post #3

Jakie to gry ?
A moze wirus lub uszkodzony adf?
Porownaj adf oryginalny i odczytany z nagranej dyskietki
[#5] Re: sprawdzanie pamieci CHIP

@eross, post #3

A może te gry wymagają ks1.3? To samo jest na winuae?
[#6] Re: sprawdzanie pamieci CHIP

@Norbert, post #4

wszystkich nie pamiętam, na pewno battle squadron i beverly hills cop
[#7] Re: sprawdzanie pamieci CHIP

@eross, post #1

Był jeszcze jakiś program pod system 1.3 - Disk i Memory doctor.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 20:45:52 przez Rafał A-3000
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem